Blog RSS Feed

Peter Havik | Beleggingsanalist

Beramingen voor OceanaGold's Martha Project flink gestegen

De Noord-Amerikaanse goud/koperproducent OceanaGold Corp. (TSX: OGC) laat weten dat recente boringen in hun Martha Underground Project positieve resultaten hebben opgeleverd. Er werden in 10 boorlocaties goudconcentraties aangeboord varierend tussen de 8 - 37 gram/ton. De dikte van de aders lag tussen de 4 - 38 meter. Het Martha Project is onderdeel van de Waihi Gold Mine in Nieuw-Zeeland, en als gevolg van de boringen zijn de Resource beramingen aangepast. Aan de 1 miljoen ons goud aan Indicated & Inferred Resources, is nu 8 - 10 miljoen ton erts toegevoegd met een goudconcentratie van 4 - 6 gram/ton. Het gaat hier natuurlijk wel om initiele beramingen in de Resource categorie. Dit zegt dus niets over de hoeveelheid goud die daadwerkelijk (winstgevend) kan worden gewonnen.

Waihi was in 2018 goed voor een productie van 83.492 ons goud, en heeft een Reserve beraming van 200.000 ons goud. De Proven & Probab

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Maverix treft kredietregeling voor USD 120 miljoen

Het Noord-Amerikaanse Maverix Metals (TSX: MMX) laat weten dat het bedrijf een kredietregeling (revolving credit facility) heeft getroffen met de Canadian Imperial Bank of Commerce en de National Bank of Canada ter waarde van USD 120 miljoen. Het bedrag zal worden aangewend voor toekomstige streaming contracten en royalty aankopen.

Vorige maand liet MMX weten dat ze voor een bedrag van USD 40 miljoen een additionele 1,5% NSR royalty hadden gekocht in de Hope Bay Mine van TMAC Resources Inc. MMX had al een 1,0% NSR royalty belang in Hope Bay lopen, en dat wordt dus nu een 2,5% NSR belang.

NSR is de afkorting voor Net Smelter Return, de omzet van een (edel)metaalproducent na verkoop van het gewonnen erts (meestal in concentraat vorm) aan handelaren. Omdat de meeste producenten het metaalconcentraat niet in eigen beheer verfijnen en omsm

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Lundin Mining publiceert Reserves & Resources update

Het Canadese Lundin Mining (TSX: LUN) publiceerde onlangs een deposito-update betreffende hun totale Reserves & Resources per 30 juni 2019. De Proven en Probable Reserves zijn hierbij de belangrijkste cijfers, omdat deze beramingen zijn getoetst op een winstgevende winning. Bij de Measured, Indicated, en Inferred Resources is het altijd afwachten welk deel van deze beramingen daadwerkelijk kosteffectief naar boven kan worden gehaald.

Als we de beramingen van alle producerende mijnen en de diverse exploratieprojecten bij elkaar optellen komen we uit op een Reserve beraming van 5.507 kt (kilo-ton) koper, 3.231 kt zink, 108 kt nikkel, 977 kt lood, 6,8 Moz (miljoen ons) goud, en 152 Moz zilver.

De MII Resource beramingen noteren momenteel 9.670 kt koper, 7.137 kt zink, 132 kt nikkel, 1.894 kt lood, 11,6 Moz goud, en 337 Moz zilver.

Lundin Mining is een mijnbouwbedrijf dat zich richt op de explor

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Neo Lithium levert z'n eerste lithiumcarbonaat af

Precies volgens plan heeft het Noord-Amerikaanse Neo Lithium (TSX.V: NLC) deze week z'n eerste 'potje' battery grade lithium carbonate geproduceerd. De zuiverheidsgraad van het product was 99,1%, een enorm hoge graad die het product vrijwel direct geschikt maakt voor verwerking in batterijen voor elektrische auto's. Het initiele pekelconcentraat was afkomstig uit Neo Lithiums' 3Q Project in Argentinië. Van daaruit werd het vervoerd naar de productielocatie in Fiambalá, een kleine 160 km over goed begaanbare wegen.

Deze mijlpaal is goed nieuws voor het management, en uiteraard ook voor alle aandeelhouders. De potentie van 3Q is altijd groot geweest, maar er moet natuurlijk wel een keer een product uitrollen. Getuige de recente productie lijkt Fiambalá goed te functioneren, en de zuiverheidsgraad van het lithiumcarbonaat is zoals verwacht ongekend hoog. Fiambalá heeft een productiecapaciteit van 40 ton lithiumcarbonaat per jaar. En met de huidige

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Seabridge Gold rondt aankoop Goldstorm af

Het Canadese Seabridge Gold (TSX: SEA) laat weten dat het bedrijf de aankoop van het Goldstorm Project in het noorden van de Amerikaanse staat Nevada heeft afgerond. Voor een vergoeding van 25.000 aandelen SEA, te betalen aan eigenaar Mountain View Gold Corp, is Seabridge nu in het bezit van 3.900 hectare land, strategisch gelegen op 3km afstand van Seabridge's Snowstorm Property. Zoals in eerdere berichten vermeld is Seabridge gestart met de eerste boringen in Snowstorm, een gebied dat op de kruising van bekende goudaders zoals de Carlin Trend, de Getchell Trend en de Northern Nevada Rift Zone ligt. Goldstorm ligt binnen de NNRZ, en is zodoende een mooie aanvulling op het Snowstorm gebied. 

Gedurende het 2e kwartaal noteerde SEA een verlies van USD 2 miljoen in vergelijk met een verlies van USD 2,4 miljoen een jaar geleden. Er werd USD 4,3 miljoen uitgegeven aan diverse exploratieprojecten. Dit bedroeg in Q2 18 iets meer dan USD 7 miljoen. Eind 2e kwartaal werd er USD 17 miljoen binne

  Lees verder