Maverix treft kredietregeling voor USD 120 miljoen RSS Feed

24-09-2019

Het Noord-Amerikaanse Maverix Metals (TSX: MMX) laat weten dat het bedrijf een kredietregeling (revolving credit facility) heeft getroffen met de Canadian Imperial Bank of Commerce en de National Bank of Canada ter waarde van USD 120 miljoen. Het bedrag zal worden aangewend voor toekomstige streaming contracten en royalty aankopen.

Vorige maand liet MMX weten dat ze voor een bedrag van USD 40 miljoen een additionele 1,5% NSR royalty hadden gekocht in de Hope Bay Mine van TMAC Resources Inc. MMX had al een 1,0% NSR royalty belang in Hope Bay lopen, en dat wordt dus nu een 2,5% NSR belang.

NSR is de afkorting voor Net Smelter Return, de omzet van een (edel)metaalproducent na verkoop van het gewonnen erts (meestal in concentraat vorm) aan handelaren. Omdat de meeste producenten het metaalconcentraat niet in eigen beheer verfijnen en omsmelten, wordt het product doorgaans aan internationale smelterijen verkocht; vandaar het gebruik van de naam smelter. Omdat smelterijen kosten maken bij de fabricage van munten en staven, betalen ze veel lagere tarieven voor het metaalconcentraat dan de gangbare spot price van de betreffende metalen. Na verrekening van dit ‘verlies’, alsmede de afschrijving van productie- en transportkosten, komt de uiteindelijke ‘netto omzet’ tot stand. Van deze jaarlijkse omzet bij de Hope Bay Mine krijgt MMX dus 2,5%.

Maverick Metals is een zogeheten metal streamer en royalty bedrijf gericht op goud. Zonder feitelijk een producerende mijn(en) te bezitten probeert het bedrijf via streaming contracten en royalty afspraken mee te liften op de (hopelijk) positieve ontwikkeling van de goudprijs. MMX wordt momenteel op de beurs van Toronto voor CAD 5,88 per aandeel verhandeld.

Peter Havik

Door: Peter Havik | Beleggingsanalist
Algemeen, Goud, goudprijs, Peter Havik, SGA