Blog RSS Feed

Peter Havik | Beleggingsanalist

Josemaria Resources haalt CAD 31 miljoen op

Josemaria Resources (TSX: JOSE, Stockholm: JOSE) publiceerde onlangs de cijfers voor het 2e kwartaal van boekjaar 2020. Daar het hier een exploratiebedrijf betreft zijn er alleen kosten te melden en werd er een verliespost van CAD -2,3 miljoen in de boeken bijgeschreven. Dit kwam overeen met een verlies van CAD -0,01 per aandeel. De kosten werden gemaakt voor booronderzoek, seismografische onderzoeken, het samenstellen van een Environmental and Social Impact Assessment, en ander exploratief onderzoek in het Josemaria Project. Deze kosten bedroegen CAD 4,4 miljoen, maar omdat het bedrijf CAD 2,3 miljoen verdiende met FX en de verkoop van diverse investeringen kwam het verlies uiteindelijk lager uit.

Verder haalde het bedrijf CAD 31 miljoen op met de verkoop van vele miljoenen aandelen binnen de private placement sfeer. Dit betekent dat de aandelen niet publiekelijk werden aangeboden en verhandeld, maar werden verkocht voor afgesproken bedragen aan partijen die te kennen hadden gegeven te willen kopen. In ieder geval heeft het bedrijf weer genoeg contanten voorhanden om de Feasibility Study zo snel mogelijk af te ronden. Deze publicatie brengt het totale deposito van het Josemaria Project in kaart alsmede de hoeveelheid grondstoffen die winstgevend gewonnen kunnen worden. Dit soort publicaties zijn belangrijk om een bedrijf onder de aandacht van beleggers te brengen en geld binnen te halen voor ve

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Goldmining Inc. benoemt CEO voor nieuw royalty bedrijf

Het Noord-Amerikaanse GoldMining Inc. (TSX: GOLD) laat weten dat ze David Garofalo hebben weten te strikken als CEO voor hun royalty dochterbedrijf Gold Royalty Corp (GRC). Garofalo was tot voor kort CEO van mijnbouwgigant Goldcorp, en wist vorig jaar nog de fusie met Newmont in goede banen te leiden. Hij heeft meer dan 30 jaar ervaring in de mijnbouw, en zal een enorme meerwaarde blijken voor zowel Gold Royalty Corp. als GoldMining.

GRC werd eind juni in het leven geroepen om een royalty exposure te creëren voor de 14 goudprojecten van GOLD. Het doel is om met GRC geld te verdienen door middel van een beursgang, verkoop, fusie, etc.

GoldMining Inc. is een voortzetting van

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Seabridge Gold sluit bewogen kwartaal af

Het Canadese Seabridge Gold (TSX: SEA) heeft het afgelopen kwartaal de aankoop van het 3 Aces gold project in de Yukon regio van Canada afgerond. Voor een vergoeding van 300.000 aandelen SEA, te betalen aan eigenaar Golden Predator Mining Corp., heeft Seabridge nu 100% van dit veelbelovende deposito in handen. Naast de genoemde hoeveelheid aandelen krijgt Golden Predator ook een klein percentage van de Net Smelter Return als 3 Aces in productie wordt genomen. 

3 Aces zou potentieel 7,5 miljoen troy ounce goud aan resources bevatten, maar dit is nog niet in een officieel NI 43-101 rapport bevestigd. Mocht dit in de nabije toekomst gebeuren dan ontvangt Golden Predator nog eens USD 2,25 miljoen.

Verder haalde Seabridge gedurende Q2 USD 37 miljoen binnen met uitgifte van aandelen, en heeft het bedrijf nu USD 40 miljoen tot z'n beschikking v

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Warren Buffett koopt aandelen Barrick Gold

De iconische belegger en CEO van Berkshire Hathaway (NSYE: BRK), Warren Buffett, heeft onlangs een kleine 21 miljoen aandelen Barrick Gold Corp (NYSE: GOLD) aangekocht voor een bedrag van USD 565 miljoen. Dit is ongeveer 1,2% van alle uitstaande aandelen. Buffett heeft goud altijd links laten liggen omdat het geen productieve meerwaarde heeft zoals de meeste bedrijven. Maar met de huidige stijging van de goudprijs en de perikelen van corona is hij blijkbaar toch gezwicht. Als gevolg van Buffett's aankoop steeg de koers van Barrick naar de hoogste notering van de afgelopen 7 jaar.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Prima 2e kwartaal voor Wheaton Precious Metals

Het Noord-Amerikaanse Wheaton Precious Metals (TSX: WPM), voorheen de Silver Wheaton Corporation, publiceerde onlangs de cijfers voor het 2e kwartaal van FY2020. Met een productie van 88.631 troy ounce goud, 3,6 miljoen troy ounce zilver, en 5.759 troy ounce palladium, kwam het totaal uit op 140.112 GEO's (gold equivalent troy ounces). De hoeveelheid GEO's lag hiermee een kleine -15% lager dan een jaar geleden. Deze daling heeft te maken met de sluiting van diverse mijnen als gevolg van COVID-19.

Over het 2e kwartaal werden 156.158 GEO's verkocht, voor een opbrengst van USD 248 miljoen (+31% YoY). De netto winst bedroeg USD 106 miljoen, en dat kwam overeen met een EPS (winst per aandeel) van USD 0,23. Het dividend bedroeg USD 0,10 per aandeel. De vrijekasstroom bedroeg USD 152 miljoen (+39%) YoY.

Na 6 maanden 2020 staat de omzet op USD 500 miljoen, met een vrijekasstroom van USD 330 miljoen en 322.000 verkochte GEO's.

Over FY2019 noteerde WPM een productie van 707.195 GEO's waarvan er 628.447 werden verkocht voor een opbrengst van USD 861 miljoen. De netto winst bedroeg USD 252 miljoen.

  Lees verder