Blog RSS Feed

Peter Havik | Beleggingsanalist

Turquoise Hill publiceert cijfers Q3 FY20 en voltooit stock split

Het Canadese Turquoise Hill Resources (TSX: TRQ) publiceerde onlangs de productiecijfers voor het 3e kwartaal van boekjaar 2020, en die waren een flinke verbetering ten opzichte van Q3 FY19. De koperproductie noteerde 36.286 ton, +28% YoY omdat het graafwerk in een gebied is aangekomen met hogere concentraties koper. Een zelfde situatie geldt voor de goudproductie die met 36.743 troy ounces +43% hoger scoorde dan een jaar geleden. Deze hoge concentraties zullen nog zeker tot in 2021 worden afgegraven, en TRQ verwacht 2020 af te ronden met een opbrengst van 140.00 - 170.000 ton koper en rond de 170.000 troy ounce goud.

En TRQ kan zich nog wel een tijdje uitleven in hun Oyu Tolgoi mijn. Op 30 juni jl. werd de totale hoeveelheid Proven & Probable Reserves ber

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Maverix Metals neemt royalty portfolio over van Newmont

Het Noord-Amerikaanse Maverix Metals (TSX: MMX) laat weten dat ze onlangs een overeenkomst hebben getekend met mijnbouwgigant Newmont voor de aankoop van 11 royalty contracten in ruil voor 12 miljoen aandelen MMX (USD 75 miljoen) aangevuld met USD 15 miljoen in contanten. Na voltooing van de overeenkomst heeft Newmont een belang van 30% in MMX. Andere grote aandeelhouders zijn Pan American Silver en Gold Fields.

Het betreft hier overeenkomsten met bedrijven als SSR Mining, Seabridge Gold, en Argonaut Gold, in mijnbouwlocaties binnen Mexico, VS, Canada, en Guatamala. De royalty overeenkomsten geven Maverix recht op een percentage van de zogeheten net smelter return van iedere betreffende locatie. De percentages varieren van 0,5% tot 2%.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Stelco Holdings publiceert stabiele cijfers voor Q2

Het Canadese Stelco Holdings (TSX: STLC) publiceerde onlangs de cijfers voor het 2e kwartaal van boekjaar 2020. Er werd 576.000 ton staall verscheept, en de gemiddelde opbrengst was CAD 700,- per ton. Uiteindelijk kon het bedrijf een omzet van CAD 411 miljoen in de boeken schrijven, aangevuld met operationele inkomsten van CAD 16 miljoen (+129% tov Q1 FY20) en een EBITDA van CAD 34 miljoen (+70% tov Q1 FY20). 

Stelco Holdings is een fabrikant  van staalproducten gericht op de autoindustrie, alsmede de bouw- en energiesectoren. Het bedrijf beschikt over productielocaties in Hamilton en Nanticoke, gelegen in de Canadese provincie Ontario. Stelco wordt momenteel op de beurs van Toronto voor CAD 12,54 per aandeel verhandeld.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Lucara Diamond publiceert cijfers voor 2e kwartaal

Het Canadese Lucara Diamond (TSX: LUC) publiceerde onlangs de cijfers voor het 2e kwartaal van FY20. De productie noteerde 101.203 karaat aan diamanten waarvan er 68.861 karaat werd verkocht met een gemiddelde opbrengst van USD 107,- per karaat. Dit resulteerde in een omzet van USD 7,5 miljoen. Deze cijfers liggen flink lager dan Q1, wat al niet best verliep. Maar de cijfers voor Q2 zijn ietwat vertekend.

De lage cijfers hebben alles te maken met de beslissing om gedurende Q2 geen diamanten boven de 10,8 karaat voor verkoop aan te bieden. Deze diamanten zijn meestaal goed voor 70% van de Lucara omzet, maar het bedrijf vond de vraag naar diamanten te laag om er een redelijke prijs voor de krijgen. In plaat daavan is het bedrijf een overeenkomst aangegaan met de Antwerpse HB Group die gedurende de 2e helft van FY20 alle diamanten boven de 10,8 karaat voor een reële prijs zal afnemen. Deze opbrengsten zullen in de cijfers van Q3 en Q4 worden opgenomen. 

Het bedrijf heeft de beschikking over USD 45 miljoen aan contanten en krediet.

Lucara Diamond is een mijnbouwbedrijf dat zich richt op de exploratie en productie van diamanten, met als vlaggeschip de Karowe Mine in Botswana. Deze mijn bevat een vastgestelde diamantvoorraad van 7,5 miljoen karaat, aangevuld met een geschatte voorraad van 3 miljoen karaat. Lucara Diamond wordt momenteel voor CAD 0,54 per aandeel verhandeld.

  Lees verder