Portefeuille met goed gespreide metalen

Nieuwsbrief Slimme Grondstofaandelen

 
Portefeuille met
goed gespreide metalen

  

 
Het aandeel dat deze maand centraal staat, is een mijnbouwbedrijf met 150 internationale mijnbouw-, olieproductie- en agrarische locaties. Het bedrijf heeft een zware focus op basismetalen als koper, kobalt en zink, alsmede steenkool en een grondstoffenhandel. In al deze grondstoffen behoort het tot ’s werelds vijf grootste producenten. De klanten van het bedrijf bevinden zich voornamelijk in de industriële sector, specifiek de auto-, staal-, stroomopwekking-, olie- en voedselverwerkingsindustrie. Het bedrijf heeft wereldwijd 155.000 werknemers en heeft het hoofdkantoor in Zwitserland. De actuele beurswaarde bedraagt GBP 57,85 miljard per 29/01/2018.

In de grondstoffensector is kobalt al een tijd een “hot topic”. Als een van de belangrijkste bestanddelen in de batterijen van elektrische voertuigen is kobalt een van de belangrijkste grondstoffen die van deze trend profiteert. Onze nieuwe aanbeveling heeft praktisch een monopolie op deze nichemarkt. Als bijproduct van haar koper- en nikkelprojecten produceert het momenteel 20% van de totale kobalt ter wereld. Het bedrijf zal tevens op korte termijn een van haar mijnen herstarten, die in potentie de grootste kobaltmijn ter wereld is. Naar verwachting zal de jaarlijkse kobaltproductie in 2019 50.000 ton bedragen, iets minder dan 50% van het totale kobaltaanbod ter wereld.

De prijzen van koper en kobalt hebben al een flinke stijging doorgemaakt de afgelopen jaren, terwijl de nikkelprijzen flink zijn hersteld. Dit lijkt echter pas het begin van een lange bullmarkt. De onderneming kan met haar nikkel-, koper- en kobaltmijnen flink profiteren van de aanstaande vraagstijging in verband met de revolutie van elektrisch rijden. Het bevindt zich als een van ’s werelds grootste producenten van kobalt, koper en nikkel in een luxepositie om te profiteren van de forse vraag naar deze metalen als gevolg van de transitie van auto’s met verbrandingsmotoren naar elektrisch rijden. Zeker met inachtneming van het feit dat het bedrijf juist de productie van deze metalen fors gaat opkrikken. Daarnaast bieden de zink en grondstoffenhandelsafdelingen een stabiele kasstroom die de komende jaren naar verwachting ook zullen gaan aantrekken.

Het aandeelhoudersbezit van het management zegt vaak veel over hun commitment. Als mede-aandeelhouder hebben zij namelijk een drijfveer om de belangen van aandeelhouders zo goed mogelijk te behartigen. Het mag als bijzonder worden aangemerkt dat de CEO de op een na grootste aandeelhouder is met 8,4% (1,2 miljard aandelen) van het bedrijf. Het totale management bezit maar liefst 15% van het concern, wat uitzonderlijk hoog is.

Het bedrijf heeft enkele moeilijke jaren gekend. De bear market in de grondstoffensector heeft geen enkel mijnbouwbedrijf gespaard, ook deze niet. Het bedrijf verloor maar liefst 80% van haar waarde, met als dieptepunt een koers van net iets boven de GBP 1 in 2015. De blootstelling aan met name koper, nikkel en vooral kobalt hebben het bedrijf bepaald geen windeieren gelegd: de koers van het aandeel is in twee jaar tijd met ruim 350% gestegen. Daarmee lijkt de taart echter nog lang niet op te zijn. De komende jaren wordt een verdere toename van de vraag verwacht. Volgens sommige rapporten kan de vraag naar koper tot 2030 zelfs met een factor 9 toenemen.

De afgelopen maanden hebben wij op deze plaats enkele gespecialiseerde mijnbouwbedrijven genoemd die in onze ogen kunnen profiteren van de duurzaamheidsrevolutie die momenteel plaatsvindt. Van kobalt, koper, nikkel, lithium tot grafiet, van alle metalen is wel een specialistische producent terug te vinden in onze grondstoffenportefeuille. Dergelijke specialisten zijn echter ook volatieler, wat gepaard gaat met een hoger risicoprofiel voor deze aandelen. Een alternatieve aanpak is om middels gerenommeerde bedrijven een combinatieportefeuille van goed gespreide metalen aan te schaffen. Dat is precies de achterliggende gedachte bij dit aandeel.

Het bedrijf kan als geen ander profiteren van de duurzaamheidsrevolutie vanwege de unieke verticale integratie die het bedrijf kent. Dit houdt in dat het de metalen eerst uit de grond haalt, deze vervolgens zelf verscheept naar een van haar eigen smeltfabrieken om het te verwerken en vervolgens het verfijnde eindproduct aan afnemers verkoopt via haar eigen handelstak. Door deze vergevorderde verticale integratie behelst de onderneming de gehele waardeketen van deze grondstoffen. Kortom, we kopen een positie en nemen het aandeel op in onze grondstoffenportefeuille van Slimme Grondstof Aandelen.

    

600_3_maanden_gratis.jpg 
 

Sluit nu extra voordelig een abonnement af

Wie vandaag zijn abonnement activeert, krijgt er gelijk 90 dagen GRATIS abonnement bij. Een extra periode van drie maanden, zonder dat u daarvoor maar iets betaalt. U bent dan meteen op de hoogte van al mijn zeer kansrijke Slimme Grondstof Aandelen.

Klik op de onderstaande rode button en kies uw abonnement. 
 

600_button_abonneer_hier.gif 

 

Wij wensen u welvarende en voorspoedige beurzen toe. 

 
Met vriendelijke groet, 

Grondstoffenteam BeleggersPlaats