AkerBP publiceert cijfers 1e kwartaal FY20 RSS Feed

02-06-2020

AkerBP (Oslo: AKERBP) publiceerde onlangs de cijfers voor het 1e kwartaal van FY20. De netto productie kwam uit op 208,1 Mboepd (duizend vaten olie equivalent per dag) waarvan 207,5 Mboepd werd verkocht. Dit waren allebei recordnoteringen voor AkerBP. Helaas daalde de opbrengst met -20% door de veel lagere olie- en gasprijzen. Uiteindelijk noteerde de kwartaalomzet USD 872 miljoen. De productiekosten kwamen uit op USD 8,70 per vat.

Naast een lagere omzet waren de lage grondstofprijzen ook de aanleiding voor diverse boekhoudkundige waarde-afschrijvingen (depreciation, impairments) ter waarde van USD -414 miljoen. Daar stonden weer wat belastingtechnische voordelen tegenover, maar uiteindelijk moesten er netto verdiensten (verlies) van USD (-335 miljoen) in de boeken worden bijgeschreven.

AkerBP is één van de grootste onafhankelijke olie- en gasproducenten van Europa. Het bedrijf haalt nagenoeg al haar omzet uit Noorwegen, waar het 6 grote projecten heeft die momenteel in productie zijn. AkerBP is voor 70% in handen van de Noorse holding Aker ASA (40%) en oliegigant BP (30%). Het hoofdkantoor van AkerBP bevindt zich In Lysaker, Noorwegen, en het bedrijf wordt momenteel aan de Noorse beurs verhandeld voor NOK 168,75.

Peter Havik

Door: Peter Havik | Beleggingsanalist
Algemeen, Peter Havik, SGA