Een gouden kans in royalty en streaming

Nieuwsbrief Slimme Grondstofaandelen

 

Beleggen in de de aantrekkende goudsector
 
Profiteer nu van de hefboomwerking op de winstgevendheid van dit streaming- en royaltybedrijf

De ideale manieren om met relatief minder risico te profiteren van stijgende edelmetaalprijzen
  

 
Het aandeel dat deze maand centraal staat, is een Noord-Amerikaans royalty- en streamingbedrijf dat zich voornamelijk toelegt op de edelmetalen goud en zilver. Het heeft 80 royalty- en  streamingcontracten, waarvan 13 momenteel inkomsten genereren voor het bedrijf. Het bedrijf wil alleen actief zijn in landen met mijnbouwvriendelijke wet- en regelgeving. Het aantrekkelijke van streaming en royalty’s is dat deze een minder risicovolle blootstelling aan de edelmetaalsector bieden dan het rechtstreeks beleggen in mijnbouwbedrijven. Het bedrijf houdt haar hoofdkantoor aan in Vancouver, Canada en staat momenteel aan de Toronto Venture Exchange genoteerd met een beurswaarde van CAD 569,95 miljoen.

Sinds haar oprichting in juli 2016 heeft het team niet stilgezeten. Het bedrijf wist meerdere fraaie royalty- en streamingcontracten af te sluiten. In minder dan twee jaar tijd wist de nieuwbakken onderneming drie grote portefeuilles over te nemen. Het daadkrachtige optreden van het managementteam heeft aandeelhouders van het eerste uur niet bepaald windeieren gelegd. Het bedrijf heeft sinds de oprichting een rendement opgeleverd van 150%, terwijl de goudprijs in dezelfde periode juist is gedaald met 6%. 

Het verschaft vooraf financiering aan mijnbouwbedrijven die kapitaal nodig hebben in ruil voor een percentage van de toekomstige inkomsten uit de mijn (een royalty), of het recht om een vastgesteld percentage van de toekomstige edelmetaalproductie te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs (een stream). Voor de mijnbouwbedrijven is dit vaak niet het hoofdmetaal dat ze trachten te winnen, waardoor het tegen zeer aantrekkelijke prijzen toegang weet te verkrijgen tot vastgestelde hoeveelheden goud en zilver die als bijvangst worden gewonnen. Een voorbeeld hiervan is een kopermijn waar ook goud wordt aangetroffen. Het royalty- en streamingbedrijf kan vervolgens deze edelmetaalopbrengst verkopen tegen hogere prijzen op de grondstoffenmarkt. 

Deze vorm van financiering biedt mijnbouwbedrijven meer zekerheid. Bovendien kan het een aantrekkelijk alternatief zijn voor bancaire financiering, waar vaak strikte voorwaarden en hoge kosten aan zijn verbonden zijn, of het uitgeven van aandelen wat resulteert in een verwatering van het belang van bestaande  aandeelhouders. 

Streamingbedrijven zijn ook aantrekkelijk voor beleggers. Ze bieden beleggers meer spreiding, zowel in hoeveelheid mijnen als geografisch. Een belegger ondervindt dan veel minder snel bedrijfsspecifieke risico’s. Een streaming- of royaltybedrijf heeft ook veel minder neerwaarts risico dan traditionele mijnbouwbedrijven. De operationele kosten zijn bijvoorbeeld contractueel vastgelegd bij afsluiting van het streamingcontract, waardoor beleggers profiteren van een voorspelbare kostenontwikkeling en tegelijkertijd kunnen profiteren van sterk groeiende marges wanneer de edelmetaalprijzen stijgen. Dit resulteert in een hefboomwerking op de winstgevendheid van een streaming- of royaltybedrijf.

Sinds haar oprichting in juli 2016 heeft dit bedrijf op een indrukwekkende manier haar productie weten op te schalen. Door met strategische partners tegen aantrekkelijke voorwaarden royalty- en streamingcontracten af te sluiten, heeft het een stormachtige groei doorgemaakt. Ook 2019 wordt naar verwachting een recordjaar, met een opbrengst van 22.500 tot 24.500 troy ounces goudequivalent (alle grondstoffen omgerekend naar soortgelijke hoeveelheden gemeten in goud). Die geproduceerde hoeveelheid goud is bovendien mooi verdeeld tussen de geografische gebieden waar het actief is. Al deze regio’s staan bekend als mijnbouwvriendelijke jurisdicties. Het bedrijf heeft vooral blootstelling naar royalty’s en streams uit Angelsaksische landen als Canada, de V.S. en Australië. Ook Mexico is een belangrijke leverancier van edelmetalen voor dit bedrijf. 

Een belangrijke lakmoesproef van het lange termijn commitment van het bestuur van een bedrijf is de bereidheid om hun kapitaal mee te investeren met dat van hun aandeelhouders. Op die manier tonen zij richting de buitenwereld aan "skin in the game" te hebben, en laten zij zien vertrouwen te hebben in de toekomst van het bedrijf. Dit geeft aandeelhouders bovendien veel meer zekerheid dat het management te allen tijde waardecreatie als belangrijkste doel heeft, in plaats van alleen maar een aantrekkelijk salaris en een managementfunctie te kunnen bekleden. Door een deel van de aandelen zelf in handen te hebben, kan een managementteam aantonen dat het geen gekke dingen zal doen met het geld van de aandeelhouders. Zeker in een sector als de edelmetaalindustrie is dit van groot belang. Het is dan ook mooi om te zien dat de insiders ruim 11% van de uitstaande aandelen van het bedrijf in handen hebben. Het mag zich bovendien gelukkig scharen met enkele toonaangevende aandeelhouders uit de goud- en zilvermijnbouwsector. Ook enkele institutionele aandeelhouders en fondsmanagers hebben een belang. Al met al dus een brede basis aan branchegenoten en institutionele beleggers die vertrouwen hebben in de toekomst. 

Dit Noord-Amerikaans royalty- en streamingbedrijf is goed gepositioneerd om te profiteren van de aantrekkende goudsector. Recent is het aandeel licht achtergebleven bij haar grotere branchegenoten, wat een mooi instapmoment oplevert. Het is een van onze favoriete manieren om met relatief minder risico te profiteren van stijgende edelmetaalprijzen.  

    

600_3_maanden_gratis.jpg 
 

Sluit nu extra voordelig een abonnement af

Wie vandaag zijn abonnement activeert, krijgt er gelijk 90 dagen GRATIS abonnement bij. Een extra periode van drie maanden, zonder dat u daarvoor maar iets betaalt. U bent dan meteen op de hoogte van al mijn zeer kansrijke Slimme Grondstof Aandelen.

Klik op de onderstaande rode button en kies uw abonnement. 
 

600_button_abonneer_hier.gif 

 

Wij wensen u welvarende en voorspoedige beurzen toe. 

 
Met vriendelijke groet, 

Grondstoffenteam BeleggersPlaats