Blog RSS Feed

Peter Havik | Beleggingsanalist

First Majestic Silver publiceert productiecijfers Q1

Het Canadese First Majestic Silver (TSX: FR) laat weten dat er gedurende het 1e kwartaal van FY20 6,2 miljoen SEO's (silver equivalent troy ounces) zijn gewonnen. Dit is -1% YoY, en -1% in vergelijk met Q4 FY19.De totale productie over Q1 bestond uit 3,2 miljoen troy ounce zilver en 32.202 troy ounce goud. Er werd geen lood en zink geproduceerd. In verband met COVID-19 zijn op bevel van de Mexicaanse overheid alle mijnbouwactiviteiten tot (voorlopig) 30 april opgeschort. FR heeft eerder afgegeven productieverwachtingen voor FY20 ingetrokken.

Over FY2019 noteerde FR een productie van 25,6 miljoen SEO's (+15% YoY), met een recordomzet van USD 364 miljoen (+21% YoY). De netto winst noteerde USD 7,3 miljoen (USD 0,04 per aandeel) aangevuld met een record vrijekasstroom van USD 140 miljoen. Deze cijfers lagen in lijn met eerder afgegeven verwachtingen. De San Dimas en La Encantada mijnen noteerden hoge concentraties als vanouds. De zogeheten all-in sustaining costs (“AISC”; de allesomvattende productiekosten) per troy ounce zilver bedroegen USD 12.64. Dat lag -15% lager dan FY18.

First Majestic Silver richt zich op de acquisitie, exploratie, ontwikkeling en rendabele productie van edelmetaaldeposito’s, met de nadruk op zilver. Het bedrijf bezit momenteel zes producerende zilvermijnen en een vijftal exploratieprojecten. De nadruk ligt op zilver en alle projecten bevinden zich in Mexico. Met meer dan 70% van de omzet afkomstig uit de verkoop van zilver mag First Majestic zich met recht een pure silver producer noemen. Het bedrijf wordt momenteel voor CAD 10,14 per aandeel verhandeld.

Peter Havik

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Goldmining Inc. heeft aankoop Almaden afgerond

Het Noord-Amerikaanse GoldMining Inc. (TSX: GOLD) heeft de aankoop van het Almaden Gold Project in de Amerikaanse staat Idaho afgerond. Almaden is een wat ouder zogeheten resource-stage project waar in de loop der jaren voor meer dan 70 km is geboord (934 verschillende boorgaten). Het project was in handen van Sailfish Royalty Corp. en voor een bedrag van USD 1.150.000 is het nu voor 100% in handen van Goldmining Inc. De vergoeding is voor 50% in contanten betaald, en de overige 50% in aandelen GOLD (337.619 stuks). Er zijn beramingen voor het deposito in Almaden. Maar omdat deze nog niet zijn gekeurd door een gekwalificeerd persoon (NI 43-101) doet Goldmining hier geen bericht over.

GoldMining Inc. is een voortzetting van het bekende goudexploratiebedrijf Brazil Resources, en staat onder leiding van Amir Adnani en Mario Garnero van Brazilinvest. Met de aankoop van projecten als Whistler Project in Alaska, Titiribi Goud/Koper Project in Colombia, Yellowknife in Canada, en Crucero in Peru was de originele naam niet meer toereikend, en werd een paar jaar geleden gekozen voor een nieuwe naam met een wat meer wereldse uitstraling; GoldMining Inc.

GOLD wordt verhandeld aan de beurs van Toronto en noteert momenteel CAD 1,49 per aandeel.

Peter Havik

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Turquoise Hill sluit tegenvallend kwartaal af

Het Canadese Turquoise Hill Resources (TSX: TRQ) publiceerde onlangs de productiecijfers voor Q1 FY20, en die waren weliswaar conform verwachting maar toch beduidend lager dan een jaar geleden. Er werd in de Oyu Tolgoi mijn in Mongolië gedurende het 1e kwartaal 35.203 ton koper (-23% YoY) en 26.154 troy ounce goud (-78% YoY) gewonnen. Dat de goudopbrengst een enorme daling noteerde heeft te maken met een gebied van lage goudconcentraties waar momenteel wordt gegraven. En dit geldt ook voor koper, al zij het in mindere mate. Voor 2020 liggen de productieverwachtingen dan ook flink lager dan 2019 nml. 140.000 - 170.000 ton koper en 120.000 - 150.000 troy ounce goud. In 2021 verwacht men wederom een rijke goudlaag aan te boren en liggen de productieverwachtingen aanmerkelijk hoger: 450.000 - 500.000 troy ounce goud.

