Blog RSS Feed

Peter Havik | Beleggingsanalist

Neo Lithium op schema voor eerste productie

Het Noord-Amerikaanse Neo Lithium (TSX.V: NLC) publiceerde deze maand diverse updates omtrent hun '3Q project' in Argentinië. De fabriek die begin januari op locatie werd geleverd is inmiddels geinstalleerd en met positief resultaat getest. Het bedrijf verwacht ergens in juli of augustus van dit jaar de eerste lading Technical Grade Lithium Carbonate te leveren. Het eerste 'mandje' Battery Grade Lithium Carbonate zal dan in september of oktober volgen.

Er werd eveneens een Technical Report gepubliceerd dat min of meer de bevindingen van de recente prefeasibility study (PFS) bevestigd. Deze PFS stelt dat de huidige waarde van het project (NPV; net present value) op USD 1,14 miljard wordt beraamt met een life of mine van 35 jaar. Gelet op de te verwachten productie en vrijekasstroom, zal de investering in een kleine 2 jaar zijn afbetaald. Het 3Q Project bevat momenteel voor 1,3 miljoen ton lithiumcarbonaat aan Proven & Probable Reserves, en zal naar verwachting op jaarbasis 20.000 ton lithiumcarbonaat produceren met een kostenplaatje van USD 2.900,- per ton. Het is belangrijk te weten dat het hier om zogeheten battery grade lithium gaat, van een uitzonderlijke hoge zuiverheid die vrijwel direct door kopers kan worden verwerkt.

Neo Lithium blijft natuurlijk gestaag verder exploreren, en in de 3Q salar zijn inmiddels aquiferen aangeboord met dieptes tussen de 600 - 800m. In die zin blijft de pote

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Clean Teq geeft nieuwe aandelen uit

Het Australische Clean Teq (ASX: CLQ) gaf onlangs 134.173 nieuwe aandelen uit voor een prijs van CAD 0,282 per stuk. De actuele koers was op dat moment AUD 0,31 per stuk. Het aandeel CLQ zit sinds begin 2018 in een geleidelijke val, en zag z'n notering dalen van AUD 1,48 naar de huidige AUD 0,28 per stuk. Clean Teq heeft hoog ingezet op het Sunrise project, en zowel het afronden van de koop als de eerste productie zouden begin 2019 plaatsvinden. Maar daar wordt niet meer over gesproken. De laatste kwartaalcijfers gaven aan dat er flink wat geld wordt uitgegeven, maar het financieren van de Sunrise acquisitie is vooralsnog verre van zeker. Wellicht dat de opbrengsten van de emissie de deal een zetje in de juiste richting kunnen geven.

Het Sunrise Nickel Cobalt Scandium Project in New South Wales (Australië) is één van de grootste nikkel en kobalt depositos buiten Afrika. De LOM (life of mine) is voorlopig op 25 jaar gesteld, en over die periode zal Sunrise naar verwachting 451.000 ton Nickel, 84.000 ton Kobalt, 250 ton Scandium Oxide, en 2.337 ton Scandium Hydroxide leveren. Dit zal over de gestelde periode van 25 jaar resulteren in een omzet van USD 14 miljard, met een EBITDA van USD 8,6 miljard. De Net Present Value (NPV) van het project is momenteel USD 1,4 miljard. Nickel, Kobalt, en Scandium zijn onmisbaar voor de fabricage van de Lithium-Ion accu's die in elektrische voertuigen worden verwerkt.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Stelco Holdings publiceert cijfers voor Q1

Het Canadese Stelco Holdings (TSX: STLC) publiceerde onlangs de cijfers voor het 1e kwartaal van FY2019. De kwartaalomzet van USD 517 miljoen lag 7% hoger dan vorig jaar, en de netto inkomsten noteerden met USD 43 miljoen maar liefst 48% hoger dan Q1FY18. Verder noteerde Stelco een EBITDA van USD 63 miljoen. De EBITDA marge van 15% is één van de hoogste binnen de Noord-Amerikaanse staalindustrie. Het eerder gestelde kwartaaldividend van USD 0,10 per aandeel blijft gehandhaafd. Het spaarpotje bevat momenteel USD 577 miljoen aan contanten. Al met al veel goed nieuws. Dit was voor het overgrote deel te danken aan een 9% stijging in de staalprijs.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Recordcijfers voor Franco Nevada

De Canadese Franco-Nevada Corp. (Toronto: FNV) publiceerde onlangs de cijfers voor het 1e kwartaal van FY2019, en daar kunnen beleggers meer dan tevreden mee zijn. Dankzij de verkoop van 122.049 GEO's (gold equivalent ounces) mocht FNV een omzet van USD 180 miljoen in de boeken bijgeschrijven, en dat was een nieuw record. En met USD 65 miljoen noteerden ook de netto inkomsten een nieuw hoogtepunt. De EBITDA noteerde USD 141 miljoen, met een winst per aandeel van USD 0,35. FNV is schuldenvrij. Het dividend werd in Q1 voor het 12e opeenvolgende jaar verhoogd en staat nu op USD 0,25 per aandeel.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Kwartaal met gouden randje voor Wheaton Precious Metals

Het Noord-Amerikaanse Wheaton Precious Metals (TSX: WPM), voorheen de Silver Wheaton Corporation, publiceerde deze week de cijfers voor het 1e kwartaal van FY19. Met een totale productie van 93.585 ons goud (+22% YoY), 5.614 ons zilver (-24% YoY), en 4.729 ons palladium is het wel duidelijk dat de focus van het bedrijf in toenemende mate op goud is gericht. De stijging van de goudproductie is te danken aan de San DImas gold stream en de Stillwater precious metal stream die beiden mid 2018 online kwamen. De dalende zilveropbrengst heeft alles te maken met het beëindigen van alle Pascua-Lama activiteiten en de San Dimas silver stream.

Van het gewonnen edelmetaal werd het afgelopen kwartaal 115.020 ons goud, 4.294 ons zilver, en 5.189 ons palladium verkocht voor een omzet van USD 225 miljoen (+13% YoY). De netto inkomsten bedroegen USD 57 miljoen met een vrijekasstroom van USD 118 miljoen. De uiteindelijke kosten die WPM omgerekend voor z'n edelmetaal moest betalen waren USD 417,- voor een onsje goud, USD 4,64 voor een ons zilver, en USD 254,- voor een ons palladium. Als je dit afzet tegen de actuele spotprijzen van resp. USD 1280,-. USD 14,80, en USD 1296,- dan is het verdienmodel van WPM duidelijk zichtbaar.

WPM is een zogeheten precious metal streaming company, een bedrijf dat langetermijncontracten afsluit met (edel) metaalproducenten voor de afname van gegarandeerde hoeveelheden zilver (en goud) tegen vooraf vastgestelde prijzen. Het bedrijf wordt momenteel voor CAD 27,37 per aandeel verhandeld.

Peter Havik

  Lees verder