Zink Zink

Zink

Zink is een veelvoorkomend metaal dat voor het overgrote deel wordt gebruikt voor galvaniseren en de productie van legeringen.

 

 Neem een
abonnement!

Weten wanneer te beleggen

in zink en andere

grondstoffen?


Wat moet u weten over zink?

 

Het scheikundige symbool voor zink: Zn     Atoomnummer 30

 

Zink is een veelvoorkomend, blauw-wit metaal dat al eeuwenlang in diverse toepassingen wordt verwerkt. Met name als bestandsdeel van messing (zink/koper legering) is zink al geruime tijd heel populair, en zijn er messing potjes en pannetjes gevonden uit 1400 v. Chr. Het metaal is makkelijk te vervormen en heeft een (voor metaal) laag smeltpunt van 420 graden celcius. Zink is een redelijke geleider van elektriciteit, maar het metaal wordt voor het overgrote deel gebruikt in allerhande legeringen en voor galvaniseren.

 

 

Toepassingen:

- 50% van de zinkproductie wordt gebruikt voor het galvaniseren (verzinken) van staal en ijzer, een effectieve methode om roestvorming tegen te gaan

- als bestandsdeel van legeringen zoals messing, tin, zilvernikkel

- als materiaal voor dakbedekking, dakgoot, en regenpijp

- als materiaal voor Zink-Oxide batterijen

- een belangrijk mineraal voor het lichaam. een tekort aan zink veroorzaakt gebrekkige eetlust, en traag wondherstel. een tekort tijdens de zwangerschap kan leiden tot geboorteafwijkingen

- zinkoxide zalf tegen eczeem

- als kleurstof in verf

 

 

300_zink.png

 

Hoe kunt u slim geld verdienen door te beleggen in zink?

 

 

Fysiek

Beleggen in fysiek zink in de zin van munten of staven wordt weinig aangeboden.


ETF’s

Er zijn er naar verluidt een aantal in de maak, maar vooralsnog zijn er geen ETF’s die hun waarde enkel ontlenen aan zink. Het zijn doorgaans fruitmandjes gevuld met verschillende metaalproducenten (koper, lood, nickel, zink) die gedeeltelijk zijn blootgesteld aan zink. Fondsen zoals de iPath Dow Jones UBS Industrial Metals ETN (JJM) bieden een zinc exposure van 15%. De voorkeur gaat hierbij uit naar fondsen die daadwerkelijk een positie hebben in de producenten cq. futures die in het fruitmandje zitten. Er zijn nml. ook fondsen (synthetic ETF's) die hun waarde enkel ontlenen aan een wiskundige berekening die zo nauwkeurig mogelijk het koersverloop van de gekozen producenten volgt. In het geval van een faillesement van het fonds zijn er dus geen aandelen aan toonder die onder de schuldeisers kunnen worden verdeeld.


Futures

Speculatieve termijncontracten (futures) waar je winst probeert te behalen met overeen gekomen transacties die in de toekomst zullen plaatsvinden.
Zink contracten worden op de LME (London Metal Exchange) verhandeld onder symbool ZS


Zinkproducenten

En natuurlijk is er de mogelijkheid om in beursgenoteerde zinkproducenten te beleggen.
Nyrstar, Korea Zinc Group, en Glencore Xstrata zijn enkele voorbeelden.