Blog RSS Feed

Peter Havik | Beleggingsanalist

Barrick plaatst vijandig bod op Newmont

In reactie op de voorgenomen fusie tussen Newmont Mining (NYSE: NEM) en Goldcorp (TSX: G) heeft een andere mijnbouwgigant, Barrick Gold (NYSE: GOLD), op zijn beurt een vijandig bod geplaatst op Newmont Mining. Barrick zou bereid zijn USD 17,8 miljard voor Newmont te betalen, 8% lager dan de huidige Newmont koers. Newmont CEO Gary Goldberg ziet niet in waarom de Newmont aandeelhouders hier mee zouden instemmen. Daarnaast zouden Barrick en Newmont flinke break-up vergoedingen schuldig zijn als de NEM/G deal niet doorgaat. Newmont krijgt in dit geval USD 350 miljoen, en Goldcorp USD 650 miljoen. Volgens Goldberg is het Barrick bod een wanhopige poging om Newmont's deal met Goldcorp te verstoren.

De tijd zal leren hoe dit zich verder ontwikkelt, maar de NEM/G deal kreeg onlangs groen licht van  het Canadian Competition Bureau, een regelgevende instantie die moet waken over monopolie vorming. NEM en G laten weten dat ze hun samenw

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Equinox Gold tekent overeenkomst met Abu Dhabi

Het Canadese mijnbouwbedrijf Equinox Gold (TSX: EQX) laat weten dat het voor USD 130 miljoen aan converteerbare obligaties heeft verkocht aan de Mubadala Investment Company, een staatsbeleggingsfonds uit Abu Dhabi. Het gaat hierbij om obligaties die gedurende 5 jaar te converteren zijn in aandelen EQX voor USD 1,05 per stuk. Daarnaast renderen ze 5% op jaarbasis. Mubadala staat bekend als een lange-termijn belegger, en het is natuurlijk goed nieuws voor Equinox om een cash heavy partner als Abu Dhabi binnen te halen. Mocht Mubadala alle obligaties converteren dan zouden ze een kleine 124 miljoen aandelen EQX vergaren; 18% van alle uitstaande aandelen.

De USD 130 miljoen zullen door EQX worden aangewend voor het betalen van lopende schulden, alsmede de verdere exploratie van het Castle Mountain Project.

Equinox Gold is het resultaat van een fusie tussen Anfiel

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

2018 was een goed jaar voor Wheaton Precious Metals

Het Noord-Amerikaanse Wheaton Precious Metals (TSX: WPM), voorheen de Silver Wheaton Corporation, zal op 20 maart de officiele cijfers voor FY18 publiceren, maar deze week werd alvast een tipje van de sluier gelicht. 2018 was een goed jaar voor voor WPM, met 2 nieuwe streams, de afsluiting van een langlopend belastingdispuut, en een sterke productie in de Salobo en Stillwater mijnen. Als gevolg werden eerder afgegeven verwachtingen flink overtroffen.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Sterk 4e kwartaal voor Stelco Holdings

Het Canadese Stelco Holdings (TSX: STLC) publiceerde gisteren de cijfers voor het 4e kwartaal van FY2018, alsmede de eindejaarscijfers. De kwartaalomzet van USD 648 miljoen lag maar liefst +43% hoger dan vorig jaar, en de netto inkomsten noteerden met USD 108 miljoen een flinke groei t.o.v. de 16 miljoen van Q3FY17. Verder noteerde Stelco een EBITDA van USD 145 miljoen (+110% YoY) met een EBITDA marge van 22%, de hoogste binnen de Noord-Amerikaanse staalindustrie. Over het gehele boekjaar 2018 werd een omzet geboekt van USD 2,46 miljard (+54 YoY), operationele inkomsten van USD 471 miljoen (+310% YoY), en een EBITDA van USD 544 miljoen (+152% YoY).

Naar aanleiding van het goede nieuws maakte het Stelco management bekend een speciaal dividend van USD 100 miljoen uit te keren. Samen met de kwartaaldividenden van USD 0,10 per aandeel en een speciaal dividend van USD 150 miljoen dat afgelopen augustus werd uitbetaald, brengt de 'prijzenpot' sinds

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Lundin Mining publiceert cijfers voor Q4 FY18

Het Canadese Lundin Mining (TSX: LUN) publiceerde onlangs de cijfers voor het 4e kwartaal alsmede de eindejaarscijfers voor boekjaar 2018. Over de breedte lagen de kwartaalcijfers flink wat lager dan een jaar geleden, en hetzelfde geldt voor FY18. De full year omzet van USD 1,7 miljard lag lager dan de USD 2 miljard van FY17, en de winst daalde met meer dan 50% van USD 502 miljoen (FY17) naar USD 215 miljoen. Als gevolg kreeg de winst per aandeel een flinke knauw; USD 0,27 tegenover USD 0,60 in FY17.

Er werd gedurende 2018 voor USD 752 miljoen uitgegeven in de diverse mijnen, en het bedrijf gaat FY2019 in m

  Lees verder