Een tekort aan grondstoffen

Nieuwsbrief Slimme Grondstofaandelen

 
Beleg in grondstoffen

Over de hele wereld zijn de onzekerheden toegenomen. Centrale Banken en overheden hebben hun schuldenposities opgeblazen. Nog nooit is de toekomst zo onzeker geweest. Schuldenlasten bevinden zich op recordniveaus. Wij leven in tijden van het grootste financiële experiment ooit. 

 SlimmeGrondstofAandelen

 

Wist u dat meer dan 20% van alle USD ooit, afgelopen jaar zijn bijgedrukt! Uit onderstaande afbeelding blijkt dat van alle 22 biljoen dollars afgelopen jaar 4,5 USD biljoen zijn gedrukt.

 

SlimmeGrondstofAandelen

 

De wereldwijde geldvoorraad is sinds 2000 vervijfvoudigd.

 

SlimmeGrondstofAandelen

 

De casus voor de meeste grondstoffen is alleen maar beter geworden. Om zich in te dekken tegen mogelijke inflatie, kopen pensioenfondsen en hedgefondsen grondstoffen.

Er dreigt echter al een tekort aan grondstoffen. Zo dreigt er een groot tekort aan koper. Waarnemers waarschuwen dat de wereldeconomie tegen 2025 zal moeten afrekenen met een tekort aan mijnprojecten. De uitbouw van duurzame energie komt daarmee onder druk te staan. Het wordt voor mijnbouwbedrijven lastiger en vooral duurder om een nieuwe kopermijn uit de grond te stampen. Om het tekort te dichten, zal er volgens experts een voorraad van 10 miljoen ton koper nodig zijn. Koper is cruciaal voor de opzet van nieuwe infrastructuurprojecten en economisch herstel na een crisis. Koper is namelijk essentieel voor het produceren van bouwmaterialen zoals elektrische kabels en waterleidingen. Het metaal wordt ook gebruikt voor de opbouw van de duurzame energiesector, die binnen dit decennium nog versneld zal moeten worden. Koper komt voorts ook te pas aan de productie van batterijen en motoren voor elektrische wagens.

Daarbij heeft de prijs van het metaal een signaalfunctie om het herstel van economieën aan te kondigen. Eind februari schoot de prijs van koper ook al omhoog, omdat investeerders verwachten dat de vraag naar het handelsartikel na de coronacrisis enkel zal toenemen. Die marktschok verbreedde enkel maar het groeiende aanbodtekort van koper.

 

Groei wereldbevolking

Urbanisatie/ verstedelijking is zonder twijfel een belangrijke driver. Er zullen naar schatting in 2030 meer dan 8,5 miljard mensen op deze aarde rondlopen. 4,5 miljard wonen er nu in steden. Dat zal rond 2050 meer dan 6,7 miljard bedragen. Bijna 70%!! van de wereldbevolking. En dat veroorzaakt enorme problemen. Een goed voorbeeld is China. De volksverhuizing van het platteland richting de steden is de grootste sociale en economische transformatie ooit gemeten, en heeft grote gevolgen voor het milieu. Grote Chinese steden als Guangzhou, Shanghai, Beijing, en Shenzen hebben te maken met onbewoonbaar hoge luchtvervuiling indices, en de reductie van smog is één van de belangrijkste punten op de politieke agenda.

 

Elektrificatie

En deze ontwikkelingen vinden natuurlijk wereldwijd plaats. Delhi zal in 2030 een kleine 40 miljoen inwoners huisvesten. Lagos meer dan 22 miljoen, en ga zo maar door. Recente studies in het VK geven aan dat de kans dat je overlijdt aan luchtvervuiling 25x groter is dan dat je slachtoffer wordt van een verkeersongeluk. De dagen van de verbrandingsmotor en fossiele brandstoffen lijken geteld. Was Elon Musk 6 jaar geleden nog een schreeuwende fantast in de woestijn, is het de wereld nu wel duidelijk dat het electric-everything-tijdperk is aangebroken.

 

Stijgende vraag

Eind 2021 zullen we uit meer dan 230 verschillende elektrische auto’s kunnen kiezen. Zelfs een producent van luxe auto’s zoals Porsche heeft al meer dan EUR 6,5 miljard in EV geïnvesteerd. Alleen al in Europa zullen in 2030 meer dan 7,7 miljoen EV’s worden verkocht. Dit waren er in 2019 slechts 500.000. Daarnaast wordt er, met name in Japan, eveneens veel geïnvesteerd in waterstof als brandstof. Alle accu’s en brandstofcellen die deze elektrische revolutie mogelijk maken, hebben koper en PGM’s nodig. Als gevolg zal de vraag naar koper vanuit de autobranche de komende 7 jaar met meer dan 900% stijgen. En dan hebben we het nog niet eens over elektrische vliegtuigen, helikopters, motorfietsen, etc.

