Potas Potas

Potas

Potas (engels: potash) wordt gebruikt als verzamelnaam voor allerhande gewonnen zouten die kalium bevatten, met name kaliumchloride. Potas wordt voor het overgrote deel verwerkt in kunstmest.

 

 Neem een
abonnement!

Weten wanneer te beleggen

in potas en andere

grondstoffen?


Wat moet u weten over potas?

 

Potas (pot-as) is geen scheikundig element. Het is een oud-hollandse methode voor het verkrijgen van zouten uit plantenresten. Houtas werd in een pot met water geplaatst, opgelost, en de ontstane oplossing liet men vervolgens indampen. Het resultaat was kaliumcarbonaat, een goedje dat in die tijd pot-as werd genoemd. Tegenwoordig wordt Potas (engels: potash) gebruikt als verzamelnaam voor allerhande gewonnen zouten die kalium bevatten, met name kaliumchloride. Om die reden hebben we potas geplaatst onder het element Kalium.


De Angelsaksiche benaming voor Kalium is een afgeleide van potas; Potassium. Merkwaardig genoeg heeft men in het Nederlands (en andere Germaanse talen) voor een Arabisch woord gekozen, al-qalyah.

 

Het scheikundige symbool voor kalium: K       Atoomnummer 19

 

Toepassingen:

Potas in de vorm van kaliumcarbonaat wordt al duizenden jaren gebruikt voor uiteenlopende toepassingen als het bleken van textiel, de productie van glas, en voor de fabricage van zeep. Maar tegenwoordig wordt 90% van al het gewonnen potas (ditmaal in de vorm van kaliumchloride) gebruikt als kunstmest. De meest recente beramingen stellen dat de wereldbevolking rond 2050 meer dan 8 miljard zal bedragen, en al die extra mondjes zullen moeten worden gevoed. De lange termijn vooruitzichten voor zowel de landbouwsector als de potas producenten zijn dan ook positief.

De overige 10% van de jaarlijkse potasproductie wordt gebruikt voor:

- het recyclen van aluminium

- productie van kaliumhydroxide

- waterreiniging

- als medicijn tegen hypokalemie

- galvaniseren

 


300_5-288625.jpg

 

Hoe kunt u slim geld verdienen door te beleggen in potas?

 

 

Fysiek


Gelet op de relatief lage prijs van potas (+/- USD 300,- per ton) is het voor particulieren niet haalbaar om winstgevend in fysiek potas te beleggen.


ETF’s

Naast fysiek potas zijn er ook ETF’s die hun waarde ontlenen aan een fruitmandje gevuld met verschillende potasproducenten. Een voorbeeld is SOIL: Global X Fertilizers/Potash ETF. De voorkeur gaat hierbij uit naar fondsen die daadwerkelijk een positie hebben in vermelde producenten (zoals SOIL). Er zijn nml. ook fondsen (synthetic ETF's) die hun waarde enkel ontlenen aan een wiskundige berekening die zo nauwkeurig mogelijk het koersverloop van de gekozen producenten volgt. In het geval van een faillesement van het fonds zijn er dus geen aandelen aan toonder die onder de schuldeisers kunnen worden verdeeld.


Futures

Speculatieve termijncontracten (futures) waar je winst probeert te behalen met overeen gekomen transacties die in de toekomst zullen plaatsvinden.
Potas contracten worden op de COMEX verhandeld onder symbool PO


Potasproducenten

En natuurlijk is er de mogelijkheid om in beursgenoteerde potasproducenten te beleggen.
Ag Growth International Inc. (AFN:TSX), PotashCorp. (POT:TSX; POT:NYSE),  en Intrepid Potash Inc. (IPI:NYSE) zijn enkele voorbeelden.