Blog RSS Feed

Peter Havik | Beleggingsanalist

Wheaton Precious Metals haalt nieuwe 'stream' binnen

Het Noord-Amerikaanse Wheaton Precious Metals (TSX: WPM), voorheen de Silver Wheaton Corporation, laat weten dat het bedrijf een precious metals stream overeenkomst heeft getekend met Caldas Gold Corp. De overeenkomst heeft betrekking op de goud- en zilverproductie van Caldas' Marmato Project in Colombia. WPM betaalt USD 110 miljoen aan Caldas voor het recht om 6.5% van de goudproductie op te kopen en 100% van de zilverproductie. Als WPM 190,000 troy ounce goud en 2,15 miljoen troy ounce zilver heeft gekocht dan wordt de stream aangepast en heeft WPM recht op 3,25% van de goudproductie en 50% van de zilverproductie. Voor het aan te kopen goud en zilver betaalt WPM 18% van de geldende spot price voor een troy ounce goud/zilver. Naar verloop van tijd zal dit 22% gaan bedragen.

WPM is een zogeheten precious metal streaming company, een bedrijf dat langetermijncontracten afsluit met (edel) m

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Turquoise Hill publliceert nieuwe beramingen voor Oyu Tolgoi

Het Canadese Turquoise Hill Resources (TSX: TRQ) laat weten dat een nieuwe feasibility study voor Oyu Tolgoi is afgerond. De bevindingen voldoen aan de zogeheten NI 43-101 eisen. De totale hoeveelheid Proven & Probable Reserves staat per 30 juni 2020 op 10,3 miljoen ton koper, 11,9 miljoen troy ounce goud, en 76,6 miljoen troy ounce zilver. De Measured & Indicated Resources noteren gezamenlijk 8,5 miljoen ton koper, 9,4 miljoen troy ounce goud, en 66,6 miljoen troy ounce zilver. De Inferred Resources (de minst 'betrouwbare' beraming van allemaal) noteren momenteel 21,9 miljoen ton koper, 34,2 miljoen troy ounce goud, en 208,1 miljoen troy ounce zilver.

Reserves zijn beramingen die (tegen huidige prijzen) vrijwel zeker winstgevend gewonnen kunnen worden. Resources zijn beramingen waarvan nog niet is onderzocht of ze winstgevend gewonnen kunnen worden. Maar hoe het ook zij, de Reserves en Resources geven in ieder geval een goed idee van de overweldigende omvang en potentieel van dit deposito.

TRQ is voor 51% in handen van het Brits/Australische Rio Tinto, en het bedrijf heeft een belang van 66% in de Oyu Tolgoi mijn. De overige 34% zijn in handen van de Mongoolse overheid. Oyu Tolgoi is één van 's werelds grootste koper/goudmijnen en ligt een kleine 80 km ten noorden van de grens met China.

TRQ wordt momenteel op de beurs van Toronto voor CAD 1,23 per aandeel verhandeld.

Peter Havik

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

First Majestic Silver koopt silver stream

Het Canadese First Majestic Silver (TSX: FR) laat weten dat het bedrijf een silver stream overeenkomst heeft gesloten met Gold Canyon Resources, een dochterbedrijf van First Mining Gold Corp. De silver stream geeft FR recht op 50% van het zilver dat wordt gewonnen in het Springpole Gold Project in Ontario (Canada). FR betaalt First Mining een bedrag van USD 22,5 miljoen in contanten en aandelen. Daarnaast betalen ze voor iedere ontvangen troy ounce zilver 33% van de spot price tot een maximum van USD 7,50 per troy ounce.

De overeenkomst is aangegaan voor de gehele LOM (life of mine) van Springpole. Een 2019 Preliminary Economic Assessment (“PEA”) rapport geeft aan dat Springpole gedurende die periode rond de 22 miljoen troy ounce zilver zal produceren.

First Majestic Silver richt zich op de acquisitie, exploratie, ontwikkeling en rendabele productie van edelmetaaldeposito’s, met de nadruk op zilver. Het bedrijf bezit momenteel zes producerende zilvermijnen en een vijftal exploratieprojecten. De nadruk ligt op zilver en alle projecten bevinden zich in Mexico. Met meer dan 70% van de omzet afkomstig uit de verkoop van zilver mag First Majestic zich met recht een pure silver prod

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

OceanaGold noteert lagere productie over 1e kwartaal

De Noord-Amerikaanse goud/koperproducent Oceana Gold Corp. (TSX: OGC) noteerde gedurende het 1e kwartaal van boekjaar 2020 een productie van 80.707 troy ounce goud met productiekosten van USD 1.218 per troy ounce goud. Er werden 91.388 troy ounce goud verkocht voor een omzet van USD 138,2 miljoen. Deze cijfers waren lager dan vorig kwartaal en een jaar geleden. Daarnaast werden er nog enkele boekhoudkundige verliezen geboekt en moest er uiteindelijk een aangepast netto verlies van USD -11 miljoen in de boeken worden bijgeschreven.

Het bedrijf heeft de beschikking over USD 177 miljoen in contanten, en de schuldpositie werd gedurende het kwartaal met USD 58 miljoen verminderd.

Oceana beschikt over een 4-tal producerende mijnen verspreid over de VS, de Filipijnen, en Nieuw-Zeeland. Oceana Gold wordt momenteel op de beurs van Toronto voor CAD 3,16 per aandeel verhandeld.

Peter Havik

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Stelco Holdings gaat samenwerking aan met DTE Energy Services

Het Canadese Stelco Holdings (TSX: STLC) laat weten dat dochterbedrijf Stelco Inc. een samenwerkingsverband heeft getekend met DTE Energy Services voor de ontwikkeling, bouw, en uitbating van een 65MW cogeneration facility ("Cogen Plant') bij Stelco's Lake Erie faciliteit in Nanticoke, Ontario. Deze cogeneration facility is bedoeld om electriciteit op te wekken voor Stelco's staalfabricage in Lake Erie. DTE zal de kosten van de constructie voor z'n rekening nemen, alsmede de bouw. Stelco zal DTE vervolgens voor een periode van 20 jaar betalen voor het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten en de opgewekte energie. Dankzij deze Cogen Plant zal Stelco z'n energierekening flink kunnen drukken.

Stelco Holdings is een fabrikant  van staalproducten gericht op de autoindustrie, alsmede de bouw- en energiesectoren. Het bedrijf beschikt over productielocaties in Hamilton en Nanticoke, gelegen in de Canadese provincie Ontario. Stelco wordt momenteel op de beurs van Toronto voor CAD 7,77 per aandeel verhandeld.

Peter Havik

  Lees verder