Franco Nevada breekt records in 3e kwartaal FY20 RSS Feed

10-11-2020

Net als een jaar geleden wist het Canadese Franco-Nevada Corp. (Toronto: FNV) ook tijdens het 3e kwartaal van FY20 de nodige records te breken. Zo was de omzet van USD 280 miljoen (+20% YoY) een nieuw record, alsmede de netto inkomsten van USD 154 miljoen (USD 0,81 per aandeel; +50% YoY). De EBITDA noteerde USD 235 miljoen (USD 1,23 per aandeel; +22% YoY), en ook dat was een record. De totale verkoop van 134.817 Gold Equivalent Ounces (“GEOs”) was weliswaar geen record, maar lag wel 1% hoger dan het toenmalige kwartaalrecord van een jaar geleden.

Het bedrijf is schuldenvrij. De verdiensten kwamen voor 84% voor rekening van de edelmetaalopbrengst (74% goud, 9% zilver en 7,6% PGM en 1,3 andere mijnbouw). De overige 8,1% kwam voor rekening van energie (olie, gas en NGL's).

Franco Nevada is een wat ongebruikelijke mix van een royalty company en een metal streaming company. Het royalty gedeelte van FNV investeert wereldwijd geld in projecten gericht op de productie/winning van goud, PGM (platinum group metals), olie en gas. Als rendement op de investering ontvangt FNV een percentage van de totale omzet (of winst) van het desbetreffende project. De metal streaming divisie investeert enkel in de productie van (edel)metalen, en ontvangt in plaats van geld een rendement in natura. Deze grondstoffen worden vervolgens door FNV verkocht voor een aanzienlijk hoger bedrag dan de initiële investering.

FNV wordt momenteel voor CAD 185,- per aandeel verhandeld.

Peter Havik

Door: Peter Havik | Beleggingsanalist
Algemeen, Goud, Peter Havik, SGA