Nu beter goudmijnaandelen bezitten dan fysiek goud

Nieuwsbrief Slimme Grondstofaandelen

 

Beleggen in de de aantrekkende goudsector en
 
waarom goudmijnaandelen het beter zullen doen
dan goud.

- Omdat goudmijnaandelen het altijd significant beter doen
dan de goudprijs in de vroege stadia van een bullmarkt.

  

 
Het aandeel dat deze maand centraal staat, is een Canadees mijnbouwbedrijf dat zich primair richt op de exploratie en productie van goud. Het bedrijf heeft miljoenen troy ounces aan goudreserves, heeft drie goudprojecten in Brazilië en Californië, waarvan er twee momenteel goud produceren en het derde project op korte termijn de productiefase zal betreden. Tevens heeft het bedrijf een belang van 40% in een koperbedrijf, waar de voormalige koperprojecten van dit mijnbouwbedrijf in zijn ondergebracht. Het hoofdkantoor bevindt zich in Vancouver, Canada en heeft een beurswaarde van CAD 959,12 miljoen (29/8/2019).

Het bedrijf is ontstaan in januari 2018 uit een fusie tussen 3 Canadese beurs-genoteerde ondernemingen. Het gefuseerde bedrijf bracht enkele onderscheidende eigenschappen bijeen. Zo werden diverse veelbelovende projecten, toonaangevende aandeelhouders, managers en commissarissen samengebracht in deze nieuwe entiteit.

De voorzitter van dit concern is van oorsprong geoloog en advocaat, en is één van de meest succesvolle ondernemers in de grondstoffensector. Hij begon zijn carrière in dienst van diverse mijnbouwbedrijven, maar voorzag een rooskleurigere toekomst in het opzetten van zijn eigen bedrijven. Zijn eerste bedrijf was een goudproducent die in 1985 werd opgestart en negen jaar later met een marktwaarde van meer dan USD 1 miljard werd verkocht. Hij creëert structureel waarde voor zijn aandeelhouders en investeert ook een groot deel van zijn vermogen in de bedrijven waar hij aan het roer staat. Hij heeft inmiddels de bijnaam “broken slot-machine” meegekregen, wat zoveel betekent als defecte gokautomaat, omdat hij telkens weer veel geld verdient voor zijn aandeelhouders.

 
Handelsvolume
300_sga52.jpgIn de figuur hiernaast is het dagelijkse handels-volume opgenomen. Naarmate het handelsvolume toeneemt en het aandeel dus meer liquide wordt, is de kans groter dat het aandeel wordt opgenomen in indexfondsen, wat een opwaartse koersdruk tot gevolg zal hebben.

Eén van de mijnen is gelegen in Brazilië. Het is een mijn waar in het verleden ook al goud werd gewonnen. Door gebruik te maken van moderne geologische technieken en modellen worden vaak nieuwe goudaders ontdekt, waardoor de resterende levensduur van een goudmijn aanzienlijk kan worden verlengd.

Volgens het huidige mijnbouwplan bedraagt de resterende levensduur 6,5 jaar. Het bedrijf heeft echter diverse veelbelovende proefboringen gedaan die er op wijzen dat er een aanzienlijke hoeveelheid goud langs het bestaande deposito en in het verlengde van de bestaande goudaders ligt. In potentie zou dit de resterende levensduur van de mijn kunnen verdubbelen. Daarnaast onderzoekt het de mogelijkheid om een ondergrondse mijn te bouwen beneden het bestaande bovengrondse deposito. Ook hier hebben proefboringen aangetoond dat onder het bestaande deposito een aanzienlijke hoeveelheid goud verscholen ligt. Deze mijn heeft dus de potentie om nog in lengte van jaren een cashcow te zijn. 

Naast Brazilië heeft deze mijnbouwer o.a. ook een goudmijn in de Amerikaanse staat Californië. In het verleden heeft er hier tussen 1992 en 2004 al productie plaatsgevonden. In totaal is er meer dan 1 miljoen troy ounces goud gewonnen. Onderzoek met moderne geologische technieken en modellen toont echter aan dat er nog veel toekomst zit in dit goudproject. Door de hogere goudprijs is het economisch weer interessant geworden deze mijn te heropenen. Door de aanwezige infrastructuur van de historische mijnbouwactiviteiten kan tegen relatief zeer lage kosten de productie opnieuw worden opgestart. Het bedrijf verwacht dat het op basis van de meest recente onderzoeks- en boorresultaten in totaal 2,8 miljoen troy ounces goud kan winnen gedurende een periode van zestien jaar (de verwachte levensduur van de mijn), waar naar verwachting een kasstroom van USD 865 miljoen mee gepaard zal gaan. Dat is echter exclusief mogelijke exploratie van nieuwe of nog niet ontdekte goudaders.

