Manipulatie of Trend?

Nieuwsbrief Slimme Grondstofaandelen

Manipulatie of Trend?

De volgende bankencrisis

Veilige havens in onrustige tijden

  

  

Bent u een belegger of speculant?

Momenteel wordt de wereld gedreven door veel onzekerheden. Beleggers vergeten de lessen van het verleden en jagen rendement na.
Hoewel het onder de noemer beleggen valt, hebben cryptovaluta’s en de short squeeze hypes niks met beleggen te maken. Dit wordt gedaan door een grote groep mensen die zo snel mogelijk proberen rendement te maken en daarbij de risico’s niet meer in acht nemen. 

 

Nachtrust

Desondanks weten dit soort beleggers de markt wel in beweging te zetten. Het zal je maar overkomen dat je aandelen in je portefeuille hebt, die door je bank zijn uitgeleend, waardoor short sellers de koers van het aandeel naar beneden drukken, of dat je Bitcoin vanwege regelgeving issues alweer terugvalt met 30%.

Alhoewel er momenteel een recordbedrag aan spaargeld is, is er ook een recordbedrag aan schulden. Er zit nog heel wat op ons af te komen. De werkelijke motor van de economie is het midden- en kleinbedrijf. Heel wat ondernemers hebben het water tot aan hun lippen staan. De vertraging van de vaccins en de verlengde lockdowns zorgen ervoor dat heel wat ondernemers nu toch langzaam in de problemen komen.

De Europese bankensector kan nog behoorlijke klappen krijgen. De grote faillissementen moeten nog komen. Grote ketens hebben het zwaar. Afgelopen week wist het FD nog te rapporteren dat een keten als Wibra voor een bedrag van EUR 50 miljoen aan voorraden heeft, terwijl ze slechts EUR 200.000 aan schadevergoeding wegens onverkoopbaarheid van de overheid krijgen ter compensatie. Het nieuwe noodsteunpakket biedt geen soelaas voor grote ketens, omdat de maximale tegemoetkoming voor vaste lasten 400 duizend euro per kwartaal bedraagt. Een retailer als Wibra is alleen al aan huur EUR 4,5 miljoen kwijt. Ook de maximale vergoeding voor gederfde voorraad schiet tekort. Wibra houdt dit geen maanden meer vol, meent topman Duijsens. “Niemand in het grootwinkelbedrijf.”

Wibra-topman: 'We verliezen drie miljoen euro per week'

Bedrijven geven zelf aan dat ze dit hooguit nog maar twee/drie maanden kunnen volhouden. De banken die dergelijke zaken hebben gefinancierd, komen hierdoor ook in grote problemen. Een voorraad van EUR 50 miljoen is fantastisch maar op de executieveiling levert dit ook maar een paar miljoen op en de rest kan worden afgeschreven.

SlimmeAandelen

Niet alleen bij Wibra, maar ook bij HEMA en andere branchegenoten stapelen de verliezen zich op. Kleinere zaken hebben het nog veel moeilijker. Als al deze verliezen zich opstapelen, is het de vraag of banken dit nog wel kunnen dragen. Alhoewel de banken hun buffers hebben verhoogd ten opzichte van de kredietcrisis, is het de vraag of deze stevig genoeg zullen zijn. De Europese bankensector was al verzwakt, maar als wij dat vergelijken met de Amerikaanse collega’s, stelt het natuurlijk niet veel voor. Daarmee kan de volgende bankencrisis zich zomaar voordoen.

 

Veiligheid of inspelen op de situatie?

Goud is sinds jaar en dag een veilige haven gebleken met uitstekende rendementen door de jaren heen. In onze mailing van afgelopen week: ‘De wereld staat in brand’ hebben wij al aangegeven waar de kansen liggen voor goud. Zilver is daarentegen nog eens extra ondergewaardeerd ten opzichte van goud.
 

SlimmeGrondstofAandelen

 

Short Squeeze Zilver

Afgelopen maandag hebben wij al een klein voorproefje gehad van de veelbesproken short squeeze van zilver. Uiteraard heeft een squeeze niks met beleggen te maken maar met speculeren.

Veel short posities op zilver staan uit bij systeembanken. Hierdoor wordt een kunstmatige verkoopdruk gecreëerd. Er is fysiek minder zilver in omloop dan dat er daadwerkelijk uitstaat in de “papieren markt” (bijvoorbeeld zilver ETF’s die niet gedekt zijn met fysiek zilver). Er is geen echt onderpand en de zilver short posities zijn gebaseerd op leencontracten. Een zilver-termijncontract met een aanspraak op een zilverleverantie wordt geleend en meteen verkocht in de hoop deze goedkoper weer terug te geven aan de uitgever waarbij een mooi rendement in de eigen zak wordt gestopt.

