Palladium Palladium

Palladium

Palladium is in zekere zin het goedkopere broertje van platina en wordt eveneens verwerkt in de productie van autokatalysatoren. Daarnaast spelen de hygroscopische eigenschappen van dit edelmetaal een belangrijke rol in de fabricage van brandstofcellen.

 

 Neem een
abonnement!

Weten wanneer te beleggen

in palladium en andere

grondstoffen?


Wat moet u weten over palladium?

 

Het scheikundige symbool voor palladium: Pd      Atoomnummer 46

Palladium is een zeldzaam, zacht zilverwit edelmetaal met vergelijkbare eigenschappen als platina. Om die reden is het ondergebracht in de Platinum Group Metals (PGN; platinagroep). De bestendigheid tegen oxidatie, corrosie, en hoge temperaturen maakt dat palladium (net als platina) wordt gebruikt voor de fabricage van (auto)katalysatoren. En dat is een prettig alternatief voor de autoindustrie. Met een prijskaartje van rond de USD 800,- per troy ounce is palladium zeker niet gratis, maar nog altijd een stuk goedkoper dan platina.

Een andere nuttige, en potentieel winstgevende eigenschap van palladium is dat het enorm hygroscopisch is. Omdat het in staat is om grote hoeveelheden waterstofgas te absorberen die het bij verhoogde temperatuur weer vrijlaat, is palladium mogelijk bruikbaar als opslagmedium in brandstofcellen. In brandstofcellen vindt een reactie plaats tussen waterstof en zuurstof waarbij elektriciteit wordt opgewekt. Voordeel van brandstofcellen is dat ze continue hun waterstof- en zuurstofniveau van buitenaf kunnen aanvullen. Het is dus een regeneratief systeem, in tegenstelling tot batterijen en accu's. De elektrische energie die brandstofcellen opwekken zouden in de toekomst een grote rol kunnen spelen in de aandrijving van o.a. elektrische auto's.

 

Andere toepassingen:

- Sieraden; met name als legering in wit-goud

- Tandheelkunde; als bestandsdeel van amalgaan vullingen

- Chirurgische instrumenten

- Vliegtuigbougies

- Horloges

- Als katalysator in de olieraffinage

 Productie:

Grootste producenten in 2014: Rusland 81 ton, Zuid-Afrika 60 ton, Canada 17 ton, VS 12 ton.

Totale productie 2014: 190 ton

Gemiddelde prijs 2014: USD 800,- per troy ounce

 

1 ton = 1 mt (metric ton) = 1000 kg = 1.000.000 g = 32.258 troy ounces = 35.273 ounces

1 moz = 1 miljoen troy ounce = 31 miljoen gram = 31 ton

(1 troy ounce = 31 g)
(1 ounce = 28,35 g)

 


 

 


300_pamp_palladium_bars_both_sides.jpg

 

Hoe kunt u slim geld verdienen door te beleggen in palladium?

 

Als onderdeel van katalysatoren en brandstofcellen is palladium een belegging die mooi inspeelt op de groeiende autoindustrie en andere technische ontwikkelingen. Maar ook als speculatieve belegging biedt palladium mogelijkheden. Het gros van dit edelmetaal wordt gewonnen in de wat minder 'stabiele' landen, dus productie is soms aan grote schommelingen onderhevig. En dat heeft weer invloed op de prijs.

 

 

Fysiek

De meest directe manier van beleggen in palladium is natuurlijk de aankoop van fysiek palladium (munten, staven). Probleem is wel dat men zelf een veilige opslag moet regelen, en dat kan soms aardig in de kosten lopen. Voordeel van palladium is wel dat het een hoge value-to-density verhouding heeft, dus men hoeft niet veel op te slaan om toch een aardige berg met 'geld' te hebben liggen.ETF’s

Een alternatief zou kunnen zijn om te beleggen in ETF’s die hun waarde ontlenen aan een stapel palladium die ergens in een kluis ligt (bv. ETFS Physical Palladium Shares (PALL) of Sprott Physical Platina & Palladium Trust (SPPP). Op deze manier wordt de opslag en beveiliging van het palladium door derden geregeld. Het moet wel gezegd worden dat er voor palladium aanmerkelijk minder van dit soort 'fysieke' ETF's zijn dan voor goud en zilver. Er zijn wel een aantal fruitmandjes die een mix van metalen bevatten zoals de Physical White Metal Basket Shares (WITE) en de ETFS Physical Precious Metal Basket Share (GLTR)

Naast fysiek palladium zijn er ook ETF’s die hun waarde ontlenen aan een fruitmandje gevuld met verschillende palladiumproducenten of future contracten (COMEX). Of een mix van beide. De voorkeur gaat hierbij uit naar fondsen die daadwerkelijk een positie hebben in de producenten cq. futures die in het fruitmandje zitten. Er zijn nml. ook fondsen (synthetic ETF's) die hun waarde enkel ontlenen aan een wiskundige berekening die zo nauwkeurig mogelijk het koersverloop van de gekozen producenten volgt. In het geval van een faillesement van het fonds zijn er dus geen aandelen aan toonder die onder de schuldeisers kunnen worden verdeeld.


Futures

Speculatieve termijncontracten (futures) waar je winst probeert te behalen met overeen gekomen transacties die in de toekomst zullen plaatsvinden.

Palladium contracten worden op de COMEX verhandeld onder symbool PA


Palladiumproducenten

En natuurlijk is er de mogelijkheid om in beursgenoteerde palladiumproducenten te beleggen. Dit kan varieren van kleine start up's die enkel een stuk veelbelovend land bezitten, tot grote producenten met jaarlijkse producties van vele tonnen. Nu is het wel zo dat er weinig tot geen bedrijven zijn die zich enkel richten op de winning van palladium. Palladium is veelal een bij-product van nikkel-, koper-, platina-, of goudproductie. Bedrijven die een aanzienlijk deel van de inkomsten uit palladium ontlenen zijn onder andere:

    North American Palladium ( PAL )
    Anglo Platinum ( AMS.SJ )
    Platinum Group Metals Ltd ( PTM.CN )
    Northam Platinum ( NHM.SJ )
    Stillwater Mining Company ( SWC )