Ivanhoe Mines haalt CAD 697 miljoen op RSS Feed

09-07-2019

Het Canadese Ivanhoe Mines (TSX: IVN) laat weten dat CITIC Metal, een onderdeel van het Chinese conglomeraat CITIC Ltd., toestemming heeft gekregen van het hoofdkantoor om z'n voorgenomen investering in IVN af te ronden. Met een tweede termijnbetaling van CAD 612 miljoen heeft CITIC Metal nu voor iets meer dan CAD 1 miljard in IVN geïnvesteerd, goed voor een kleine 30% van alle uitstaande IVN aandelen.

Dit is de tweede Chinese partij waar Ivanhoe Mines zaken mee doet. Om de activiteiten in Ivanhoe's vlaggeschip Kamoa-Kakula kopermijn (Congo) te financieren werd een aantal jaren geleden een joint venture afgesloten met Zinjin Mining, een Chinees mijnbouwbedrijf dat voor een toezegging van USD 1,4 miljard een belang van 49,5% kreeg in 's werelds grootste koperdeposito. Zinjin heeft nog een laatste financiele verplichting van CAD 70 miljoen te voldoen, en die wordt tegelijkertijd met de betaling van CITIC Metal verricht. Met het afronden van z'n financiële verplichtingen heeft Zinjin dan 10% van alle uitstaande IVN aandelen in handen. Met deze (voorlopig) laatste ronde van financieringen heeft Ivanhoe voldoende geld in kas om de Kamoa-Kakula mijn op een productief niveau te krijgen. De eerste koperproductie zal naar verwachting rond het 3e kwartaal van 2021 plaatsvinden. 

Het is een slimme zet van Ivanhoe's CEO Robert Friedland om er Chinezen bij te halen als je in Afrika zaken doet. De Chinese overheid wordt doorgaans niet gehinderd door een moraal besef, en doet zaken met de meest schimmige Afrikaanse overheden. Het land heeft zoveel contanten tot z'n beschikking dat er top dollar wordt betaald voor alle grondstoffen, en zodoende is het land in grote delen van Afrika erg populair. Met Chinese geldschieters in je achterzak is de kans dat een klein bedrijf zoals Ivanhoe Mines van de ene op de andere dag Afrika wordt uitgezet veel kleiner. En dat is in (ietwat corrupte) landen als Congo een noodzakelijke verzekering.

Ivanhoe Mines is een junior mijnbouwbedrijf dat zich richt op de exploratie en toekomstige productie van goud, koper, nikkel, en platinum group metals (platina, palladium, en rhodium). Het bedrijf is in het bezit van 3 veelbelovende exploratie projecten in zuidelijk Afrika; Platreef (Zuid-Afrika), Kamoa-Kakula (Congo) en Kipushi (Congo). IVN wordt momenteel voor CAD 4,39 per aandeel verhandeld.

Peter Havik

Door: Peter Havik | Beleggingsanalist
Algemeen, ivanhoe mines, koper, Peter Havik, SGA