Blog RSS Feed

Peter Havik | Beleggingsanalist

McEwen Mining publiceert cijfers Q2 FY20

Het Canadese McEwen Mining (TSX: MUX) publiceerde onlangs de productiecijfers voor het 2e kwartaal van FY2020, en die bleven flink achter bij Q1. Uiteindelijk werden er 15.700 troy ounce goud en 359.400 troy ounce zilver gewonnen. Als we het zilver omrekenen naar goud dan eindigen we met 19.200 gold equivalent ounces (“GEOs”). Deze cijfers zijn over de breedte een halvering (of meer) in vergelijking met Q2 FY19. Het laat zich raden dat de sluiting van alle 4 de producerende mijnen als gevolg van COVID-19 een grote rol heeft gespeeld in de tegenvallende resultaten.

De Canadese Black Fox Mine leverde gedurende Q2 2.200 GEO's opleverde. De San jose Mine was goed voor 9.000 GEO's, en Gold Bar leverde 6.100 GEO's. Deze 3 mijnen zijn sinds eind april weer open, maar lopen als gevolg van COVID-19 nog altijd op halve toeren. Het El Gallo project ligt stil wat betreft actieve mijnbouw (ivm. COVID-19), maar er ligt nog een flinke hoop erts die verwerkt kan worden. Dit leverde gedurende Q2 1.900 GEO's op.

De voornaamste assetts van MUX zijn de San José Mine in Argentinië (49% MUX; 51% Hochschild Mining), de Gold Bar Mine in de VS (100% MUX), de Black Fox Mine in

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Skyharbour Resources verdubbelt Maverick deposito

Het Noord-Amerikaanse Skyharbour Resources (TSX-V: SYH) laat weten dat het winter diamond drilling program in het Moore Uranium Project is afgerond. Tijdens uitgebreide boringen in Drill hole ML20-04 werd een nieuwe uraniumader aangeboord op 274 m - 278,4 m diepte. Over een breedte van 4,5 m werd een concentratie van 0.38% U3O8 (uranium) gevonden, met zelfs een concentratie van 1,43% over een breedte van 0,5 m. Hiermee werd het deposito van de Maverick East Zone in feite verdubbeld.

Het Moore Project ligt in het zuidoosten van het Athabasca Basin. Het exploratieproject bestrijkt 35.705 hectares en ligt nabij het bekende Wheeler River project van Denison Mine en andere veelbelovende uraniumdeposito's. Het Moore Project werd in 2016 aangekocht van Denison Mine, en er zijn tot nu toe hoge concentraties uranium gevonden.

Skyharbour Resources is een bedrijf gericht op de aanschaf en exploratie van uraniumdeposito’s. SYH beschikt over 5 projecten in het Athabasca Basin, een gebied gelegen in de Canadese provincie Saskatchewan. Dit immense deposito bevat uranium concentr

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Ivanhoe's Kakula Copper Mine ligt op schema

Het Canadese Ivanhoe Mines (TSX: IVN) laat weten dat de bouw van de Kakula Copper Mine voorspoedig verloopt. Er is in de maand juni 1.7km gegraven in de ondergrondse mijnschacht, en de totale lengte bedraagt nu 17km. De ondergrondse activiteiten liggen hiermee 5km vóór op schema. Verder is al het materiaal en staal op locatie aanwezig om te beginnen met de bouw van de eerste fase processing plant. Deze fabriek voor het verwerken van gewonnen erts zal naar verwachting in het 3e kwartaal van FY21 in bedrijf worden genomen. De verwerkingscapaciteit ligt rond de 3,8 miljoen ton per jaar.

Inmiddels stapelt het erts zich buiten op, en ligt er 68.000 ton high grade erts met een koperconcentratie van 5,9% en 394.000 ton medium grade erts met een koperconcentratie van 2,71%.

Ivanhoe Mines is een junior mijnbouwbedrijf dat zich richt op de exploratie en toekomstige productie van goud, koper, nikkel, en platinum group metals (platina, palladium, en rhodium). Het bedrijf is in het bezit van 3 veelbelovende exploratie projecten in zuidelijk Afrika; Platreef (Zuid-Afrika), Kamoa-Kakula (Congo) en Kipushi (Congo). IVN wordt momenteel voor CAD 4,16 per aandeel verhandeld.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Wheaton Precious Metals haalt nieuwe 'stream' binnen

Het Noord-Amerikaanse Wheaton Precious Metals (TSX: WPM), voorheen de Silver Wheaton Corporation, laat weten dat het bedrijf een precious metals stream overeenkomst heeft getekend met Caldas Gold Corp. De overeenkomst heeft betrekking op de goud- en zilverproductie van Caldas' Marmato Project in Colombia. WPM betaalt USD 110 miljoen aan Caldas voor het recht om 6.5% van de goudproductie op te kopen en 100% van de zilverproductie. Als WPM 190,000 troy ounce goud en 2,15 miljoen troy ounce zilver heeft gekocht dan wordt de stream aangepast en heeft WPM recht op 3,25% van de goudproductie en 50% van de zilverproductie. Voor het aan te kopen goud en zilver betaalt WPM 18% van de geldende spot price voor een troy ounce goud/zilver. Naar verloop van tijd zal dit 22% gaan bedragen.

WPM is een zogeheten precious metal streaming company, een bedrijf dat langetermijncontracten afsluit met (edel) m

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Turquoise Hill publliceert nieuwe beramingen voor Oyu Tolgoi

Het Canadese Turquoise Hill Resources (TSX: TRQ) laat weten dat een nieuwe feasibility study voor Oyu Tolgoi is afgerond. De bevindingen voldoen aan de zogeheten NI 43-101 eisen. De totale hoeveelheid Proven & Probable Reserves staat per 30 juni 2020 op 10,3 miljoen ton koper, 11,9 miljoen troy ounce goud, en 76,6 miljoen troy ounce zilver. De Measured & Indicated Resources noteren gezamenlijk 8,5 miljoen ton koper, 9,4 miljoen troy ounce goud, en 66,6 miljoen troy ounce zilver. De Inferred Resources (de minst 'betrouwbare' beraming van allemaal) noteren momenteel 21,9 miljoen ton koper, 34,2 miljoen troy ounce goud, en 208,1 miljoen troy ounce zilver.

Reserves zijn beramingen die (tegen huidige prijzen) vrijwel zeker winstgevend gewonnen kunnen worden. Resources zijn beramingen waarvan nog niet is onderzocht of ze winstgevend gewonnen kunnen worden. Maar hoe het ook zij, de Reserves en Resources geven in ieder geval een goed idee van de overweldigende omvang en potentieel van dit deposito.

TRQ is voor 51% in handen van het Brits/Australische Rio Tinto, en het bedrijf heeft een belang van 66% in de Oyu Tolgoi mijn. De overige 34% zijn in handen van de Mongoolse overheid. Oyu Tolgoi is één van 's werelds grootste koper/goudmijnen en ligt een kleine 80 km ten noorden van de grens met China.

TRQ wordt momenteel op de beurs van Toronto voor CAD 1,23 per aandeel verhandeld.

Peter Havik

  Lees verder