Northern Dynasty tekent overeenkomst met lokale bevolking RSS Feed

28-11-2018

Het Noord-Amerikaanse Northern Dynasty Minerals (TSX: NDM) is een mijnbouwbedrijf dat zich richt op de exploratie en toekomstige productie van één van ’s werelds bekendste en grootste goud-koper-zilver-molybdeen deposito’s, het Pebble Deposit gelegen in het zuidwesten van de Amerikaanse staat Alaska. Ze verkregen in 2005 als relatief onbekend bedrijfje de volle 100% in handen omdat de meeste grote spelers geen heil zagen in alle bureaucratische rompslomp.

De exploratie van het Pebble deposito wordt al decennia lang met succes tegengewerkt door allerhande milieuorganisaties, en vele grote namen hebben het project in het verleden om die reden de rug toegekeerd. Northern Dynasty is inmiddels sinds 2005 bezig, eveneens zonder resultaat. In 2013 was er even sprake van dat mijnbouwgigant Anglo American met NDM zou gaan samenwerken, maar ook zij lieten het afweten. Met de verkiezing van Donald Trump waren veel analisten van mening dat de vergunningen voor Pebble zonder problemen zouden worden goedgekeurd, maar dit loopt toch allemaal iets minder soepel dan voorheen werd gedacht.

Maar recent werd er vooruitgang geboekt met het ondertekenen van een overeenkomst tussen NDM en de Alaska Peninsula Corporation (APC). Deze APC vertegenwoordigd een kleine duizend native inwoners van Alaska die grond bezitten rondom het Pebble Project. De overeenkomst stelt dat NDM delen van het APC land mag gebruiken voor de benodigde infrastructuur om Pebble te kunnen ontwikkelen. Dit heeft niets te maken met de feitelijke vergunning om Pebble überhaupt te mogen ontwikkelen, want die is nog altijd niet verstrekt. Maar het is in ieder geval een stap voorwaarts. Northern Dynasty wordt momenteel voor CAD 1,02 per aandeel verhandeld. Voor een ieder die denkt dat het uiteindelijk wel goed gaat komen met de Pebble vergunningen is dit zeker een interessant moment om in te stappen.

Peter Havik

Door: Peter Havik | Beleggingsanalist
Algemeen, Beleggersnieuws, Peter Havik, SGA