Goud wordt onder andere gebruikt voor de fabricage van sieraden, als bescherming voor de ontwaarding van geld, of voor allerhande industriële toepassingen zoals smartphone's of coatings om elektromagnetische straling te blokkeren.
Weten wanneer te beleggen
in goud en andere
grondstoffen?
Het scheikundige symbool voor goud: Au (Aurum) Atoomnummer 79Goud is een relatief zacht edelmetaal dat makkelijk te bewerken is, en heeft een voor metaal zeer uitzonderlijke mooie geel/rode gloed. Goud reageert slecht met andere stoffen en is zodoende niet onderhevig aan corrosie. Omdat het weinig verbindingen aangaat met andere grondstoffen is goud (onder standaard omstandigheden) vaak in vaste toestand, los te vinden (goudklompjes, goudaders, goudsediment). En dat maakt het uitermate geschikt voor mijnbouw.
Deze eigenschappen maken dat goud al vele duizenden jaren wordt gebruikt voor het maken van sieraden, munten, en kunstwerken. En omdat het naast mooi ook zeldzaam is, werd goud lange tijd gebruikt als een soort waarde garantie voor gedrukt geld (de goudstandaard). Deze goudstandaard werd helaas in 1976 opgeheven, en met al het ongebreidelde gelddrukken (quantitive easing; QE) van de afgelopen 7 jaar is het zo langzamerhand moeilijk te achterhalen welke waarde gedrukt geld vertegenwoordigd. Als een soort hedge (indekken, voorzorg) tegen deze ontwaarding is goud een gewild beleggingsproduct geworden.Naast bovengenoemde toepassingen heeft goud ook een industriële waarde. Goud is een zeer goede geleider van elektriciteit, en wordt daarom veel gebruikt voor elektrische verbindingen. Omdat de kosten van goud relatief hoog liggen wordt het meestal verwerkt in apparatuur waar goed functioneren het verschil is tussen leven of dood (ruimtevaartuigen, vliegtuigen, grote computersystemen). Maar het wordt ook gebruikt binnen het high end audiosegment, waar rijke audiofielen bereid zijn de hoofdprijs te betalen. Of in de fabricage van mobiele telefoons, zij het in hele kleine hoeveelheden (+/- 50mg). Opsomming verbruik:Sieraden: 50% van de jaarlijkse productieBeleggingsdoeleinden (gouden munten/staven): 40% van de jaarlijkse productieIndustriële toepassingen: 10%
-elektrische verbindingen
-gouddraad
-als coating om elektromagnetische straling te blokkeren (bv. infrarood)
-als reflecterende laag op audiofiele CD’s
Met alle economische malaise(s) en ongebreideld gelddrukken is de populariteit van goud groot. Met name als een soort bescherming tegen de ontwaarding van geld, obligaties, staatsleningen, en zelfs aandelen, is goud een populaire aanvulling in de beleggingsportefeuille. En zelfs al komt er geen ‘einde aan de (financiële) wereld’, dan is goud nog altijd in trek voor gebruik in sieraden. Het is in die zin een win-win belegging.
FysiekDe meest directe manier van beleggen in goud is natuurlijk de aankoop van fysiek goud (munten, staven). Probleem is wel dat men zelf een veilige opslag moet regelen, en dat kan soms aardig in de kosten lopen.ETF’sEen alternatief zou kunnen zijn om te beleggen in ETF’s die hun waarde ontlenen aan een stapel goud die ergens in een kluis ligt, zogeheten physical gold trust's (bv. Sprott Physical Gold Trust (PHYS). Op deze manier wordt de opslag en beveiliging van het goud door derden geregeld.Naast fysiek goud zijn er ook ETF’s die hun waarde ontlenen aan een fruitmandje gevuld met verschillende goudproducenten of future contracten (COMEX Gold Trust). Of een mix van beide. De voorkeur gaat hierbij uit naar fondsen die daadwerkelijk een positie hebben in de producenten cq. futures die in het fruitmandje zitten. Er zijn nml. ook fondsen (synthetic ETF's) die hun waarde enkel ontlenen aan een wiskundige berekening die zo nauwkeurig mogelijk het koersverloop van de gekozen producenten volgt (index trackers). In het geval van een faillesement van het fonds zijn er dus geen aandelen aan toonder die onder de schuldeisers kunnen worden verdeeld.
FuturesSpeculatieve termijncontracten (futures) waar je winst probeert te behalen met overeen gekomen transacties die in de toekomst zullen plaatsvinden.
Goud contracten worden op de COMEX verhandeld onder symbool GCGoudproducentenEn natuurlijk is er de mogelijkheid om in beursgenoteerde goudproducenten te beleggen. Dit kan varieren van kleine start up's die enkel een stuk veelbelovend land bezitten, tot grote producenten met jaarlijkse producties van vele tonnen. Barrick Gold, Goldcorp, en Newmont, zijn enkele voorbeelden van grote producenten.
Een andere mogelijkheid is om te beleggen in zogeheten metal streamers of royalty companies, bedrijven die lange termijn contracten afsluiten met producenten voor de afname van goud tegen vooraf bepaalde prijzen. Die prijzen liggen uiteraard ver onder de geldende spot price. Groot voordeel bij dit soort bedrijven is dat ze geen exploratie- en productieactiviteiten ondernemen, en dat scheelt ze een hoop investeringskosten en risico's.