Blog RSS Feed

Peter Havik | Beleggingsanalist

Stijgende lijn voor Oceana Gold

De Noord-Amerikaanse goud/koperproducent Oceana Gold Corp. (TSX: OGC) publiceerde vorige week de cijfers voor het 2e kwartaal van FY2019. Het bedrijf noteerde een mooie productie van 129.300 ons goud aangevuld met 4.000 ton koper. De zogeheten all in sustaining costs (AISC; productiekosten) lagen rond de USD 1.118,- per ons. Dit zijn de productiekosten per ons gemiddeld over goud en koper. Er werden het afgelopen kwartaal 125.600 ons goud en 3.600 ton koper verkocht voor een omzet van USD 186 miljoen. De EBITDA noteerde USD 71 miljoen met een netto winst van USD 15,3 miljoen. Het bedrijf heeft de beschikking over USD 135 miljoen aan contanten. Over de breedte liggen de cijfers lager dan een jaar geleden. Toen noteerde de EBITDA en netto winst resp. USD 110 miljoen en USD 44,6 miljoen. Maar in vergelijk met vorig kwartaal is er een duidelijke stijgende lijn.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Wordt de Gobiwoestijn te heet voor Rio Tinto

Het koersverloop van het Noord-Amerikaanse Turquoise Hill Resources (TRQ; 51% in handen van Rio Tinto) is al geruime tijd dalende. En het meest recente rapport zal weinig doen om het vertrouwen te herstellen.
De recente productieupdate schetst de nodige problemen bij TRQ's enige asset, de Oyu Tolgoi mijn in Mongolië. Zoals wellicht bekend bestaat de Oyu Tolgoi Mijn uit 5 deposito's. Het Oyut deposito is aan de oppervlakte gelegen en is verantwoordelijk voor de huidige productie. De productieverwachtingen van dit deposito voor FY19 zijn vooralsnog onveranderd, en liggen rond de 125.000 - 155.000 ton koper en 180.000 - 220.000 ons goud. Het is overigens wel zo dat de productie gedurende Q2 flink lager lag dan Q1.
  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Plug Power verlengt contract met FM Logistic

Het Amerikaanse Plug Power (NASDAQ: PLUG) laat weten dat de bestaande samenwerking met het Europese FM Logistic verder zal worden uitgebreid. FM Logistic was al een zogeheten GenDrive klant van Plug Power, die ter vervanging van traditionele zwavelaccu's gebruik maakt van brandstofcellen voor de elektrische aandrijving van o.a. heftrucks en apparatuur voor grondondersteuning (generatoren). Als onderdeel van de nieuwe overeenkomst zullen er meer brandstofcellen worden geleverd, aangevuld met de plaatsing van een GenFuel waterstof tankstation. Een Europese primeur. Naast de deal met FM Logistic tekende Plug Power onlangs samenwerkingen met StreetScooter en DHL, en lijken de Europese activiteiten voorspoedig te verlopen. 

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Turquoise Hill publiceert productiecijfers voor Q2 FY19

Het Canadese Turquoise Hill Resources (TSX: TRQ) publiceerde gisteren de productiecijfers voor het 2e kwartaal van FY2019. Er werd in de Oyu Tolgoi mijn in Mongolië 39.156 ton koper (-0,6% YoY) en 71.825 ons goud (+44% YoY) gewonnen. Het bedrijf verwacht dat de koper- en goudconcentraties gedurende het 3e kwartaal zullen dalen. Dat neemt niet weg dat de eerder afgegeven verwachtingen blijven staan; 125.000 - 155.000 ton koper en 180.000 - 220.000 ons goud.

TRQ is voor 51% in handen van het Brits/Australische Rio Tinto, en het bedrijf heeft een belang van 66% in de Oyu Tolgoi mijn. De overige 34% zijn in handen van de Mongoolse overheid. Oyu Tolgoi is één van 's werelds grootste koper/goudmijnen en ligt een kleine 80 km ten noorden van de grens met China. Rio Tinto sloot in 2007 een overeenkomst met het Ivanhoe Mines van Robert Friedland, de toenmalige eig

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

First Majestic Silver zal tevreden zijn met kwartaalproductie

Het Canadese First Majestic Silver (TSX: FR) laat weten dat er gedurende het 2e kwartaal van FY19 6,4 miljoen SEO's (silver equivalent ounces) zijn gewonnen. Dit is +2% in vergelijk met het 1e kwartaal. De totale productie over Q2 bestond uit 3,2 miljoen ons zilver, 33,576 ons goud, 2,5 miljoen pond lood, en 1,4 miljoen pond zink. Met een halfjaarproductie van 12,7 miljoen SEO's ligt First Majestic prima op schema om hun verwachte jaarproductie van 24,7 miljoen - 27,5 miljoen SEO's voor  te realiseren. 

De San Dimas en Santa Elena mijnen noteerden hoge concentraties als vanouds, en waren goed voor 80% van de kwartaalopbrengst. San Dimas blijft boven verwachting goed presteren dankzij hoge zilverconcentraties in de Jessica en Victoria aders. In Santa Elena draait de nieuwe HIG Mill (de installatie voor het vermalen van het gewonnen erts) bijna op volle toeren, en zal gedurende het 3e kwartaal z'n volle productiecapaciteit van 3.000 ton erts per dag bereiken.

  Lees verder