Blog RSS Feed

Peter Havik | Beleggingsanalist

Fusie SSR Mining en Alacer afgerond

Het Noord-Amerikaanse SSR Mining (TSX:SSRM) en Alacer Gold Corp. (TSX: ASR) laten weten dat de in juli jl. aangekondigde fusie is afgerond. Zoals afgesproken krijgt iedere aandeelhouder van Alacer voor 1 aandeel ASR grofweg 1/3 aandeel SSRM. Alacer is nu een dochterbedrijf onder de vleugels van SSRM. Het 'nieuwe' SSRM heeft nu een marktwaarde van USD 5 miljard met één van de gezondste kasboekjes in de goudsector. 

Naar aanleiding van de fusie werd onlangs een aangepaste productieverwachting voor FY20 afgegeven van 680,000 - 760,000 GEO's (Gold Equivalent Ounces) met productiekosten tussen de USD 965,- en USD 1.040,- per troy ounce.

SSR Mining publiceerde onlangs de cijfers voor Q2 FY20 en die hadden te lijden onder COVID 19. De Seabee Gold Operation ligt stil, en ook Puna werkt op halve kracht. Uiteindelijk werden er in Marigold 50.000 troy ounce goud geproduceerd, aangevuld met 366.000 troy ounce zilver, 1,2 miljoen pond lood, en 360.000 pond zink uit Puna. De omzet noteerde USD 92,5 miljoen, maar er werd uiteindelijk een netto verlies van USD -6 miljoen geboekt. Gelukkig heeft SSRM USD 462 miljoen aan contanten in het spaarpotje zitten.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

MAG Silver koopt Deer Trail Project

De Noord-Amerikaanse MAG Silver Corporation (TSX: MAG) laat weten dat het bedrijf met betrokken partijen een overeenkomst heeft getekend voor de aankoop van 100% van het Deer Trail Carbonate Replacement Deposit “CRD” project in Piute County, Utah (VS). Het gaat hier om een enorm gebied van 5.600 hectare dat een kleine 800 verschillende claims bevat, met een grote hoeveelheid verschillende eigenaren. Volgens Peter Megaw, MAG Silver’s Chief Exploration Officer, gaat het hier om een gebied met hoge concentraties goud, zilver, lood en zink. MAG Silver begint in oktober met exploratief boren.

Voor een bedrag van USD 32 miljoen, te betalen aan alle betrokken partijen over een periode van 10 jaar, krijgt MAG Silver het hele gebied in handen, en is het Deer Trail deposito voor het eerst sinds 1980 weer in handen

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Neo Lithium sluit deal met CATL

Het Noord-Amerikaanse Neo Lithium (TSX.V: NLC) laat weten dat het bedrijf een financieringsovereenkomst heeft getekend met het Chinese Contemporary Amperex Technology. CATL is een fabrikant van Li-Ion batterijen voor gebruik in EV's en opslagsystemen. Voor een bedrag van CAD 8,5 miljoen neemt CATL op aandelenbasis een belang van 8% in Neo Lithium. De aandelen werden verkocht voor CAD 0.84 per stuk, aanzienlijk hoger dan marktprijs. Bovengenoemde opbrengst meegerekend heeft Neo Lithium nu CAD 37 miljoen in contanten tot z'n beschikking om het 3Q project weer een stapje dichter bij productie te krijgen. 

Neo Lithium werd in juli van 2016 aan de Toronto Venture beurs genoteerd en is een nieuwkomer op de lithiummarkt. Maar de leden van het managementteam zitten al meer dan 25 jaar in het vak en hebben diverse p

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Uranium Energy Corp haalt USD 15 miljoen op

De Noord-Amerikaanse uraniumproducent Uranium Energy Corp. (NYSE.MKT: UEC) laat weten dat het bedrijf 12.500.000 nieuwe aandelen heeft verkocht voor een opbrengst van USD 15 miljoen. Dit geld zal worden aangewend voor verdere exploratie en ontwikkeling van bestaande projecten. De aandelen werden verkocht voor USD 1,20 per stuk. Naast 1 aandeel verkregen de kopers eveneens per gekocht aandeel een 1/2 warrant voor toekomstige aankoop van aandelen tegen een prijs van USD 1,80. Deze warrants moeten binnen 24 maanden worden 'verzilverd'.

UEC is een beursgenoteerd exploratiebedrijf dat zich richt op de aankoop en ontwikkeling van uraniumprojecten in Noord- en Zuid-Amerika. Naast veelbelovende assets in Wyoming, Colorado en Arizona, is het gros van de aan

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Sibanye-Stillwater publiceert indrukwekkende halfjaarcijfers

Het Zuid-Afrikaanse Sibanye-Stillwater (JSE:SSW / NYSE: SBSW) (voorheen JSE: SGL / NYSE: SBGL) publiceerde onlangs de halfjaarcijfers voor boekjaar 2020. Niettegenstaande de flinke uitdagingen van de huidige coronacrisis, met name in thuisland Zuid-Afrika. noteerde het bedrijf de afgelopen 6 maanden diverse records. Zoals een EBITDA van USD 990 miljoen (+718% YoY!), en een netto winst van USD 563 miljoen (een jaar geleden was dit een verliespost van USD -18 miljoen). De winst per aandeel noteerde als gevolg eveneens een record met USD 0,21. De vrijekasstroom noteerde een verdienstelijke USD 655 miljoen. De goudproductie steeg met 17% YoY, en ook de PGM productie in zowel de VS als Zuid-Afrika noteerde een mooie stijging van 5% YoY.

  Lees verder