Blog RSS Feed

Peter Havik | Beleggingsanalist

Lundin Energy publiceert cijfers 1e kwartaal FY20

Het Zweedse Lundin Energy (Stockholm: LUNE), voorheen Lundin Petroleum en onderdeel van de bekende Lundin Group, publiceerde onlangs de cijfers voor het 1e kwartaal van boekjaar 2020. De omzet bedroeg USD 695 miljoen met een EBITDA van USD 581 miljoen. De vrijekasstroom bedroeg USD 406 miljoen met aangepaste netto inkomsten van USD 66 miljoen.

Het bedrijf leverde gedurende Q1 een gemiddelde productie van 152,4 Mboepd (duizend vaten oil equivalent per dag), ongeveer het dubbele van een jaar geleden. De verdeling was 140,7 Mboepd ruwe olie aangevuld met 11,7 Mboepd gas. Mede dankzij de sterke prestaties van de Edvard Grieg en de Alvheim velden heeft LUNE z'n productieverwachtingen voor FY20 licht verhoogd naar 160 - 170 Mboepd.

Lundin Energy is het resultaat van een fusie tussen het Canadese Talisman Energy en het Zweedse Lundin Oil in 2001. Het resulterende bedrijf ging tot 31/3/20 als Lundin Petroleum door het leven met tickersymbool LUPE. Lundin Energy is de grootste onafhankelijke olie- en gasproducent van Europa, en richt zich voor het overgrote deel op een 4-tal projecten voor de Noorse kust. Lundin Energy wordt momenteel op de beurs van Stockholm voor SEK 238,- per aandeel verhandeld.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Josemaria Resources sluit 1e kwartaal af

Josemaria Resources (TSX: JOSE, Stockholm: JOSE) publiceerde onlangs de cijfers voor het 1e kwartaal van boekjaar 2020. Daar het hier een exploratiebedrijf betreft zijn er alleen kosten te melden en werd er een verliespost van CAD -23 miljoen in de boeken bijgeschreven. Dit kwam overeen met een verlies van CAD -0,09 per aandeel. De kosten werden gemaakt voor booronderzoek, seismografische onderzoeken, het samenstellen van een Environmental and Social Impact Assessment, en ander exploratief onderzoek.

Het doel is om zo snel mogelijk data te vergaren voor de publicatie van een Feasibility Study. Deze publicatie brengt het deposito in kaart alsmede de hoeveelheid grondstoffen die winstgevend gewonnen kunnen worden. Dit soort publicaties zijn belangrijk om een bedrijf onder de aandacht van beleggers te brengen en geld binnen te halen voor verdere exploratie. JOSE verwacht rond juli/augustus de Feasibility Study te kunnen publiceren.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Het 'nieuwe' Equinox Gold noteert recordproductie in 1e kwartaal

Het 'nieuwe' Equinox Gold (TSX: EQX) publiceerde onlangs de cijfers voor het 1e kwartaal van FY20. Zoals eerder bericht werd op 10 maart jl. de fusie met het het Canadese Leagold Mining (TSX:LMC) afgerond, dus vanaf die datum is ook de productie van Leagold aan de cijfers van Equinox toegevoegd. Alles bij elkaar noteerde EQX over Q1 een productie van 88.951 troy ounce goud waarvan 82.629 troy ounce goud werd verkocht. Dit resulteerde in een omzet van USD 130 miljoen met een EBITDA van USD 65 miljoen. De netto inkomsten noteerden USD 17 miljoen met een winst per aandeel van USD 0,12. De vrijkasstroom noteerde USD 23 miljoen, en het bedrijf heeft de beschikking over USD 350 miljoen aan contanten.

De zogeheten all in sustaining cash costs (AISC; de totale productiekosten) kwamen uit op USD 968,- per troy ounce goud.

Fase 1 van het Castle Mountain Gold Project is nu voor 75% afgerond, en het bedrijf verwacht rond het 3e kwartaal van het huidige boekja

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Sterk begin FY20 voor Wheaton Precious Metals

Het Noord-Amerikaanse Wheaton Precious Metals (TSX: WPM), voorheen de Silver Wheaton Corporation, publiceerde onlangs de cijfers voor het 1e kwartaal van FY2020. Met een productie van 94.707 troy ounce goud, 6,7 miljoen troy ounce zilver, en 5.312 troy ounce palladium, kwam het totaal uit op 184.241 GEO's (gold equivalent troy ounces). De hoeveelheid GEO's lag hiermee een kleine +8% hoger dan een jaar geleden. Dit was voor een groot deel te danken aan een recordproductie van 2,65 miljoen troy ounce zilver in de Peñasquito Mine.

Over het 1e kwartaal werden 166.121 GEO's verkocht, voor een opbrengst van USD 255 miljoen. De netto winst bedroeg USD 96 miljoen, en dat kwam overeen met een EPS (winst per aandeel) van USD 0,21. Het dividend bedroeg USD 0,10 per aandeel. De vrijekasstroom bedroeg een kwartaalrecord van USD 177 miljoen (+50%) YoY.

Over FY2019 noteerde WPM een productie van 707.195 GEO's waarvan er 628.447 werden verkocht voor een opbrengst van USD 861 miljoen. De netto winst bedroeg USD 252 miljoen.

WPM is een zogeheten precious metal streaming company, een bedrijf dat langetermijncontracten afsluit met (edel) metaalproducenten voor de afname van gegarandeerde hoeveelheden zilver (en goud) tegen vooraf vastgestelde prijzen. Het bedrijf wordt momenteel voor CAD 45,24 per aandeel verhandeld.

Peter Havik

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Pan American Silver sluit 1e kwartaal af

Het Noord-Amerikaanse Pan American Silver (TSX: PAAS) publiceerde gisteren de cijfers voor het 1e kwartaal van boekjaar 2020. De kwartaalomzet noteerde USD 358 miljoen, en dat was voor een groot deel te danken aan een gunstige goudopbrengst en verkoop. De goudproductie noteerde 156.000 troy ounce aangevuld met een zilverproductie van 5,6 miljoen troy ounce. Het bedrijf noteerde een vrijekasstroom van USD 114 miljoen en beschikt momenteel over een kleine USD 480 miljoen aan krediet/contanten.

Maar de verdiensten waren niet toereikend om een verlies van USD -77 miljoen te voorkomen. Het bedrijf moest meer dan USD -100 miljoen afschrijven aan belastingtechnische tegenvallers, een waardedaling van diverse beleggingen, onderhoudskosten, en ongustige FOREX (vreemde valuta) koersen. Een kwartaaldividend USD 0,05 per aandeel blijft gehandhaafd.

Pan American Silver is één van ’s werelds grootste zilverproducenten met mijnen in: Canada (Timmins), Peru (Shahuindo, La Arena, Huaron, Morococha), Mexico (La Colorada, Dolores), Guatamala (Escobal), Argentinië (Manantial Espejo), Bolivia (San Vincente). Het bedrijf wordt momenteel voor CAD 31,35 per aandeel verhandeld.

Peter Havik

  Lees verder