 

SlimmeGrondstofAandelen

 

Veranderingen

Een andere toepassing van koper die als gevolg van COVID-19 aan populariteit wint, zijn de antibacteriële eigenschappen van de grondstof. Koper biedt een natuurlijke bescherming tegen vele bacteriën, en wordt steeds meer verwerkt in plekken waar hygiëne een rol speelt zoals ziekenhuizen en toiletten. Dit biedt natuurlijk geen bescherming tegen virussen zoals corona, maar het doet de vraag naar koper wel verder stijgen. En er zijn momenteel mondkapjes op de markt waarin koper wordt verwerkt.

 

Duurzaamheid

En dan hebben we natuurlijk nog de rol die koper en de PGM’s spelen in de zoektocht naar ‘milieuvriendelijke’ energie. Windmolens en zonnepanelen zijn enorm PGM/koper intensief, en gebruiken 37x zoveel koper als de huidige conventionele energieproductie. Het mondiale windmolenpark zal naar verwachting rond 2028 meer dan 5,5 miljoen ton koper nodig hebben om te functioneren.
 

SlimmeGrondstofAandelen

 

Prijsontwikkeling Koper

Al deze ontwikkelingen hebben uiteraard invloed op de prijzen van de diverse grondstoffen. Koper bereikte in 2011 de hoogste notering ooit rond de USD 4,40 per pond. Zo ver zijn we nu nog niet met USD 3,50 per pond, maar het is wel flink hoger dan de USD 2,- van afgelopen maart. En die prijs zal ongetwijfeld verder stijgen, want het vraag- en aanbodscenario van koper vertoont rond 2030 een tekort van maar liefst 5,7 miljoen ton.

 

Rhodium en Palladium

Ook palladium en rhodium zijn erg in trek. Palladium noteert momenteel USD 2.222,- per troy ounce, en dat ligt rond de hoogste notering ooit van maart dit jaar (USD 2.439,- per troy ounce). En met rhodium lijkt the sky the limit. Deze PGM steeg in 24 maanden meer dan USD 11.000 in waarde, en noteert momenteel z’n hoogste positie ooit met USD 14.100,- per troy ounce.

 

SlimmeGrondstofAandelen

 
De grondstoffen zitten in de lift.
Laat deze kans niet liggen en sluit vandaag nog een abonnement af!

 

Wat mogen nieuwe abonnees van ons verwachten:

Alhoewel ik (Peter Havik) het gezicht ben van SlimmeGrondstofAandelen, staat er een heel team van professionals voor u op de achtergrond.

  • Ook in 2021 ontvangt u 12 bedrijfsanalyses
  • Wij zullen met ons team presentaties verschaffen waarbij we zowel analyses bespreken als ook tips geven.
  • Wij luisteren naar de calls van de bedrijven, spreken met het management en analyseren de bedrijfscijfers.
  • U wordt voorzien van extra nieuwsbrieven, informatie en rapporten.
  • Indien gewenst geven wij een second opinion van uw portefeuille.
  • Onze websites krijgen een upgrade en als abonnee ontvangt u meer exclusiviteit.
  • U kunt altijd met uw beleggingsvragen bij ons terecht.
      

Benieuwd en nog geen abonnee?
Sluit hier uw abonnement af

 

Maakt u samen met ons de volgende
rit naar boven?

We staan weer in de startblokken. Wat de beurzen doen, beïnvloedt niet direct onze handelswijze. Wat voor ons telt, is de kwaliteit van een onderneming en het verwachte koerspotentieel.

Van alle posities is er een uitgebreide analyse, waarin duidelijk aangegeven wordt waarom een aandeel ondergewaardeerd is en waarom wij denken dat de koers weer gaat stijgen.

Op onze website vindt u alle informatie die nodig is bij het beleggen in Slimme Grondstof Aandelen. U vindt er alle analyses, handige tips, nieuwsfeiten en de complete actuele aandelenportfolio.

 

Abonneer HIER


Geniet van het mooie rendement dat u haalt met Slimme Grondstof Aandelen.

 

Succes met beleggen,
150_peter_havik.jpg Peter Havik

Peter Havik

 

PS:

Klik hier voor meer informatie over het waardebeleggen, ook wel Value Investing genoemd.