Blog RSS Feed

Peter Havik | Beleggingsanalist

Stelco Holdings gaat samenwerking aan met DTE Energy Services

Het Canadese Stelco Holdings (TSX: STLC) laat weten dat dochterbedrijf Stelco Inc. een samenwerkingsverband heeft getekend met DTE Energy Services voor de ontwikkeling, bouw, en uitbating van een 65MW cogeneration facility ("Cogen Plant') bij Stelco's Lake Erie faciliteit in Nanticoke, Ontario. Deze cogeneration facility is bedoeld om electriciteit op te wekken voor Stelco's staalfabricage in Lake Erie. DTE zal de kosten van de constructie voor z'n rekening nemen, alsmede de bouw. Stelco zal DTE vervolgens voor een periode van 20 jaar betalen voor het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten en de opgewekte energie. Dankzij deze Cogen Plant zal Stelco z'n energierekening flink kunnen drukken.

Stelco Holdings is een fabrikant  van staalproducten gericht op de autoindustrie, alsmede de bouw- en energiesectoren. Het bedrijf beschikt over productielocaties in Hamilton en Nanticoke, gelegen in de Canadese provincie Ontario. Stelco wordt momenteel op de beurs van Toronto voor CAD 7,77 per aandeel verhandeld.

Peter Havik

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Lundin Gold voltooit aandelenverkoop

Het Noord-Amerikaanse Lundin Gold Inc. (TSX:LUG) laat weten dat de voorgenomen verkoop van aandelen aan BMO Capital Markets is afgerond. BMO heeft in totaal 4.772.500 aandele LUG opgekocht voor CAD 12,05 per stuk. Dit heeft LUG uiteindelijk CAD 57,5 miljoen opgeleverd.

LUG publiceerde onlangs de cijfers voor het 1e kwartaal van boekjaar 2020. Er werden in totaal 51.320 troy ounce goud geproduceerd waarvan een gedeelte werd verkocht. De uiteindelijke omzet noteerde USD 37 miljoen. De productiekosten per troy ounce goud lagen rond de USD 908,-. Helaas waren er diverse boekhoudkundige kostenposten en moest het bedrijf over Q1 uiteindelijk een verlies van USD 9 miljoen in de boeken bijschrijven.

Lundin Gold bezit 1 producerende mijn, het Fruta del Norte Gold Project in Ecuador. Fruta del Norte beschikt momenteel over een beraamd deposito van 4,82 miljoen troy ounce goud aan Probable Mineral Reserves, aangevuld met 6,34 miljoen troy ounce zilver. Fruta del Norte werd november 2019 in productie genomen maar moest wegens COVID-19 op 22 maart 2020 de deuren sluiten. LUG is nu in overleg met de overheid van Ecuador om de mijn te openen.

Lundin Gold wordt momenteel op de beurs van Toronto voor CAD 12,27 per aandeel verhandeld.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

SSR Mining zet fusiebesprekingen in gang

Het Noord-Amerikaanse SSR Mining (TSX:SSRM) en Alacer Gold Corp. (TSX: ASR) laten weten dat ze zogeheten joint management information circulars hebben gepubliceerd ten aanzien van de komende aandeelhoudersvergaderingen die beide bedrijven op 10 juli a.s. zullen organiseren. Het belangrijkste punt op de agenda is de voorgenomen fusie tussen beide bedrijven. De deal die nu op tafel ligt is dat iedere aandeelhouder van Alacer voor 1 aandeel ASR grofweg 1/3 aandeel SSRM ontvangt. Voor een voortzetting van de plannen is het noodzakelijk dat 67% van de Alacer aandeelhouders op de komende vergadering instemt met de deal.

SSR Mining publiceerde onlangs de cijfers voor Q1 FY20 en die zagen er prima uit. De totale productie van de 3 locaties kwam uit op 107.331 GEO's (gold equivalent troy ounces) met productiekosten van USD 824,- per verkochte troy ounce. De aangepaste netto inkomsten noteerden USD 38,8 miljoen met een winst per aandeel van USD 0,31. SSRM heeft USD 398 miljoen aan contanten in het spaarpotje zitten.

