Recordwinst voor Berkshire Hathaway Inc RSS Feed

29-02-2016

Afgelopen vrijdag werden zoals gewoonlijk na beurs weer de cijfers van Berkshire Hathaway bekend gemaakt. Deze cijfers worden altijd in het weekend bekend gemaakt, zodat iedereen de tijd heeft om deze informatie te verwerken. Het investeringsvehikel van Warren Buffett wist afgelopen jaar een recordwinst te behalen van maar liefst $ 24,1 miljard. Dat is een stijging van maar liefst 20% ten opzichte van het jaar ervoor. De boekwaarde is in 2015 gestegen met 6,4%, terwijl de koers van het aandeel afgelopen jaar daalde. In een periode van 51 jaar steeg de boekwaarde per aandeel van $19 naar $155.501 ofwel een gemiddelde stijging van 19,2%. Afgelopen jaar heeft Buffett zijn belangen in de vier grootste posities (American Express, Colca-Cola, IBM en Wells Fagro) verder uitgebreid.
Daarnaast kocht Buffett in 2015 een netwerk van Amerikaanse autodealerschappen en de producent van vliegtuigonderdelen Precision Castparts. Die laatste deal, met een waarde van meer dan $ 32 miljard, is voor Berkshire Hathaway de grootste acquisities ooit. In het verleden, nog voor de aankoop van Buffett, hebben wij dit bedrijf al eens onder de aandacht gebracht (Hoogvliegen met PCC).

brk2015

Samen met de jaarcijfers schrijft Buffett ook ieder jaar een brief aan zijn aandeelhouders. Onze relaties ontvangen uiteraard nog een samenvatting van deze 30 pagina’s lange brief.

Maurice Essers

Door: Maurice Essers | Vermogensbeheerder