Blog RSS Feed

Peter Havik | Beleggingsanalist

Maverix Metals koopt nieuwe 'royalties'

Het Noord-Amerikaanse Maverix Metals (TSX: MMX) laat weten dat het bedrijf 20 precious metals royalties heeft aangekocht van Kinross Gold Corp. Royalties zijn overeenkomsten die een bedrijf aangaat met een producent voor een deel van de (goud)opbrengst. Het gros van deze royalties betreft een percentage van de net smelter return van de betreffende producent.

De deal met Kinross heeft Maverix USD 25 miljoen gekost. Dit werd deels met contanten, deels met een bestaande kredietregeling gefinancierd. Om het spaarpotje weer aan te vullen heeft Maverix tevens 11,2 miljoen nieuwe aandelen op de markt aangeboden. Het bedrijf heeft nu 119,5 miljoen uitstaande aandelen waarvan een groot deel in handen is van Goldcorp Corporation (25,1%), Pan American Silver Corp. (23,1%) en Kinross (9,4%).

Maverick Metals is een zogeheten metal streamer en royalty bedrijf gericht op goud. Zonder feitelijk een producerende mijn(en) te bezitten probeert het

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

3e kwartaalcijfers voor Peyto Resources

Het Canadese Peyto Exploration & Development (TSX: PEY) publiceerde onlangs de cijfers voor het 3e kwartaal van FY2019 en die zijn een reflectie van tegenvallende weersomstandigheden en productie. De kwartaalomzet bedroeg USD 105 miljoen (-31% YoY) met een netto winst van USD 7 miljoen (-80% YoY). Als gevolg daalde de winst per aandeel van USD 0,18 naar USD 0,04 (-78% YoY). De kwartaalverdiensten noteerden USD 6 miljoen (-79%). Maar de teller staat na 9 maanden op USD 130 miljoen en dat is een nette +66%. Het bedrijf heeft dit jaar tot nu toe voor USD 29 miljoen aan dividend uitbetaald. Dat cijfer ligt weliswaar lager dan vorig jaar, maar het neemt niet weg dat Peyto in z'n 21 jarige bestaan al 20 jaar op rij een positieve verdienste noteert en dividend uitbetaalt. En dat is een fraaie prestatie waar menig bedrijf een voorbeeld aan mag nemen. De productie na 9 maanden FY19 noteert een gemiddelde van 426 mmcf/d (million cubic feet per day) aan natural gas, aangevuld met 10.821 bbl/d (barrels per d

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Equinox Gold gaat samen met Leagold Mining

Het Canadese mijnbouwbedrijf Equinox Gold (TSX: EQX) laat weten dat het bedrijf een overeenkomst heeft getekend met het Canadese Leagold Mining (TSX:LMC) voor de fusie van beide bedrijven. Aandeelhouders van Leagold krijgen voor ieder aandeel LMC een 1/3 aandeel EQX. Het resulterende bedrijf zal verder gaan onder de naam Equinox Gold en onveranderd worden verhandeld aan de TSX en NYSE onder de ticker EQX. 55% van het nieuwe bedrijf zal in handen zijn van EQX aandeelhouders en 45% voor de oud LMC aandeelhouders. Ross Beatty, grootaandeelhouder en baas van Equinox, koopt voor een additionele USD 40 miljoen aandelen EQX in. Hij heeft er in ieder geval vertrouwen in.

En waarom ook niet. De combi van deze twee

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Kwartaalupdate van Pipestone Energy

Het Canadese Pipestone Energy Corp. (TSX.V: PIPE.V) publiceerde onlangs een update voor het 3e kwartaal van FY19. De kwartaalomzet noteerde CAD 7,8 miljoen, en na 9 maanden staat de teller op CAD 13,7 miljoen. In totaal werd er voor iets meer dan CAD 9 miljoen aan operationele activiteiten uitgegeven. 

En ook de productie deed goede zaken met 2.467 boe/d (barrels of oil equivalent per dag), een bedrijfsrecord. De productie bestond o.a. uit 7,2 mmcf/d natural gas (miljoen kubieke voet per dag), 1.112 bbls/d condensaat en olie (vaten per dag), en 139 bbls/d NGL's (natural gas liquids).

Het bedrijf is druk bezig met het afronden van een 6-tal nieuwe putten en ligt naar eigen zeggen op schema om 2019 af te sluiten met een productie van 14.000 boe/d. De Tidewater Gas Plant werd in oktober in gebruik genomen, en dit leverde een additionele productie van 4.700 boe/d op. Oktober werd afgesloten met een productie van 11.400 boe/d, dus alles wijst erop dat PIPE z'n target zal halen.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Lumina Gold gaat nieuwe aandelen uitgeven

Het Canadese Lumina Gold (TSX: LUM) laat weten dat het bedrijf 18 miljoen nieuwe aandelen zal verstrekken voor CAD 0,50 per stuk. Het betreft hier een zogeheten private placement, hetgeen betekent dat de verkoop onder insiders van Lumina zal worden afgehandeld. Het bedrijf hoopt hiermee CAD 9 miljoen mee op te halen. Grootaandeelhouder Ross Beaty heeft aangegeven dat hij voor CAD 4,85 miljoen zal kopen. Hiermee komt zijn belang in Lumina Gold op een kleine 20%.

De verkoop zal naar verwachting op 18 december worden afgerond, en de opbrengst zal worden aangewend voor verdere exploratie van het Cangrejos project.

  Lees verder