Glencore nog in de race voor Chevron's ZA activiteiten RSS Feed

24-08-2018

Het bod van USD 900 miljoen dat de Britse mijnbouwgigant Glencore (LSE: GLEN) had uitgebracht voor de aankoop van Chevron's activiteiten in Zuid-Afrika en Botswana, is goedgekeurd door de Zuid-Afrikaanse mededingingsautoriteit. Hiermee gaat Glencore de strijd aan met het Chinese staatsbedrijf Sinopec. Vorig jaar had Chevron laten weten dat het bovengenoemde bezittingen aan de Chinezen zou verkopen, maar een groot aandeelhouder (Off The Shelf Investments) wist dit te blokkeren in een poging het hele fruitmandje zelf op te kopen.

In het 'mandje' zitten o.a. een raffinaderij in Kaapstad met een verwerkingscapaciteit van 100.000 vaten per dag, en meer dan 800 tankstations verdeeld over Zuid-Afrika en Botswana. Voor Glencore zou dit de eerste raffinaderij zijn sinds het bedrijf liet weten zich naast upstream (exploratie en winning) ook op downstream (raffinage en verkoop) te gaan richten. De Chinezen zijn al geruime tijd bezig alle grondstoffen in Afrika op te kopen, dus de Chevron deal zou een logische extensie zijn. Sinopec had aan de regering van Jacob Zuma laten weten dat Zuid-Afrika veel economisch profijt zou hebben bij een deal met China, en het bedrijf had al groen licht gekregen van de ZA overheid.

Maar er zit inmiddels een nieuwe overheid in Pretoria, en die lijken de voorkeur aan een Westers bedrijf te geven. Glencore heeft tevens laten weten met Off The Shelf Investments samen te willen werken, dus wat dat betreft lijkt het bedrijf de beste kaarten te hebben. Hoe het ook mogen lopen, Sinopec heeft laten weten zich niet bij de recente ontwikkelingen neer te leggen en het gevecht aan te gaan. To be continued........

Glencore wordt momenteel voor GBP 3,13 per aandeel verhandeld.

Peter Havik

Door: Peter Havik | Beleggingsanalist
Algemeen, Beleggersnieuws, Peter Havik, SGA