Koper Koper

Koper

Mede dankzij de lage prijs (vergeleken met zilver) is koper met afstand het populairste metaal voor transport van elektra, en wordt in grote hoeveelheden verwerkt in koperdraad, autobekabeling, elektromotoren/elektromagneten, magnetrons, electrische circuits,telecommunicatie, etc.

 

 Neem een
abonnement!

Weten wanneer te beleggen

in koper en andere

grondstoffen?


Wat moet u weten over koper?

 

Het scheikundige symbool voor koper: Cu ( Cuprum )      Atoomnummer 29


Koper is een duurzaam, zacht metaal, dat zich makkelijk laat bewerken (solderen, lassen). Daarnaast is het roest- en weersbestendig, en dat maakt dat het dankbaar wordt verwerkt in gebouwen en standbeelden. Bijkomend voordeel is dat het door oxidatie een groen laagje krijgt waar veel ontwerpers en architecten dol op zijn. Binnen de bouw wordt koper ook veel gebruikt voor sanitair, waterleidingen en andere loodgieter toepassingen.

Verbruik: 20% van de jaarlijkse koperproductie

 

Koper heeft na zilver de laagste interne weerstand van alle metalen, en is zodoende een zeer effectieve geleider van elektriciteit en warmte. Mede dankzij de lage prijs (vergeleken met zilver) is koper met afstand het populairste metaal voor transport van elektra, en wordt in grote hoeveelheden verwerkt in koperdraad, autobekabeling, elektromotoren/elektromagneten, magnetrons, electrische circuits, telecommunicatie, etc.

Verbruik: 60% van de jaarlijkse koperproductieDe overige 20% van de jaarlijkse productie wordt verwerkt in zware industriële machines zoals warmtewisselaars, koelers, (bier)brouwketels, of als ingredient voor voedselsupplementen en agrarische producten.

 

Koper heeft als prettige eigenschap dat het 100% herbruikbaar is, en geschat wordt dat 80% van al het tot nu toe gewonnen koper nog altijd in omloop is. Koper reserves zijn enorm groot, en afgaande op de huidige jaarlijkse productie zit er alleen al in de toplaag (1 km) van onze aardkorst voldoende koper voor de komende 5 miljoen jaar. Maar dit is slechts een leuk weetje, want met de huidige prijzen en technologiën kan dit niet allemaal winstgevend worden gewonnen. Een wat meer praktisch berekende reserve geeft een productie weer van 25 - 60 jaar. Daarna zijn we afhankelijk van recycling of alternatieve grondstoffen.

 

 

300_screen_shot_2015-05-27_at_12_55_53_pm.png

 

Hoe kunt u slim geld verdienen door te beleggen in koper?

 


Fysiek

De meest directe manier van beleggen in koper is natuurlijk de aankoop van fysiek koper (munten, staven).


ETF’s
Naast fysiek koper zijn er ook ETF’s die hun waarde ontlenen aan een fruitmandje gevuld met verschillende koperproducenten of future contracten (COMEX Copper Trust). Of een mix van beide. De voorkeur gaat hierbij uit naar fondsen die daadwerkelijk een positie hebben in de producenten cq. futures die in het fruitmandje zitten. Er zijn nml. ook fondsen (synthetic ETF's) die hun waarde enkel ontlenen aan een wiskundige berekening die zo nauwkeurig mogelijk het koersverloop van de gekozen producenten volgt. In het geval van een faillesement van het fonds zijn er dus geen aandelen aan toonder die onder de schuldeisers kunnen worden verdeeld.


Futures

Speculatieve termijncontracten (futures) waar je winst probeert te behalen met overeen gekomen transacties die in de toekomst zullen plaatsvinden.
Koper contracten worden op de COMEX verhandeld onder symbool HG


Koperproducenten

En natuurlijk is er de mogelijkheid om in beursgenoteerde koperproducenten te beleggen.
Codelco, Freeport McMoran, en Glencore Xstrata zijn enkele voorbeelden.