Er is minder fysiek zilver in omloop of leverbaar, dan dat er aan termijncontracten uit staat. Met name bij een snelle koersstijging, kan hiervan dankbaar gebruik worden gemaakt, daardoor worden de short sellers gedwongen zich in te dekken en de contracten vroegtijdig terug te kopen om de verliezen te beperken. Dit resulteert in een toenemende koopdruk, waardoor steeds meer short sellers genoodzaakt zijn om hun positie te sluiten. De verkoopdruk neemt in een rap tempo af en de koersstijging neemt toe.

Steeds meer shortsellers worden gedwongen de onhoudbare verlieslijdende positie te sluiten. Veel short sellers zijn niet meer in staat om de geleende zilvercontracten terug te kopen en te retourneren, waardoor ze in financiële problemen kunnen komen.

 

Marktmanipulatie:

De zilvermarkt is een van de meest gemanipuleerde markten ter wereld. Grote zakenbanken zijn al meerdere malen veroordeeld voor het kunstmatig laag houden van de koers. Systeembanken ‘beheren’ oftewel beïnvloeden de zilverkoers onder meer om het ware inflatiecijfer omlaag te drukken. Er zijn voor elke troy ounce Zilver wel 200 contracten in omloop.

Zilver heeft zowel een monetaire waarde als een industriële functie, waardoor het kan worden ingezet voor het afdekken van inflatierisico’s. Volgens de beoordeling van een deelnemer op het WallStreetBets-forum zou de werkelijke zilverkoers rond de $1000 liggen in plaats van $25.

De voorspellingen voor goud en zilver zijn veelbelovend.
 

SlimmeGrondstofAandelen

 
Ook enkele van de meest succesvolle grondstofbeleggers ter wereld, zoals Eric Sprott en Keuth Neumeyer, zien de zilverprijs in de nabije toekomst fors stijgen. Daarbij zien zij een zilverprijs van boven de $110 per troy ounce zelfs als reële mogelijkheid, een verviervoudiging vanaf de huidige koers.
 

 SlimmeGrondstofAandelen

 

De grote zilver bullmarkt staat zo bezien dus pas aan het begin van de flinke stijging.

Afgelopen maandag zagen wij sommige van onze zilvermijnbouwbedrijven met enkele tientallen procenten stijgen. Desondanks dat, zijn er nog veel fors ondergewaardeerd.
  

SlimmeGrondstofAandelen

 
Wanneer de zilverprijs de weg verder omhoog weet te vinden, kunnen de zilvermijnbouwbedrijven daar nog veel plezier aan beleven. Mijnbouwbedrijven bewegen namelijk met een hefboom op de koers van het edelmetaal. Als we kijken naar zilver bullmarkten uit het verleden in onderstaande grafiek, blijkt dat we nog een lange weg te gaan hebben. Met onze selectie zilverbedrijven helpen we u graag op weg. Maakt u samen met ons de volgende rit naar boven?

 

SlimmeGrondstofAandelen

 

Wat mogen nieuwe abonnees van ons verwachten?

Alhoewel ik (Peter Havik) het gezicht ben van SlimmeGrondstofAandelen, staat er een heel team van professionals voor u op de achtergrond.

  • U ontvangt maandelijks een analyse
  • Wij zullen met ons team presentaties verschaffen waarbij we zowel analyses bespreken als ook tips geven
  • Wij luisteren naar de calls van de bedrijven, spreken met het management en analyseren de bedrijfscijfers
  • U wordt voorzien van extra nieuwsbrieven, informatie en rapporten
  • Indien gewenst geven wij een second opinion van uw portefeuille
  • Abonnees hebben toegang tot onze blog en worden daarbij voorzien van bedrijfsupdates
  • U kunt altijd met uw beleggingsvragen bij ons terecht.

 

Benieuwd en nog geen abonnee?
Sluit hier uw abonnement af

 

Maakt u samen met ons de volgende
rit naar boven?

We staan weer in de startblokken. Wat de beurzen doen, beïnvloedt niet direct onze handelswijze. Wat voor ons telt, is de kwaliteit van een onderneming en het verwachte koerspotentieel.

Van alle posities is er een uitgebreide analyse, waarin duidelijk aangegeven wordt waarom een aandeel ondergewaardeerd is en waarom wij denken dat de koers weer gaat stijgen.

Op onze website vindt u alle informatie die nodig is bij het beleggen in Slimme Grondstof Aandelen. U vindt er alle analyses, handige tips, nieuwsfeiten en de complete actuele aandelenportfolio.

 

Abonneer HIER


Geniet van het mooie rendement dat u haalt met Slimme Grondstof Aandelen.

 

Succes met beleggen,
150_peter_havik.jpg Peter Havik

Peter Havik

 

PS.

Klik hier voor meer informatie over het Waarde Beleggen, ook wel Value Investing genoemd.

Wilt u de mailing van vorige week nog eens teruglezen, met daarin een aantal interessante stijgers uit de portefeuille, klik dan hier