Herwaarderingspotentieel
Deze mijnbouwer is met haar huidige beurswaarde en productieprofiel minstens een junior producer, maar zou naar objectieve maatstaven al dienen te worden beschouwd als een middelgrote (intermediate) goudproducent. Dat betekent dat het aandeel momenteel met zeker 50% is ondergewaardeerd ten opzichte van haar sectorgenoten. Naarmate het bedrijf de productie zal uitbreiden, zal er waarschijnlijk dus een opwaartse herwaardering gaan plaatsvinden. Alles staat in het teken van het ultieme doel: om voor het einde van het jaar 2023 een jaarlijkse productie van meer dan 1 miljoen troy ounces per jaar te bereiken. Of het bedrijf deze doelstelling gaat halen, zal in ieder geval niet aan het personeel liggen. Het wordt geleid door een zeer ervaren en deskundig team. In totaal heeft dit team 50 mijnen gebouwd en meer dan 500 jaar cumulatieve ervaring opgedaan in de mijnbouwsector.
 

Waarom goudaandelen het beter zullen doen dan goud
In haar bedrijfspresentatie heeft het bedrijf een dia opgenomen waarin het beargumenteert dat beleggers die willen profiteren van de aantrekkende goudprijs beter goudmijnaandelen kunnen bezitten dan het fysiek edelmetaal. De laatste jaren is er namelijk een zeer ongebruikelijke ontkoppeling ontstaan tussen de goudprijs en de kost van goudmijnproducenten, zoals te zien is in onderstaande grafiek. Dit is een anomalie die zichzelf op middellange termijn zou moeten corrigeren.

600_sga53.jpg

 
De aandelen van mijnbouwbedrijven worden altijd tegen extreem lage waarderingen verhandeld, voordat de markt de omslag naar een bullmarkt maakt. Goudmijnaandelen doen het altijd erg goed en zelfs significant beter dan de goudprijs in de vroege stadia van een bullmarkt. Het “slimme” geld is vaak contrair geïnvesteerd. Met andere woorden: wanneer niemand nog goudaandelen wil bezitten, stappen de slimme beleggers juist in de goudmarkt.
 

Nieuwe beursnotering
Een mogelijke katalysator voor de beurskoers is de potentie dat het bedrijf aan de hoofdbeurs in Canada wordt genoteerd. Nu staat het bedrijf nog op het tweede niveau. Ook een Amerikaanse beursnotering is een stap dichterbij gekomen. Recent heeft het een aandelenconsolidatie gedaan, een voorwaarde om voor een Amerikaanse notering in aanmerking te komen. De opname in nieuwe beursindices en de daarbij gepaard gaande opname in indexfondsen kan veel opwaartse koersdruk met zich meebrengen.
 

Conclusie
Het herwaarderingspotentieel biedt zeer veel ruimte voor een opwaartse koersbeweging bij deze mijnbouwer. Bovendien zal het goudmijnbouwbedrijf met een hefboom bewegen op de goudprijs, die zich inmiddels in een bullmarkt bevindt. Net op het moment dat goudbedrijven aan de productiefase beginnen, beginnen beleggers doorgaans meer aandacht te schenken, met een hogere waardering tot gevolg. Het bedrijf staat pas aan de beginfase van dit proces.

Met een grote en groeiende goudvoorraad en drie mooie projecten in de portefeuille, een uitstekende directie en RvC met veel skin in the game, een zeer uitgebreide en kundige groep aandeelhouders, veel exploratiepotentieel én ruimte voor een aanzienlijke herwaardering, hebben wij erg veel vertrouwen in de toekomst van dit goudmijnbouwbedrijf. We houden het aandeel aan als onze grootste individuele positie in het grondstofgedeelte van onze portefeuille. Zelfs na de recente koersstijging als gevolg van de aantrekkende goudprijs, denken wij dat er nog veel meer in het vat zit.  

    

600_3_maanden_gratis.jpg 
 

Sluit nu extra voordelig een abonnement af

Wie vandaag zijn abonnement activeert, krijgt er gelijk 90 dagen GRATIS abonnement bij. Een extra periode van drie maanden, zonder dat u daarvoor maar iets betaalt. U bent dan meteen op de hoogte van al mijn zeer kansrijke Slimme Grondstof Aandelen.

Klik op de onderstaande rode button en kies uw abonnement. 
 

600_button_abonneer_hier.gif 

 

Wij wensen u welvarende en voorspoedige beurzen toe. 

 
Met vriendelijke groet, 

Grondstoffenteam BeleggersPlaats