Neo Lithium op schema voor eerste productie RSS Feed

23-05-2019

Het Noord-Amerikaanse Neo Lithium (TSX.V: NLC) publiceerde deze maand diverse updates omtrent hun '3Q project' in Argentinië. De fabriek die begin januari op locatie werd geleverd is inmiddels geinstalleerd en met positief resultaat getest. Het bedrijf verwacht ergens in juli of augustus van dit jaar de eerste lading Technical Grade Lithium Carbonate te leveren. Het eerste 'mandje' Battery Grade Lithium Carbonate zal dan in september of oktober volgen.

Er werd eveneens een Technical Report gepubliceerd dat min of meer de bevindingen van de recente prefeasibility study (PFS) bevestigd. Deze PFS stelt dat de huidige waarde van het project (NPV; net present value) op USD 1,14 miljard wordt beraamt met een life of mine van 35 jaar. Gelet op de te verwachten productie en vrijekasstroom, zal de investering in een kleine 2 jaar zijn afbetaald. Het 3Q Project bevat momenteel voor 1,3 miljoen ton lithiumcarbonaat aan Proven & Probable Reserves, en zal naar verwachting op jaarbasis 20.000 ton lithiumcarbonaat produceren met een kostenplaatje van USD 2.900,- per ton. Het is belangrijk te weten dat het hier om zogeheten battery grade lithium gaat, van een uitzonderlijke hoge zuiverheid die vrijwel direct door kopers kan worden verwerkt.

Neo Lithium blijft natuurlijk gestaag verder exploreren, en in de 3Q salar zijn inmiddels aquiferen aangeboord met dieptes tussen de 600 - 800m. In die zin blijft de potentie van deze zoutvlakte zich verder en verder uitbreiden. Het 3Q project heeft de hoogste lithium-concentratie van alle salar projecten in Argentinië, en is nr. 4 wereldwijd. Het wordt gezien als het beste onontwikkelde lithiumdeposito in bezit van een junior mijnbouwbedrijf.

Neo Lithium werd in juli van 2016 aan de Toronto Venture beurs genoteerd en is een nieuwkomer op de lithiummarkt. Maar de leden van het managementteam zitten al meer dan 25 jaar in het vak en hebben diverse projecten met succes afgesloten. Neo Lithium is voor de volle 100% eigenaar van het Tres Quebradas Project (‘de 3 stromen’; 3Q) in Argentinië, een enorme salar (zoutvlakte met onderliggend zoutwateroplossing) in combinatie met brine reservoir (een open pekelmeer zonder korst) dat hoge concentraties lithium bevat. De koers van Neo Lithium noteerde vandaag een stijging van 10%, en het bedrijf wordt momenteel voor CAD 0,84 per aandeel verhandeld.

Peter Havik

Door: Peter Havik | Beleggingsanalist
Algemeen, Peter Havik, SGA