Zilver Zilver

Zilver

Zilver wordt al eeuwenlang gebruikt voor de fabricage van sieraden en als betaalmiddel, en nog altijd is in veel talen het woord voor zilver gelijk aan het woord voor geld (bv. spaans: plata; frans: argent). Maar het overgrote deel wordt tegenwoordig gebruikt voor industriële toepassingen.

 

 Neem een
abonnement!

Weten wanneer te beleggen

in zilver en andere

grondstoffen?


Wat moet u weten over zilver?

 

Het scheikundige symbool voor zilver: Ag (Argentum)    Atoomnummer 47


Zilver kreeg in Europa grote bekendheid toen de Spaanse Conquistadores begin 1500 voet aan wal zetten in Midden- en Zuid-Amerika. Iconische namen als Cortés en Guzman wisten met ongekende efficiëntie inheemse volkeren zoals de Azteken uit te roeien en de bestaande zilvermijnen aan te wenden voor de verrijking van de Spaanse kroon. Het edelmetaal wordt al eeuwenlang gebruikt voor de fabricage van sieraden en als betaalmiddel, en nog altijd is in veel talen het woord voor zilver gelijk aan het woord voor geld (bv. spaans: plata; frans: argent).


Naast geld en sieraden kent zilver eveneens belangrijke industriële toepassingen, en is in die zin een aanzienlijk 'nuttiger' edelmetaal dan goud.

Zilver heeft van alle (edel)metalen de laagste overgangs-weerstand en is de beste geleider van elektriciteit. Het wordt dan ook veel toegepast in elektrische contacten voor moederborden en printplaten. Daarnaast is zilver van alle metalen de beste warmtegeleider en heeft het de hoogste optische reflectie van zichtbaar licht. Om die reden wordt zilver gebruikt voor de productie van hoogwaardige spiegels voor bv. de ruimtevaart of medische sector.


Een andere eigenschap van zilver die binnen de medische wereld veel wordt toegepast is de natuurlijke resistentie tegen microben. Veel medische instrumenten worden van zilver vervaardigd, en het edelmetaal werd eeuwen lang als een soort antibacterieel middel gebruikt. Met de intrede van antibiotica verdween deze toepassing naar de achtergrond, maar door de toenemende resistentie voor antibiotica wordt zilver weer populair als desinfectiemiddel.

 

Opsomming verbruik:

Industriële toepassingen: 56% van de jaarlijkse productie

- medische instrumenten zoals spiegels en messen

- als zilver katalysator voor de productie van ethyleenoxide

- electrische auto’s (batterijen)

- zonnepanelen (vraag vanuit zonnepanelen: 2014 +/- 20 moz zilver per jaar. Rond 2025 naar verwachting 185 moz zilver per jaar)

- LCD schermen, computers, smartphones, chips.

Sieraden: +/- 20% van de jaarlijkse productie

Munten en zilverstaven: +/- 20% van de jaarlijkse productie

 

 

 

 

300_silver_ars.png

 

Hoe kunt u slim geld verdienen door te beleggen in zilver?

 

Een onderbelicht onderwerp onder investeerders is de schaarste op de zilvermarkt. Ondanks een toename in de zilverproductie van 400 moz in 1990 naar 820 moz in 2013 is de vraag naar zilver de afgelopen 15 jaar structureel groter dan het aanbod. In 2013 lag de vraag 100 moz hoger dan het aanbod. Wat gebeurt er toch met al dat gewonnen zilver?

Er is in onze aardkorst aanzienlijk meer zilver aanwezig dan goud. Precieze cijfers lopen een beetje uiteen, maar 15x - 20x is aannemelijk. Daarom ligt het monetaire goud-zilverratio al eeuwenlang rond de 1:16 (goud is 16x meer waard dan zilver). Deze ratio ligt momenteel rond de 1:70, en veel zilverbeleggers verwachten dat er vroeg of laat een correctie zal plaatsvinden. Dat zou natuurlijk in de vorm van een dalende goudprijs kunnen zijn. Maar een stijgende zilverprijs is waarschijnlijker. Want ook al zit er meer zilver in de grond dan goud, en wordt er jaarlijks aanzienlijk meer gewonnen (26.000 ton tegen 3000 ton), de hoeveelheid beschikbaar zilver boven de grond is vele malen kleiner dan goud. Zilver kent vele industriële toepassingen waarbij de gebruikte hoeveelheid zilver zo gering is (en de zilverprijs te laag) dat het niet winstgevend kan worden gerecycled. En dus verdwijnt er heel veel zilver op de afvalhoop. Dankzij de hoge prijs loont het bij goud nog altijd de moeite om te recyclen, met als gevolg dat 98% van al het goud ooit gewonnen nog altijd tastbaar aanwezig is in de vorm van sieraden, munten, goudstaven, etc.

 

Naast bovengenoemde ontwikkelingen is zilver eveneens een interessante belegging als bescherming voor de ontwaarding van geld, obligaties, staatsleningen, en aandelen. En zelfs al komt er geen ‘einde aan de (financiële) wereld’, dan is zilver nog altijd in trek voor gebruik in sieraden en industriële toepassingen.

 

Fysiek


De meest directe manier van beleggen in zilver is natuurlijk de aankoop van fysiek zilver (munten, staven). Probleem is wel dat men zelf een veilige opslag moet regelen, en dat kan soms aardig in de kosten lopen.

ETF’s

Een alternatief zou kunnen om te beleggen in ETF’s die hun waarde ontlenen aan een stapel zilver die ergens in een kluis ligt, zogeheten physical silver trust's (bv. Sprott Physical Silver Trust (PSLV). Op deze manier wordt de opslag en beveiliging van het zilver door derden geregeld.

Naast fysiek zilver zijn er ook ETF’s die hun waarde ontlenen aan een fruitmandje gevuld met verschillende zilverproducenten of future contracten. Of een mix van beide. De voorkeur gaat hierbij uit naar fondsen die daadwerkelijk een positie hebben in de producenten cq. futures die in het fruitmandje zitten. Er zijn nml. ook fondsen (synthetic ETF's) die hun waarde enkel ontlenen aan een wiskundige berekening die zo nauwkeurig mogelijk het koersverloop van de gekozen producenten volgt. In het geval van een faillesement van het fonds zijn er dus geen aandelen aan toonder die onder de schuldeisers kunnen worden verdeeld.

SILJ     ISE Junior Silver ETF    
SLV     iShares Silver Trust       
SIVR   Physical Silver Shares    
DBS   PowerShares DB Silver

 Futures

Speculatieve termijncontracten (futures) waar je winst probeert te behalen met overeen gekomen transacties die in de toekomst zullen plaatsvinden.
Zilver contracten worden op de COMEX verhandeld onder symbool SI


Zilverproducenten

En natuurlijk is er de mogelijkheid om in beursgenoteerde goudproducenten te beleggen. Dit kan varieren van kleine start up's die enkel een stuk veelbelovend land bezitten, tot grote producenten met jaarlijkse producties van vele tonnen.

 

Een andere mogelijkheid is om te beleggen in zogeheten metal streamers of royalty companies, bedrijven die lange termijn contracten afsluiten met producenten voor de afname van zilver/goud tegen vooraf bepaalde prijzen. Die prijzen liggen uiteraard ver onder de geldende spot price. Groot voordeel bij dit soort bedrijven is dat ze geen exploratie- en productieactiviteiten ondernemen. En dat scheelt een hoop investeringskosten en risico's.