Blog RSS Feed

Peter Havik | Beleggingsanalist

Lundin Petroleum verhoogt productieverwachtingen

Het Zweedse Lundin Petroleum (Stockholm: LUPE), onderdeel van de bekende Lundin Group, laat weten dat de productieverwachtingen voor het Johan Sverdrup offshore olieveld zijn verhoogt. Productiefase 1 die in oktober 2019 werd opgestart zal nu naar verwachting in mei 2020 z'n maximale capaciteit bereiken. Dit is 2 maanden sneller dan verwacht. Daarnaast zal de productiehoeveelheid dankzij verbeterde verwerkingstechnieken niet 440 Mbopd (thousand barrels of oil per day) noteren maar 470 Mbopd. Als productiefase 2 eind FY22 op volle toeren draait zal de volle capaciteit van Johan Sverdrup naar verwachting 690 Mbopd bedragen.

Het Johan Sverdrup olieveld werd in kaart gebracht dankzij de ontdekkingen van het Avaldsnes prospect door Lundin Noorwegen in 2010, en de ontdeking van het Aldous veld door het Noorse staatsoliebedrijf Equinor in 2011. Het Johan Sverdrup veld ligt in Noorse wateren op een kleine 160 km ten westen van Stavanger. Het veld is voor 43% in handen van Equinor dat ook de operationele activiteiten uitvoert. Lundin Petroleum heeft een belang van 2

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Rex American Resources publiceert cijfers FY19

Het Noord-Amerikaanse Rex American Resources (NYSE: REX) publiceerde vandaag de cijfers voor FY19 (t/m 31 januari 2020). Met USD 418 miljoen lag de omzet flink lager dan de USD 486 miljoen van FY18, al de bleef de schade beperkt dankzij hogere prijzen voor ethanol. Maar de netto inkomsten van USD 7 miljoen bleven flink achter bij de USD 31 miljoen van een jaar geleden, en dat heeft te maken met tegenvallende verkoop van kool, slecht weer en resulterende dalende ethanolproductie.

De winst per aandeel noteerde uiteindelijk USD 1,18, en hiermee kan het bedrijf in ieder geval bogen op wederom een winstgevend jaar. REX beschikt momenteel over USD 205 miljoen aan contanten, en is schuldenvrij. Daarnaast heeft het bedrijf toestemming van de RvC om 350.000 eigen aandelen op te kopen.

Rex American Resources is een investeringsholdingmaatschappij met belangen in een zestal ethanolproductiefaciliteiten, alsmede een belang in een productiefaciliteit voor geraffineerde steenkool. Alle belan

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

SSR Mining sluit Puna naar aanleiding van COVID-19

Het Noord-Amerikaanse SSR Mining (TSX:SSRM) laat weten dat hun Puna Operations in Jujuy, Argentinië zijn stilgelegd naar aanleiding van de mondiale COVID-19 pandemie. Puna Operations noteerde over FY19 een productie van 7,7 miljoen troy ounce zilver, 24 miljoen pond lood, en 8,4 miljoen pond zink. Het merendeel van de productie werd verkocht, en Puna noteerde een omzet van USD 145 miljoen.

SSR Mining publiceerde onlangs de cijfers voor FY19 en die zagen er prima uit. Naast Puna Operations in Argentinië, beschikt SSRM eveneens over de Marigold Mine in Nevada en de Seabee Gold Operation in Canada. Alle 3 de locaties zijn voor de volle 100% in het bezit van SSRM. Marigold en Seabee richten zich op de productie van goud. De totale productie van de 3 locaties kwam uit op 421.828 GEO's (gold equivalent troy ounces). Zowel Marigold als Seabee noteerden een record goudproductie. De aangepaste winst per aandeel noteerde USD 0,81 (+252% YoY)!, en de omzet noteerde iets meer dan USD 500 miljoen. SSRM heeft meer dan USD 500 miljoen aan contanten in het spaarpotje zitten.

SSR Mining wordt op de beurs van Toronto voor CAD 19,27 per aan deel verhandeld.

Peter Havik

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Maverix Metals doet goede zaken in FY19

Het Noord-Amerikaanse Maverix Metals (TSX: MMX) publiceerde onlangs de cijfers voor FY19, en ware het niet voor The Great Infection dan zouden aandeelhouders meer dan tevreden zijn. Want er werden vele records geboekt. De productie noteerde een recordopbrengst van 26.668 GEO's (gold equivalent troy ounces) waarvan een recordhoeveelheid van 24.010 GEO's werd verkocht. De omzet noteerde eveneens een recordbedrag met USD 44,7 miljoen, en de vrijekasstroom van USD 28 miljoen was ook een hoogtepunt. De netto inkomsten kwamen uit op USD 9,2 miljoen.

Voor 2020 geeft het bedrijf een productieverwachting af van 27.000 - 30.000 GEO's die voor 99% uit goud en zilver zullen bestaan.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Officiële eindejaarscijfers voor Wheaton Precious Metals

Zoals eerder vermeld heeft het Noord-Amerikaanse Wheaton Precious Metals (TSX: WPM) nu ook zijn officiële cijfers voor het gehele boekjaar 2019 gepubliceerd. We berichtten al eerder over de productie van 406.604 troy ounce goud, 22,5 miljoen troy ounce zilver, en 21.993 troy ounce palladium. Dit kwam overeen met 706.900 GEO's (gold equivalent ounces), en dat was een nieuw record voor het bedrijf. Over FY19 werden maar liefst 628.447 GEO's verkocht voor een omzet van USD 861,3 miljoen (+8,5% YoY), eveneens een record. De aangepaste netto verdiensten noteerden een kleine USD 252 miljoen met een winst per aandeel van USD 0,56.

De schuldpositie werd voor USD 415 miljoen afgelost en notee

  Lees verder