Blog RSS Feed

Peter Havik | Beleggingsanalist

Stijgende lijn kwartaalcijfers McEwen Mining

Het Canadese McEwen Mining (TSX: MUX) publiceerde onlangs de cijfers voor het 2e kwartaal van FY19. MUX noteerde een productie van 36.216 ons goud aangevuld met 850.525 ons zilver. Als we de waarde van het zilver omzetten naar goud dan komen we uit op 45.881 GEO's (gold equivalent ounces). Een jaar geleden lag dit rond de 47.528 GEO's. Maar als we het vergelijken met de cijfers van het 1e kwartaal van 2019 (26.938 ons goud; 703.219 ons zilver; 36.315 GEO's) dan is er een mooie stijgende lijn te zien.

Niettegenstaande lagere cijfers dan in 2018 geeft MUX voor FY19 een productieverwachting af van 205.000 GEO's. Flink wat hoger dan de 175.000 GEO's van FY18. De Gold Bar Mine had eigenlijk pas de laatste maand van Q2 een aandeel in de productie, en begint nu echt op gang te komen. Daarnaast laat exploratie in Gold Bar South zien dat er in dit deposito wel eens veel meer zou kunnen zitten dan de vooraf beraamde 100.000 ons goud. Gold Bar South zal naar verwachting eind 2020 een aandeel in de productie kunnen gaan leveren.

De voornaamste assetts van MUX zijn de San José Mine in Argentinië (49% MUX; 51% Hochschild Mining), de Gold Bar Mine in de VS (100% MUX), de Black Fox Mine in Canada (100% MUX), aangevuld met een aantal projecten zoals het Fenix Project in Mexic

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Wederom hoge koperconcentraties voor Ivanhoe Mines in Kamoa-Kakula

Het Canadese Ivanhoe Mines (TSX: IVN) laat weten dat er wederom hoge koperconcentraties zijn aangeboord in hun Kamoa-Kakula Project in Congo. Het betreft ditmaal booractiviteiten in de Kamoa North Bonanza Zone waar koperconcentraties van meer dan 18% werden aangeboord over een aderdikte van 19m. Dit is de hoogste koperconcentratie dit tot nu in het Kamoa-Kakula Project is aangeboord. Het is wel zo dat het hier een initiële X-ray fluorescence analyse van de boormonsters betreft, en niet het grondige laboratoriumonderzoek op NI 43-101 niveau. Maar IVN heeft inmiddels 1.570 boringen verricht in Kamoa-Kakula, en tot nu is het verschil tussen X-ray fluorescence analyse en gedegen lab-onderzoek te verwaarlozen. Dus we kunnen er vanuit gaan dat de potentie van Kamoa-Kakula steeds verder blijft stijgen. En het is nu al het grootste koperdeposito ter wereld.

In verder goed nieuws is ook de vorige maand aangekondige financiering van de Chinese partners CITIC Metal en Zinjin afgerond, en beschikt IVN over meer dan voldoende geld om Kamoa-Kakula tot productie te brengen.

Ivanhoe Mines is een junior mijnbouwbedrijf dat zich richt op de exploratie en toekomstige productie van goud, koper, nikkel, en platinum group metals (platina, palladium, en rhodium). Het bedrijf is in het bezit van 3 veelbelovende exploratie projecten in zuidelijk Afrika; Platreef (Zuid-Afrika), Kamoa-Kakula (Congo) en Kipushi (Congo). IVN wordt momenteel voor CAD 3,50 per aandeel verhandeld.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Equinox Gold rondt aandelenconsolidatie af

Het Canadese mijnbouwbedrijf Equinox Gold (TSX: EQX) heeft de afgelopen week z'n voorgenomen aandelenconsolidatie afgerond. Voor iedere 5 aandelen EQX kregen aandeelhouders 1 'nieuw' aandeel EQX in het bezit. De totale hoeveelheid uitstaande aandelen werd hiermee gereduceerd van 566.278.712 naar de huidige 113.255.742. De waarde van het aandeel EQX werd hierdoor 5x zoveel waard.

EQX publiceerde onlangs de cijfers voor het 2e kwartaal van FY2019. Er werd in de Mesquite Gold Mine 26.799 ons goud naar boven gehaald met productiekosten van USD 794,- per ons. Met de verkoop van 26.856 ons goud werd een omzet gerealiseerd van USD 35,4 miljoen. Inmiddels is de productie in Aurizona Gold Mine ook opgestart en werd gedurende juni 7.025 ons goud geleverd. Deze productie zal in de cijfers van Q3 worden verrekend. De productieverwachtingen voor FY19 staan momenteel op 200.000 - 235.000 ons goud met productiekosten van  USD 940 - USD 990 per ons.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Moeizaam 2e kwartaal voor Stelco Holdings

Het Canadese Stelco Holdings (TSX: STLC) publiceerde onlangs de cijfers voor het 2e kwartaal van FY2019. De kwartaalomzet van USD 431 miljoen lag -40% lager dan vorig jaar, en de netto inkomsten noteerden met USD 1 miljoen in ieder geval hoger dan het verlies van -11 miljoen in Q2FY18. Maar in vergelijk met de USD 43 miljoen van vorig kwartaal is er sprake van een flinke aderlating. Dit had vooral te maken met dalende staalprijzen en het handelsconflict tussen de VS en China. Maar het moet gezegd worden dat de zogeheten 232 tariffs inmiddels zijn opgeheven, en dat de staalprijs aan het einde van het kwartaal weer stijgende was.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Redelijk 2e kwartaal voor Wheaton Precious Metals

Het Noord-Amerikaanse Wheaton Precious Metals (TSX: WPM), voorheen de Silver Wheaton Corporation, publiceerde onlangs de cijfers voor het 2e kwartaal van FY19. Met een totale productie van 100.577 ons goud (+11% YoY), 4.834 ons zilver (-19% YoY), en 5.736 ons palladium is weer duidelijk te zien dat de voormalige silver streamer zich in toenemende mate op goud richt. De stijging van de goudproductie is te danken aan de San DImas gold stream en de Stillwater precious metal stream die beiden mid 2018 online kwamen. De dalende zilveropbrengst heeft, net als vorig kwartaal, te maken met het beëindigen van alle Pascua-Lama activiteiten en de San Dimas silver stream.

  Lees verder