Moeilijke marktomstandigheden voor Sulzer RSS Feed

25-02-2016

Het Zwitserse Sulzer AG (SIX Swiss Ex: SUN) staat bekend als marktleidend fabrikant van pompinstallaties voor de olie- en gasindustrie, krachtcentrales, transport-sector, en waterverwerking. Naast eerder genoemde pompinstallaties is Sulzer een grote speler in vervangende onderdelen en diensten voor het onderhoud van power rotary equipment zoals gas- en stoomturbines, compressoren, en generatoren.

Sulzer heeft vandaag haar cijfers over geheel het jaar 2015 bekendgemaakt. Sulzer zag haar omzet met 7,5% dalen ten opzichte van 2014. Op basis van een constante wisselkoers daalde de omzet met 3,2%. Deze omzetdaling is voornamelijk te wijten aan de moeilijke marktomstandigheden die impact hebben op het olie- en gas segment van Sulzer. Groei in het Water- en Energie segment werd hierdoor teniet gedaan. De orderintake nam af met 8,5% ten opzichte van 2014. Oorzaak hiervan is dat oliemaatschappijen fors snijden in hun kapitaalinvesteringen, met name tijdens de olieprijs daling in de tweede helft van het afgelopen jaar.

order-intake-sulzer2

Sulzer verwacht dat de moeilijke marktomstandigheden in 2016 zullen aanhouden en dat zowel de orderintake als de omzet zullen dalen tussen de 5% tot 10%. Ondanks deze vooruitzichten heeft Sulzer voorgesteld om gebruik te maken van haar sterke cash positie door de aandeelhouders eenmalig een dividend van CHF 14,60 uit te keren. Dit komt neer op 15% van de huidige beurskoers.

Sulzer AG wordt momenteel op de Zwitserse beurs voor CHF 97,45 per aandeel verhandeld.

Rob Rutten

sulzer

Door: Peter Havik | Beleggingsanalist