Sibanye Stillwater noteert mooie cijfers over FY19 RSS Feed

14-02-2020

Het Zuid-Afrikaanse Sibanye-Stillwater (JSE: SGL / NYSE: SBGL) noteerde over FY19 (t/m 31/12) een omzet van USD 5 miljard, en dat lag maar liefst +44% hoger dan een jaar geleden. En de EBITDA noteerde met USD 1 miljard een enorme stijging van +79% YoY. In de eerste helft van FY19 had SGL met name in Zuid-Afrika te stellen met de ene staking na de andere, en bleven de prestaties ver achter bij voorgaande jaren. Maar een ijzersterke 2e helft (omzet USD 3,4 miljard; EBITDA USD 881 miljoen) kon alles weer vlot trekken. Dankzij significante stijgingen in de prijzen van platinum group metals (PGM) en goud verwacht SGL voor FY19 een winst van USD 30 miljoen in de boeken bij te kunnen schrijven. Dit is een flinke verbetering ten opzichte van het verlies van USD -191 miljoen een jaar geleden.

Naast hogere prijzen voor edelmetaal profiteerde SGL ook van de recente aankoop van Lonmin Plc en de bijbehorende Marikana Mine. En ook een vol jaar meeliften met de prestaties van het Zuid-Afrikaanse DRDGOLD deed de cijfers flink groeien. SGL heeft momenteel een belang van 50% in DRDGOLD.

Sibanye-Stillwater is een mijnbouwbedrijf met projecten in Zuid-Afrika en de VS. Het bedrijf richt zich op de productie van platinum group metals (PGM; platina, palladium, rhodium) en goud. Het bedrijf wordt momenteel op de beurs van New York voor USD 10,84 per aandeel verhandeld.

Peter Havik

Door: Peter Havik | Beleggingsanalist
Goud, Peter Havik, platina, SGA