Beleggen in goud?

 

We willen het bij Slimme Grondstof Aandelen niet mooier maken dan het is. Ons inziens is een belegging in goud onder alle omstandigheden zeer speculatief van aard. Of u nu in fysiek goud investeert in de vorm van staven of munten, of indirect via ETF’s of goudaandelen (goudproducenten), u bent hoe dan ook overgeleverd aan het verloop van de goudprijs. En die laat zich niet zo makkelijk voorspellen. Laten we de afgelopen 14 jaar eens onder de loep nemen. Na een stijging van meer dan 600% sinds 2001 noteerde de goudprijs in 2011 z’n voorlopige hoogtepunt van USD 1.890,- per ons. Met name de enorme stijging tussen 2009 - 2011 had volgens analisten alles te maken met het uitbreken van de huidige financiële crisis/malaise. Om het vertrouwen in het malafide/falende financiële stelstel hoog te houden werden er met name in de VS en Europa in rap tempo honderden miljarden dollars en euros geprint en als snoepgoed uitgedeeld. Oplettende beleggers (en centrale banken) vroegen zich terecht af waar al dit geld z’n waarde aan ontleende en begonnen een deel van hun belegde vermogen in goud onder te brengen. De vraag naar goud nam toe met als gevolg dat de goudprijs omhoog schoot. Tot dusverre een redelijk voorspelbaar vraag en aanbod scenario. En een ieder die begin deze eeuw geld in fysiek goud had zitten zal dan ook een aardig spaarcentje hebben verdiend.

 

 

 500_au95-pres.gif

 Dit was merkwaardig genoeg niet het geval voor een ieder die z’n geld in goudaandelen had zitten (aandelen van goudproducenten). Ondanks record productiecijfers en record winsten, zat er vrijwel geen beweging in de goudaandelen, en liet het koersverloop van de goudproducenten in deze tijd (met name 2005 - 2011) een onbegrijpelijke en verontrustende flat line zien. Volgens velen is de inhaligheid van de grote producenten een belangrijke oorzaak geweest. Grote spelers als Barrick, Newmont, AngloGold, ea, waren door de hoge goudprijs enkel gericht op productie en verkoop, en lieten onbegrijpelijk kortzichtig de exploratie links liggen. Gevolg was dat de hoeveelheid nieuwe gouddeposito’s schrikbarend daalde, en nog altijd dalende is. Daarnaast werd met dollartekens in de ogen een grote hoeveelheid voorheen onrendabele mijnen opnieuw in gebruik genomen, om vervolgens na grote verliezen een half jaar later weer te worden gesloten. Al deze ontwikkelingen resulteerden (begrijpelijk) in een wat tegenvallende beleggersinteresse voor goudaandelen. Dit betekent overigens niet dat er geen winstgevende goudaandelen tussen zaten, of tussen zitten. Het is alleen belangrijk om met gedegen onderzoek het kaf van het koren te scheiden. Bij Slimme Grondstof Aandelen nemen wij deze taak van u over.

Terug naar nu. Was in 2011 nog the sky the limit en werden er goudprijzen voorspeld van USD 20.000,- per ons, eind 2011 begon de goudprijs te schommelen, en 3 jaar later was die afgegleden naar de huidige USD 1.100 - USD 1.200 per ons. En dat is toch wel verrassend te noemen, want de financiële problemen die volgens velen verantwoordelijk waren voor de hoge goudprijs duren nog altijd onveranderd voort. De crisis in Europa moet z’n hoogtepunt nog bereiken, het aankopen van goud door centrale banken gaat wereldwijd onverminderd door, in India is de vraag naar gouden sieraden hoger dan ooit, en China wenst de rente en aflossing van uitstaande leningen enkel nog in goud te ontvangen. We mogen dus stellen dat de vraag naar goud in 2015 op z'n minst gelijk is aan 2011, zo niet vele malen hoger. Volgens ‘goudexperts’ moeten we de daling van de afgelopen 3 jaar dan ook zien als een correctie voor de hoge notering van 2011, en niet als een proloog voor een verdere daling. En dat lijkt aannemelijk, want de goudprijs houdt zich redelijk staande rond de USD 1.150,- per ons. Als de USD 1.890,- van 2011 enkel het hoogtepunt markeerde van een beleggins-hype cq. goud-bubble dan was de goudprijs zonder twijfel verder gezakt richting de USD 770,- van 2009, zo niet lager. Maar dat is (nog) niet gebeurd. En als gevolg zijn er op het internet dagelijks vele berichten te lezen die vol staan met allerhande historische ratio’s en grafieken, variabelen, tijdslijnen, complottheorieen, etc. waaruit moet blijken dat er (zo goed als zeker) binnen afzienbare tijd een explosieve stijging van de goudprijs zal plaatsvinden. De voorspellingen lopen hierbij uiteen van USD 2.000,- per ons tot het bekende USD 20.000 per ons.

Wie zal het zeggen. Sinds het afschaffen van de goudstandaard begin jaren ’70 van de vorige eeuw is de intrinsieke waarde van goud moeilijk in te schatten of te voorspellen. 90% van de vraag naar goud komt uit de hoek van sieraden en beleggingsproducten, en in die zin is de goudprijs sterk afhankelijk van sentiment. Daarnaast is er inmiddels aardig wat bewijs te vinden voor manipulatie van de goudprijs. Met name de handel in ‘papieren goud’ (schuldbekentenissen die in theorie voor fysiek goud zijn in te ruilen) is een effectieve manier om het goudaanbod kunstmatig te verhogen, met als doel de goudprijs te drukken. Het is een publiek geheim dat de handel in papieren goud de werkelijke hoeveelheid fysiek goud ver, ver overschrijdt (op de COMEX is het naar verluidt 116x meer!), en de vraag is dus wie er baat bij heeft om de goudprijs op deze manier te manipuleren. Overheidsinstanties zijn een voor de hand liggende kandidaat. Centrale banken zijn immers druk bezig hun kluizen met goud te vullen en dat doen ze liever tegen lage prijzen. Daarnaast zijn hoge goudprijzen vaak een indicatie van een dalend vertrouwen in valuta. En het is aan Yellen, Draghi, Dijsselbloem, en alle andere financiële orakels, om dat sentiment zo effectief mogelijk te onderdrukken. Dat er schimmige handelingen worden verricht om dit te bereiken zal voor niemand een verrassing zijn.

Beleggen in goud spreekt al meer dan 100 jaar tot de verbeelding, en niettegenstaande een hoop ondoorzichtige variabelen zal dat voorlopig wel zo blijven. Ook nu leven we weer in interessante en roerige tijden, en als de huidige goudprijs inderdaad een tijdelijke correctie blijkt te zijn dan kan er wederom veel geld met goud worden verdiend. Beleggen in fysiek goud (staven, munten, of een physical gold trust) lijkt de meest effectieve en voor de hand liggende methode. Maar ook selecte goudaandelen en ETF’s zouden mooi kunnen renderen.

 

 

Verloop van goudprijs in 2015.

 

600_screen_shot_2016-03-31_at_2_16_02_pm.png

 

 

Verloop van goudprijs in 2016......

 

600_screen_shot_2016-03-31_at_2_16_10_pm.png