Agnico Eagle publiceert cijfers voor Q1 FY20 RSS Feed

05-05-2020

Het Noord-Amerikaanse Agnico Eagle Mines (TSX: AEM) publiceerde onlangs de cijfers voor het 1e kwartaal van FY20. Met name in maart drukte de coronacrisis op de productie en als gevolg werden er 'slechts' 411.000 troy ounce goud uit de grond gehaald. De zogeheten all-in sustaining costs per troy ounce (de productiekosten) kwamen met USD 1.099 per troy ounce iets hoger uit dan verwacht. Voor FY20 geeft het bedrijf een productieverwachting af van 1,63 - 1,73 miljoen troy ounce goud. 

De aangepaste netto inkomsten noteerden over het 1e kwartaal USD 56 miljoen, ofwel USD 0,23 per aandeel. Dit was een redelijke stijging in vergelijk met de USD 36 miljoen van Q1 FY19. Er moet wel gezegd worden dat het hier aangepaste cijfers betreft. Als we de diverse eenmalige verliezen opgelopen door belastingtechnische zaken en allerhande koerswisselingen (FOREX) zouden verwerken komen we uit op een kwartaalverlies van -USD 21 miljoen. Dat neemt niet weg dat AEM z'n kwartaaldividend van USD 0,20 per aandeel handhaafd.

Ter vergelijk noteerden de aangepaste netto inkomsten over Q4 FY19 USD 86 miljoen met een recordproductie van 494.678 troy ounce goud. Het boekjaar FY19 werd uiteindelijk afgesloten met een productie van 1,78 miljoen troy ounce goud en netto inkomsten van USD 473 miljoen (USD 2,- per aandeel).

Agnico Eagle is een groot mijnbouwbedrijf dat zich richt op de exploratie en productie van goud, en in mindere mate zilver, koper, en zink. Het bedrijf is actief in mijnbouwvriendelijke landen zoals Canada, Finland, en Mexico, en heeft exploratieprojecten lopen in Zweden en de VS. Agnico Eagle wordt momenteel voor CAD 89,69 per aandeel verhandeld.

Peter Havik

Door: Peter Havik | Beleggingsanalist
agnico eagle, Algemeen, Goud, Peter Havik, SGA