Molybdeen Molybdeen

Molybdeen

Met een smeltpunt van 2650 graden Celcius is molybdeen bestand tegen extreem hoge temperaturen. Bijkomend voordeel is dat het metaal bij hoge temperaturen vrijwel niet uitzet. Daarnaast is het ook corrosiebestendig.

 

 Neem een
abonnement!

Weten wanneer te beleggen

in molybdeen en andere

grondstoffen?


Wat moet u weten over molybdeen?

 

Het scheikundige symbool voor molybdeen: Mo     Atoomnummer 42

Molybdeen (Grieks; molybdos = 'op lood lijkend')

 

Molybdeen is een zilver-wit overgangsmetaal dat eind 18e eeuw werd ontdekt. Het metaal bevindt zich niet vrij in de natuur maar is altijd verwerkt in een mineraal. Het mineraal molybdeniet is commercieel gezien het meest aantrekkelijk voor het winnen van molybdeen. 

Met een smeltpunt van 2650ºC is molybdeen bestand tegen extreem hoge temperaturen. Bijkomend voordeel is dat het metaal bij hoge temperaturen vrijwel niet uitzet. Daarnaast is het ook corrosiebestendig. Deze eigenschappen maakt dat 85% van de jaarlijkse molybdeen productie wordt verwerkt in de productie van allerhande metaallegeringen, met name in combinatie met staal (staal is een ijzer/koolstof legering).

Staallegeringen met molybdeen zijn aanmerkelijk sterker dan gewoon staal, vervormen niet, en zijn beter bestand tegen corrosie en temperatuur wisselingen. Om deze reden worden ze veel gebruikt voor vliegtuigmotoren, raketmotoren, chemische pijpleidingen. 

Molybdeen wordt ook verwerkt in non-staallegeringen en superalloy's zoals het bekende Hastelloy. Dit is een enorme harde, corrosie- en temperatuurbestendige legering die veel wordt gebruikt in gasturbines en reactoren. Hastelloy bestaat uit Moly, Nikkel, Kobalt en Chroom. Het is zo hard dat het alleen met een laser kan worden bewerkt en moet worden gegoten.

Molybdeenlegeringen worden ook verwerkt in gewapend beton. De bekende Burj Khalifa in Dubai en de Petronas Towers in Kuala Lumpur zijn voor een groot deel opgetrokken uit moly enforced cement.

 

Andere toepassingen:

- coating voor zonnepanelen

- als katalysator in de olieraffinage

- als ingredient van hoogwaardige smeermiddelen

  


300_screen_shot_2015-05-28_at_1_57_32_pm.png

 

Hoe kunt u slim geld verdienen door te beleggen in molybdeen?

 

Molybdeen reserves zijn naar verluidt toereikend voor de nabije toekomst, maar er is op dit moment geen alternatief voor de productie van hoogwaardige legeringen en staal. Molybdeen is inmiddels van kritieke waarde voor de bouw en andere industriële sectoren, en een kleine onderbreking in de productie zou grote gevolgen hebben voor met name de prijs. En dat maakt het een interessante belegging.

 

 

Fysiek

De meest directe manier van beleggen in molybdeen is natuurlijk de aankoop van fysiek molybdeen. Maar dit zogeheten rare earth metal is moeilijk te verkrijgen.


ETF’s

Er zijn op dit moment geen ETF’s die zich puur op molybdeen richten. Maar de Market Vectors Rare Earth/Strategic Metals ETF (REMX) is een voorbeeld van een ETF die z'n waarde ontleent aan  producenten van rare earth metals, en biedt in die zin een toegang tot molybdeen


Futures

Speculatieve termijncontracten (futures) waar je winst probeert te behalen met overeen gekomen transacties die in de toekomst zullen plaatsvinden.
Molybdeen contracten worden op de COMEX verhandeld onder symbool MO


Molybdeenproducenten

En natuurlijk is er de mogelijkheid om in beursgenoteerde molybdeenproducenten te beleggen. General Moly (GMO), Northern Dynasty Minerals ( NAK ) en Thompson Creek Metals Company Inc. ( TCM ) zijn enkele voorbeelden.