Platina Platina

Platina

Ondanks een prijs die doorgaans hoger ligt dan die van goud verdwijnt de helft van 's werelds platina in de knalpotten van auto's.

 

 Neem een
abonnement!

Weten wanneer te beleggen

in platina en andere

grondstoffen?


Wat moet u weten over platina?

 

Het scheikundige symbool voor platina: Pt      Atoomnummer 78

De naam platina is afgeleid van het Spaanse platino = ‘klein zilver’

 

Platina is een zeldzaam metaal met een kostbare exploratie en productie. Als gevolg is het één van 's werelds duurste edelmetalen. Het metaal wint de afgelopen jaren aan populairiteit dankzij een hele schare uiteenlopende industriële toepassingen zoals de reductie van uitlaatgassen. Platina is het meest reactie bestendige metaal ter wereld en zodoende vrijwel volledig resistent voor oxidatie en corrosie. Daarnaast is het een zeer stabiel goedje en bestand tegen hoge temperaturen. Mede dankzij deze eigenschappen (en nog een paar onderliggende chemische voordeeltjes) wordt platina dankbaar verwerkt in de productie van katalysatoren voor de uitlaatsystemen van auto's. Dus ondanks een prijs die doorgaans hoger ligt dan die van goud verdwijnt de helft van 's werelds platina in de knalpotten van auto's.

Gelukkig is de mooie witte glans van platina een geliefde combinatie met edelstenen en diamanten, en wordt 'klein zilver' in toenemende mate gebruikt voor de fabricage van sieraden. Bijkomend voordeel is dat platina niet snel dof wordt, en onschadelijk is voor mensen.

 Verbruik:

Katalysatoren voor uitlaatsystemen: 50% van de jaarlijkse productie

Sieraden: 30% van de jaarlijkse productie

Overige (industriële) toepassingen: 20% van de jaarlijkse productie

- Beleggingen

- Elektroden

- Medicijnen voor behandelen van kankerpatienten

- Temperatuursensoren

- O2 sensoren

- Tandarts instrumenten

- Chemische smeltkroezen en glasovenbekledingen

 

 

 

 

300_screen_shot_2015-05-28_at_12_01_54_pm.png

 

Hoe kunt u slim geld verdienen door te beleggen in platina?

 

Platina is om een aantal redenen een interessante belegging. Gelet op de prijs van dit edelmetaal kan platina (vergelijkbaar met goud of zilver) als bescherming dienen tegen ontwaarding van geld, obligaties, staatsleningen, en aandelen. Al zal er niet snel sprake zijn van een platina standaard, want het metaal is te zeldzaam. Als onderdeel van katalysatoren is het natuurlijk een belegging die mooi inspeelt op de groeiende autoindustrie en strenge milieu eisen. Maar ook als speculatieve belegging biedt platina mogelijkheden. Het gros van dit edelmetaal wordt gewonnen in de wat minder 'stabiele' landen, dus productie is soms aan grote schommelingen onderhevig. En dat heeft weer invloed op de prijs.

 

 

Fysiek

De meest directe manier van beleggen in platina is natuurlijk de aankoop van fysiek platina (munten, staven). Probleem is wel dat men zelf een veilige opslag moet regelen, en dat kan soms aardig in de kosten lopen. Voordeel van platina is wel dat het een hoge value-to-density verhouding heeft, dus men hoeft niet veel op te slaan om toch een aardige berg met 'geld' te hebben liggen.

ETF’s

Een alternatief zou kunnen zijn om te beleggen in ETF’s die hun waarde ontlenen aan een stapel platina die ergens in een kluis ligt (bv. ETF Securities Physical Platinum Shares (PPLT) of Sprott Physical Platina & Palladium Trust (SPPP). Op deze manier wordt de opslag en beveiliging van het platina door derden geregeld. Het moet wel gezegd worden dat er voor platina aanmerkelijk minder van dit soort 'fysieke' ETF's zijn dan voor goud en zilver.

Naast fysiek platina zijn er ook ETF’s die hun waarde ontlenen aan een fruitmandje gevuld met verschillende platinaproducenten of future contracten (COMEX). Of een mix van beide. De voorkeur gaat hierbij uit naar fondsen die daadwerkelijk een positie hebben in de producenten cq. futures die in het fruitmandje zitten. Er zijn nml. ook fondsen (synthetic ETF's) die hun waarde enkel ontlenen aan een wiskundige berekening die zo nauwkeurig mogelijk het koersverloop van de gekozen producenten volgt. In het geval van een faillesement van het fonds zijn er dus geen aandelen aan toonder die onder de schuldeisers kunnen worden verdeeld.


Futures

Speculatieve termijncontracten (futures) waar je winst probeert te behalen met overeen gekomen transacties die in de toekomst zullen plaatsvinden.

Platina contracten worden op de COMEX verhandeld onder symbool PL


Platinaproducenten

En natuurlijk is er de mogelijkheid om in beursgenoteerde platinaproducenten te beleggen. Dit kan varieren van kleine start up's die enkel een stuk veelbelovend land bezitten, tot grote producenten met jaarlijkse producties van vele tonnen. Stillwater Mining Co., Anglo Platinum, en Impala Platinum zijn enkele voorbeelden van grote producenten.