Beleggen in de grootste theeproducent ter wereld

Nieuwsbrief Slimme Grondstofaandelen

 

Beleggen in de grootste theeproducent ter wereld
 
Financieel zeer gezonde investeringsholding laat al meer dan 40 jaar haar dividend groeien

Koerspotentie van 41,8% in aantrekkelijke investeringsholding en producent van
hoogwaardige landbouwproducten

  

 
Het aandeel dat deze maand centraal staat, is een in Groot-Brittannië gevestigde investeringsholding met een 131-jarige geschiedenis. De kernactiviteiten van het bedrijf hebben te maken met landbouw en voeding. Het bedrijf focust zich met name op de productie van agriculturele grondstoffen, zoals thee, macadamianoten en avocado’s. In 2018 werd het bedrijf de grootste theeproducent ter wereld. Daarnaast is het bedrijf actief in de engineering en heeft het een unieke beleggingsportefeuille. Deze investeringsholding telt ruim 78.000 medewerkers wereldwijd en heeft een actuele beurswaarde van ruim GBP 289,9 miljoen (24/6/2019).

Het bedrijf werd in 2018 de grootste theeproducent ter wereld. Theeproductie is een complex proces. Het kweken van de theeplant vergt veel geduld en expertise van de kweker. Gemiddeld duurt het zeven jaar totdat een theeplant een volwaardige omvang heeft bereikt. Diverse theeplanten op de plantages zijn meer dan 100 jaar oud.

Naast thee zijn ook macadamianoten en avocado’s belangrijke gewassen die worden verbouwd. Ook richt het bedrijf zich op een aantal speciale gewassen, zoals rubber, citrusvruchten, maïs, soja, gerst, ananas, wijn, pistachenoten, amandelen, hout en vee.

Het is een investeringsmaatschappij met een unieke verzameling aan bedrijfsactiviteiten:

- Landbouwproducten;
- Engineering;
- Food service;
- Beleggingen.

Het bedrijf is actief in diverse aantrekkelijke landbouwgrondstoffen, enkele nichebedrijven in de engineering sector en een unieke collectie investeringsobjecten. Tevens is het bedrijf fors ondergewaardeerd.

De investeringsholding laat ook een gestage en positieve trend zien in omzet- en winstontwikkeling. Financieel is het bedrijf bovendien zeer gezond, met een netto kaspositie van GBP 106 miljoen. Deze focus op financiële gezondheid wordt nog eens onderstreept door de constatering dat de holding al meer dan 40 jaar haar dividend heeft laten groeien, zo ook de laatste jaren.

600_sga51.jpg

  

Ultimo 2018 was de boekwaarde per aandeel 14.319, ten opzichte van de actuele beurskoers van GBp 10.100. Dit betekent een onderwaardering van 29,5%, oftewel een koerspotentie van 41,8% richting de boekwaarde. Dit is echter een zeer conservatieve schatting van de onderliggende waarde.

Het bedrijf voert een belangrijk gedeelte van haar activiteiten in de landbouwsector uit middels meerderheidsbelangen in beursgenoteerde dochterondernemingen. Deze belangen worden niet op actuele beurswaarde gewaardeerd, maar op boekwaarde. Sterker, het bedrijf schrijft deze posities zelfs af.

De boekwaarde per aandeel is dus een stuk conservatiever dan de intrinsieke waarde die normaliter zou gelden. Bovendien heeft het bedrijf in 2019 al weer een half jaar aan verdere bedrijfswinsten gerealiseerd die niet in deze boekwaarde zijn opgenomen.

Door haar focus op gezonde (groene) thee, avocado’s en diverse andere gewassen die enorm in trek zijn bij een wereldbevolking die steeds meer op haar gezondheid let, is het bedrijf uitstekend gepositioneerd om van deze trend te profiteren.
 

Conclusie
Met dit aandeel kopen we een aantrekkelijke investeringsholding en producent van hoogwaardige landbouwproducten, die bovendien spreiding biedt richting andere sectoren. De forse onderwaardering biedt een aantrekkelijke koopkans, we nemen dit aandeel dan ook op in onze portefeuille.  

    

600_3_maanden_gratis.jpg 
 

Sluit nu extra voordelig een abonnement af

Wie vandaag zijn abonnement activeert, krijgt er gelijk 90 dagen GRATIS abonnement bij. Een extra periode van drie maanden, zonder dat u daarvoor maar iets betaalt. U bent dan meteen op de hoogte van al mijn zeer kansrijke Slimme Grondstof Aandelen.

Klik op de onderstaande rode button en kies uw abonnement. 
 

600_button_abonneer_hier.gif 

 

Wij wensen u welvarende en voorspoedige beurzen toe. 

 
Met vriendelijke groet, 

Grondstoffenteam BeleggersPlaats