Is alles kommer en kwel bij Syrah Resources? RSS Feed

20-06-2019

Het Australische Syrah Resources (ASX: SYR) is met een jaarlijkse productie van +100.000 ton 's werelds grootste producent van zuivere grafiet. Hun productie is afkomstig uit de Balama Mine in de provincie Cabo Delgado in Mozambique. Balama werd begin 2018 in productie genomen en wordt gezien als het grootste grafietdeposito ter wereld. Syrah produceerde over het 1e kwartaal van 2019 48.000 ton grafiet (in Maart zelfs een record van 19.000 ton) en wist ook 48.000 ton te verkopen. In 2018 werd 70.000 ton verkocht.

De mondiale vraag naar zuiver grafiet ligt momenteel rond de 750.000 ton en zal naar verwachting de komende jaren een kleine 100.000 ton per jaar toenemen. Dit is in belangrijke mate afhankelijk van de vraag naar elektrische voertuigen. De grootste vraag naar/productie van elektrische voertuigen is afkomstig uit China, dat in grote mate in z'n eigen grafietbehoefte voorziet. Daarnaast gebruikt China ook veel grafiet voor de fabricage van staal. Maar recente (gedwongen) aanscherping van milieuregelgeving (ja, zelfs in China hebben ze milieuregelgeving) zal de productie flink onder druk gaan zetten. En ook de kwaliteit van het gewonnen grafiet zal er onder lijden. Syrah Resources is dan ook sinds 2018 een grote grafietexporteur richting China, en dat is natuurlijk een mooie ontwikkeling voor het bedrijf.

Maar ook de VS voelt een grafiet-tekort aankomen, zeker gelet op alle importheffingen die Trump op Chinese goederen legt. NIet voor niets werd grafiet deze week op een lijst gezet van 35 strategische metalen waarin de VS een nijpend tekort voorziet. Dus gelet op de 'ruzie' met China zal de VS toch actie moeten ondernemen om de modiale grafietproductie te stimuleren. En dat kan alleen als de prijs per ton omhoog gaat. Om het rendabel te maken voor nieuwkomers om zich op de 'grafietmarkt' te storten zal de prijs rond de USD 750/t moeten komen.

Momenteel noteert de grafietprijs rond de USD 466 per ton, en dat is aanzienlijk lager dan de USD 1.000/t die Syrah Resources een aantal jaren geleden voorzag toen ze beramingen voor de Balama mine opstelden. De productiekosten van Balama behoren met USD 290/t tot de laagste ter wereld, maar met de huidige grafietprijzen mogen ze blij zijn dan Balama nog rendeert.

De noodgedwongen productiebeperkingen gekoppeld aan lage grafietprijzen zijn de voornaamste reden dat Syrah de afgelopen 4 jaar tot 4x toe aandelen heeft moeten uitgeven om geld in te zamelen. En deze week lieten ze weten dat ze wederom bij beleggers moeten aankloppen om USD 111 miljoen op te halen. Met dit nieuws zakte de koers verder, en werd Syrah zelfs uit de ASX 200 gezet.

Maar er schijnt toch wel ergens licht aan de horizon. Credit Suisse gaf onlangs voor Syrah een koersverwachting af van AUD 3,30, en ook UBS verwacht een ommekeer met een koersverwachting van AUD 2,40 per aandeel. De reden voor dit optimisme is deels de verhoogde capaciteit en kwaliteit van de Balama mijn en hun grafiet. Maar de banken zien zoals eerder vermeld ook een grafietschaarste ontstaan die de prijs hoe dan ook zal verhogen. Credit Suisse verwacht in het 3e kwartaal van dit jaar een prijs rond de USD 550/t, en die zal waarschijnlijk noodgedwongen verder stijgen. En als de Balama mijn eindelijk z'n volle productie mag leveren dan zal de koers van Syrah flink stijgen.

Syrah Resources wordt op dit moment verhandeld voor AUD 1,- per aandeel.

Peter Havik

Door: Peter Havik | Beleggingsanalist
Algemeen, Peter Havik, SGA, SYR