TRQ is voor 51% in handen van het Brits/Australische Rio Tinto, en het bedrijf heeft een belang van 66% in de Oyu Tolgoi mijn. De overige 34% zijn in handen van de Mongoolse overheid. Oyu Tolgoi is één van 's werelds grootste koper/goudmijnen en ligt een kleine 80 km ten noorden van de grens met China.

TRQ wordt momenteel op de beurs van Toronto voor CAD 0,70 per aandeel verhandeld.

Peter Havik

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

McEwen Mining publiceert cijfers Q1 FY20

Het Canadese McEwen Mining (TSX: MUX) publiceerde onlangs de productiecijfers voor het 1e kwartaal van FY2020, en die bleven wat achter bij Q4 van vorig jaar. Uiteindelijk werden er 29.177 troy ounce goud en 553.179 troy ounce zilver gewonnen. Als we het zilver omrekenen naar goud dan eindigen we met 35.062 gold equivalent ounces (“GEOs”). Goed nieuws is dat de Canadese Black Fox Mine weer produceert en gedurende Q1 8.328 GEO's opleverde. Black Fox was enkele weken gesloten om de risico's van COVID-19 te evalueren en voorzorgsmaatregelen te nemen. De San jose Mine was goed voor 14.864 GEO's, en Gold Bar leverde 9.133 GEO's. Het El Gallo project ligt stil wat betreft actieve mijnbouw (ivm. COVID-19), maar er ligt nog een flinke hoop erts die verwerkt kan worden. Dit leverde gedurende Q1 2.737 GEO's op.

De voornaamste assetts van MUX zijn de San José Mine in Argentinië (49% MUX; 51% Hochschild Mining), de Gold Bar Mine in de VS (100% MUX), de Black Fox Mine in Canada (100% MUX), aangevuld met een aantal projecten zoals het Fenix Project in Mexico, Los Azules copper project in Argentinië, en het El Gallo Project in Mexico. El Gallo was lange tijd een producerende mijn, maar werd door dieper liggende aders in 2018 stilgelegd. Er is nog wel een grote hoeveelheid erts aanwezig dat m.b.v. heap leaching goud blijft produceren.

MUX is het nieuwste project van Rob McEwen, de oprichter van mijnbouwgigant Goldcorp. Het bedrijf wordt momenteel voor CAD 1,41 per aandeel verhandeld.

Peter Havik

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Equinox Gold geeft verwachtingen af voor FY2020

Niettegenstaande een flinke hoeveelheid onzekerheden veroorzaakt door The Great Infection (COVID-19) gaf het Canadese mijnbouwbedrijf Equinox Gold (TSX: EQX) gisteren toch een productiverwachting af voor FY2020. Het bedrijf laat weten dat de huidige pandemie natuurlijk invloed zal/kan hebben op afgegeven verwachtingen, en dat alles dus onder voorbehoud is.

Het afgelopen boekjaar (FY19) werd afgesloten met een productie van iets meer dan 200.000 troy ounce goud met zogeheten all in sustaining cash cost (de totale productiekosten per troy ounce goud) van USD 931,-. Voor FY20 verwacht het bedrijf een productie van 540.000 - 600.000 troy ounce goud te realiseren met productiekosten van USD 1.000,- - USD 1.060,- per troy ounce. Deze enorme productietoename heeft alles te maken met de fusie tussen EQX en het Canadese Leagold Mining (TSX:LMC). Hiermee wordt het 'nieuwe' EQX één van de grootste goudproducenten ter wereld met 6 producerende mijnen en 4 exploratie projecten. Deze zijn allemaal gelegen in betrouwbare mijnbouwgebieden binnen Noord-, Midden-, en Zuid-Amerika.

De afgegeven verwachtingen gelden voor de periode 10/3/20 - 31/12/20. 10 maart werd de deal met Leagold afgerond. Als we de productie van Leagold voor de eerste 2 maanden meenemen dan ligt de totale productieverwachting voor FY20

  Lees verder