Iridium Iridium

Iridium

Iridium is het zeldzaamste en duurzaamste edelmetaal, met een smeltpunt van 2446ºC. Het metaal wordt verwerkt in de fabricage van bougies, lagers, touchscreens, pijpleidingen, etc.

 

 Neem een
abonnement!

Weten wanneer te beleggen

in iridium en andere

grondstoffen?


Wat moet u weten over iridium?

 

Het scheikundige symbool voor iridium: Ir     Atoomnummer 77

Iridium  (Latijn; Iridis = 'van Iris').  Omdat iridium vele kleuren bevat is het metaal vernoemd naar Iris, de Griekse godin van de regenboog.

 

Iridium is een zilver wit edelmetaal dat is ondergebracht in de Platinum Group Metals (PGM; platinagroep). Van alle edelmetalen (Au, Ag, Pt, Rh, Pd, Ir) is iridium het zeldzaamste, zwaarste, duurzaamste, en meest corossiebestendige. Zelfs Aqua Regia (zoutzuur/salpeterzuur), het 'koningswater' dat goud doet oplossen, heeft geen effect op iridium.

Iridium is één van de zeldzaamste metalen ter wereld. Ter vergelijk: Goud komt 40x meer voor, Platina 10x meer, Zilver 80x meer.

Iridium is heel hard, en behoud z’n structuur tot het smeltpunt van 2446ºC. Het is tevens volledig corrosiebestendig (zoals alle edelmetalen). Het is te hard om op traditionele wijze te bewerken, dus wordt het voor gebruik in poedervorm aangeleverd.

 

Toepassingen:

- fabricage van bougies

- lagers in vliegtuigmotoren

- corossiebestendige diepzee pijpleidingen

- smeltkroezen voor het omsmelten van metalen

- fabricage van LCD en touchscreen schermen van laptops, smartphones, tablets, etc.

 


300_screen_shot_2015-05-28_at_3_55_29_pm.png

Hoe kunt u slim geld verdienen door te beleggen in iridium?

 

Iridium kent een aantal belangrijke (en unieke) industriële en wetenschappelijke toepassingen, maar de productie van het metaal is gering. Een kleine verschuiving van de vraag zal dus grote gevolgen hebben voor de prijs, en dat maakt het een interessante belegging.

 

 

Fysiek

De meest directe manier van beleggen in iridium is natuurlijk de aankoop van fysiek iridium. Maar dit edelmetaal is heel zeldzaam en moeilijk te verkrijgen. De spot price wordt door Johnson Matthey bepaald (een Britse fabrikant van specialty chemicals), en rond deze prijs wordt fysiek iridium aangekocht door grootgebruikers/producenten (OEM's). Rijke investeerders kunnen iridium per minimale hoeveelheid van 100 ons aankopen.


ETF’s

Er zijn op dit moment geen ETF’s die zich puur op iridium richten.

Futures

Iridium wordt niet op de COMEX verhandeld. 


Iridiumproducenten

Om te profiteren van prijsschommelingen kan je beleggen in platina, nikkel, en/of koperproducenten die iridium vaak als bijproduct winnen. Probleem is alleen dat prijsveranderingen van iridium vrijwel geen effect hebben op de beursnotering van deze bedrijven omdat de gewonnen hoeveelheden te klein zijn.