SSR Mining is een producent van edelmetalen met 3 producerende mijnen: de Marigold Gold Mine in Nevada (VS), de Seabee Gold Operation in Saskatchewan (Canada), en de Puna Operations in Jujuy, Argentinië.

Alacer Gold Corp. is intermediate goudproducent met 1 producerende mijn: de Çöpler Gold Mine gelegen in de Erzincan provincie in Turkije. De mijn ligt ongeveer 1.100 km ten zuidoosten van Istanbul.

SSR Mining wordt op de beurs van Toronto voor CAD 19,27 per aandeel verhandeld. Het aandeel Alacer Gold Corp. noteert momenteel CAD 8,04 per stuk.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Goldmining Inc. publiceert nieuwe beramingen Almaden

Het Noord-Amerikaanse GoldMining Inc. (TSX: GOLD) publiceerde onlangs de 'eerste' beramingen voor het recent aangekochte Almaden Gold Project. De zogeheten Indicated Resources bedragen op dit moment 910.000 troy ounce goud met een concentratie van 0,65 gram goud/ton erts. De Inferred Resources noteren 160.000 troy ounce goud met een concentratie van 0,56 gram goud/ton erts.

Hiermee komt de beraming van alle 11 projecten van Goldmining tezamen op: 11,4 miljoen troy ounce goud aan Measured & Indicated Resources aangevuld met 13,8 miljoen troy ounce goud aan Inferred Resources.

De aankoop van het Almaden Gold Project in de Amerikaanse staat Idaho werd in april afgerond. Almaden is een wat ouder zogeheten resource-stage project waar in de loop der jaren voor meer dan 70 km is geboord (934 verschillende boorgaten). Het project was in handen van Sailfish Royalty Corp. en voor een bedrag van USD 1.150.000 is het nu voor 100% in handen van Goldmining Inc. De vergoeding is voor 50% in contanten betaald, en de overige 50% in aandelen GOLD (337.619 stuks). Er zijn beramingen voor het deposito in Almaden. Maar omdat deze nog niet zijn gekeurd door een gekwalificeerd persoon (NI 43-101) doet Goldmining hier geen bericht over.

GoldMining Inc. is een voortzetting van het bekende goudexploratiebedrijf Brazil Resources, en staat onder leiding van Amir Adnani en Mario Garnero van Brazilinvest. Met de aankoop van projecten als Whistler Project in Alaska, Titiribi Goud/Koper Project in Colombia, Yellowknife in Canada, en Crucero in Peru was de originele naam niet meer toereikend, en werd een paar jaar geleden gekozen voor een nieuwe naam met een wat meer wereldse uitstraling; GoldMining Inc.

GOLD wordt verhandeld aan de beurs van Toronto en noteert momenteel CAD 1,58 per aandeel.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Pan American Silver koopt en verkoopt aandelen Maverix

Het Noord-Amerikaanse Pan American Silver (TSX: PAAS) laat weten dat de voorgenomen verkoop van aandelen Maverix Metals (MMX) is afgerond. PAAS had een belang van 26% in MMX, maar heeft nu 10.350.000 aandelen MMX verkocht tegen een prijs van USD 4,40 per stuk. Dit leverde het bedrijf USD 45,5 miljoen op.

Tegelijkertijd heeft PAAS weer aandelen MMX gekocht mbv. zogeheten common share warrants. Deze gaven PAAS het recht om aandelen MMX tegen gereduceerde prijzen op te kopen. Zo werden er 5.000.000 aandelen MMX gekocht voor USD 1,56 per stuk en 3.250.000 aandelen MMX voor USD 2,40 per stuk. Dit leverde MMX USD 15,6 miljoen op. Na alle verkoop en aankoop heeft PAAS nu een belang van 19,9% in MMX.

Pan American Silver is één van ’s werelds grootste zilverproducenten met mijnen in: Canada (Timmins), Peru (Shahuindo, La Arena, Huaron, Morococha), Mexico (La Colorada, Dolores), Guatamala (Escobal), Argentinië (Manantial Espejo), Bolivia (San Vincente). Het bedrijf wordt momenteel voor CAD 38,67 per aandeel verhandeld.

  Lees verder