Met een smeltpunt van 2650 graden Celcius is molybdeen bestand tegen extreem hoge temperaturen. Bijkomend voordeel is dat het metaal bij hoge temperaturen vrijwel niet uitzet. Daarnaast is het ook corrosiebestendig.
Weten wanneer te beleggen
in molybdeen en andere
grondstoffen?
Het scheikundige symbool voor molybdeen: Mo Atoomnummer 42
Molybdeen (Grieks; molybdos = 'op lood lijkend')
Molybdeen is een zilver-wit overgangsmetaal dat eind 18e eeuw werd ontdekt. Het metaal bevindt zich niet vrij in de natuur maar is altijd verwerkt in een mineraal. Het mineraal molybdeniet is commercieel gezien het meest aantrekkelijk voor het winnen van molybdeen.
Met een smeltpunt van 2650ºC is molybdeen bestand tegen extreem hoge temperaturen. Bijkomend voordeel is dat het metaal bij hoge temperaturen vrijwel niet uitzet. Daarnaast is het ook corrosiebestendig. Deze eigenschappen maakt dat 85% van de jaarlijkse molybdeen productie wordt verwerkt in de productie van allerhande metaallegeringen, met name in combinatie met staal (staal is een ijzer/koolstof legering).
Staallegeringen met molybdeen zijn aanmerkelijk sterker dan gewoon staal, vervormen niet, en zijn beter bestand tegen corrosie en temperatuur wisselingen. Om deze reden worden ze veel gebruikt voor vliegtuigmotoren, raketmotoren, chemische pijpleidingen.
Molybdeen wordt ook verwerkt in non-staallegeringen en superalloy's zoals het bekende Hastelloy. Dit is een enorme harde, corrosie- en temperatuurbestendige legering die veel wordt gebruikt in gasturbines en reactoren. Hastelloy bestaat uit Moly, Nikkel, Kobalt en Chroom. Het is zo hard dat het alleen met een laser kan worden bewerkt en moet worden gegoten.Molybdeenlegeringen worden ook verwerkt in gewapend beton. De bekende Burj Khalifa in Dubai en de Petronas Towers in Kuala Lumpur zijn voor een groot deel opgetrokken uit moly enforced cement.
Andere toepassingen:
- coating voor zonnepanelen
- als katalysator in de olieraffinage
- als ingredient van hoogwaardige smeermiddelen