De casus voor goudmijnbedrijven neemt toe

Nieuwsbrief Slimme Grondstofaandelen

De casus voor Goudmijnbedrijven neemt toe

De wereld staat in brand

Beleg in goud en zilver
  

 
Volgens de burgemeester van Eindhoven is er een burgeroorlog gaande. Niet alleen Eindhoven, maar veel steden hebben te maken met deze onrust. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Begin deze maand werd het Capitool in Amerika nog bestormd. De onrust en onzekerheden nemen toe.

Dat terwijl wij ook nog eens leven in het grootste monetaire experiment uit de geschiedenis, waarbij de balansen van centrale banken en overheden zijn opgeblazen. Goud is en blijft een veilige haven en de casus voor goud groeit iedere dag.

Goud heeft door de jaren heen een uitstekende performance laten zien.

 

SlimmeGrondstofAandelen

 

Sterk fundament

Goudmijnaandelen worden op dit moment gesteund door zeer sterke fundamenten. Met de huidige prijs van goud maken de mijnbouwbedrijven flinke winsten en nemen de dividenden toe. Veel bedrijven genereren een aanzienlijke vrije kasstroom (FCF), wat zal leiden tot verdere dividendverhogingen.

Voor veel mijnbouwbedrijven zijn de dividendopbrengsten momenteel fors hoger dan die van obligaties en veel aandelen. Onderstaande afbeelding laat het dividendrendement van een verzameling goudmijnbedrijven in verhouding tot de goudprijs zien.

 

SlimmeGrondstofAandelen

 

Hogere goudprijs

De hogere goudprijs leidt tot hogere winstmarges. Goudmijnbedrijven zullen hun vrije kaststroom (FCF) gebruiken om het dividend te verhogen en eigen aandelen in te kopen. Simpel gezegd: stel de gemiddelde kostprijs van een goudmijnbedrijf ligt rond USD 1.000,- per troy ounce. Bij een goudkoers van USD 1.300 maakt dit bedrijf 30% winst.

Echter, met de huidige koers van USD 1.800 maakt dit bedrijf 80% winst. Zulke sterke stijging in winstmarges zie je bij conventionele aandelen op de beurs niet verschijnen. Des te langer de goudprijs op dit niveau blijft liggen, des te beter.

Terwijl de winsten per aandeel van de meeste goudmijnbedrijven fors zijn toegenomen, zijn de bedrijfswinsten van veel conventionele aandelen fors afgenomen.

Op de beurs vertaalt zich dat in onderstaande grafiek.

 

SlimmeGrondstofAandelen

 

Bij waardering worden goudmijnaandelen verhandeld met een korting van 50% ten opzichte van de S&P 500 Total Return Composite Index. Goudzoekers verhandelen tegen een EV/EBITDA multiple van 7,81x vergeleken met de gelijk gewogen S&P 500 van 16,76x. Dat is het grootste waarderingsverschil in 10 jaar.

 

De grondstoffen zitten in de lift. Laat deze kans niet liggen en sluit vandaag nog een abonnement af!

 

Wat mogen nieuwe abonnees van ons verwachten?

Alhoewel ik (Peter Havik) het gezicht ben van SlimmeGrondstofAandelen, staat er een heel team van professionals voor u op de achtergrond.

  • U ontvangt maandelijks een analyse
  • Wij zullen met ons team presentaties verschaffen waarbij we zowel analyses bespreken als ook tips geven
  • Wij luisteren naar de calls van de bedrijven, spreken met het management en analyseren de bedrijfscijfers
  • U wordt voorzien van extra nieuwsbrieven, informatie en rapporten
  • Indien gewenst geven wij een second opinion van uw portefeuille
  • Abonnees hebben toegang tot onze blog en worden daarbij voorzien van bedrijfsupdates
  • U kunt altijd met uw beleggingsvragen bij ons terecht.

 

Benieuwd en nog geen abonnee?
Sluit hier uw abonnement af

 

Maakt u samen met ons de volgende
rit naar boven?

We staan weer in de startblokken. Wat de beurzen doen, beïnvloedt niet direct onze handelswijze. Wat voor ons telt, is de kwaliteit van een onderneming en het verwachte koerspotentieel.

Van alle posities is er een uitgebreide analyse, waarin duidelijk aangegeven wordt waarom een aandeel ondergewaardeerd is en waarom wij denken dat de koers weer gaat stijgen.

Op onze website vindt u alle informatie die nodig is bij het beleggen in Slimme Grondstof Aandelen. U vindt er alle analyses, handige tips, nieuwsfeiten en de complete actuele aandelenportfolio.

 

Abonneer HIER


Geniet van het mooie rendement dat u haalt met Slimme Grondstof Aandelen.

 

Succes met beleggen,
150_peter_havik.jpg Peter Havik

Peter Havik

 

PS.

Klik hier voor meer informatie over het Waarde Beleggen, ook wel Value Investing genoemd.

Wilt u de mailing van vorige week nog eens teruglezen, met daarin een aantal interessante stijgers uit de portefeuille, klik dan hier