Is Deutsche Bank het topje van de ijsberg? RSS Feed

19-04-2016

De Deutsche Bank is vooralsnog het eerste ’slachtoffer’ in de jacht op financiĆ«le instanties die zich schuldig maken aan price fixing van goud en zilver (en andere edelmetalen). In 2014 werden verschillende rechtszaken aangespannen tegen o.a. Scotia Bank, HSBC, JP Morgan, UBS, Deutsche Bank, et al, voor het manipuleren van de zilverprijs om de winst van hun future posities (termijncontracten) te maximaliseren. Deutsche Bank heeft nu als eerste schuld bekend en een schikking getroffen met de Amerikaanse overheid. Een onderdeel van deze schikking is dat de bank de namen vrijgeeft van overige instanties die onderdeel uitmaken van deze Silver Fix.

Zoals ik vorige week al schreef in het artikel over CME is de Amerikaanse bank JP Morgan de grote crimineel van de Silver Fix (met name op de COMEX). Naar aanleiding van de Deutsche Bank bekentenissen hebben de Amerikaanse Federal Reserve en FDIC een brief geschreven aan de CEO van JP Morgan, ‘Teflon’ Jamie Dimon, dat ze graag een noodplan ontvangen hoe de beste man de schade gaat beperken als ‘zijn’ bank onderuit gaat. JP Morgan heeft enorme posities in allerhande risicovolle derivaten zoals futures, opties, swaps, forwards , etc., en de leverage (hefboomeffect) van alle aflosverplichtingen is gigantisch. Wat betreft de Fed is het blijkbaar niet een kwestie van ‘of’ maar ‘wanneer’ JP Morgan op de fles gaat, en dan willen ze graag een nieuwe 2008 proberen te voorkomen.

Net als alle grote banken wereldwijd heeft Dimon zoveel vingers in de overheidstaart zitten dat de potentiĆ«le val van JP Morgan niet zo’n vaart zal lopen. Belastinggeld is immers bedoeld om malafide banken van de ondergang te redden. Maar het zou wel leuk zijn voor ons gold & zilverbugs als er publiekelijk een aantal banken op de vingers werden getikt voor prijsmanipulatie. Om vervolgens een week later weer ongestraft verder te konkelen.

Peter Havik

screen-shot-2016-04-19-at-121711-pm

Door: Peter Havik | Beleggingsanalist
Algemeen, Beleggersnieuws, SA, SGA